Jeroen Dubbeldam pakt GP Bremen

BREMEN - Hoewel Jeroen Dubbeldam (Weerselo) samen met BMC Utascha SFN het hoofd diende te buigen in de barrage van de 'Grote Prijs van de Senaat van de Vrije Hanzestad Bremen' voor de Duitse ruiter Mario Stevens met Corlanda, wonnen Dubbeldam en Utascha deze toch. De oorzaak daarvan is dat in deze Grote Prijs de tijd en springfouten bepalend zijn die in het basisparcours worden gerealiseerd en daarin waren Jeroen en Utascha de snelste foutloze combinatie.

Ook de andere Nederlanders waren goed op dreef in Bremen. Albert Zoer (Echten) won zaterdagavond het Championat van Bremen met Vigo en daarin werd Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Callahan derde, terwijl Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehofs Uppity vierde werd. Zaterdagavond laat schreef Jur Vrieling (Holwierde) met de hengst VDL Wittinger het jachtspringen op zijn naam.

Voor het algemeen klassement van de Euroclassics worden ook de strafpunten van zaterdag meegenomen. Daarin waren Dubbeldam, Stevens en de Zwitser Paul Freimüller met Biness van Overis na 2 wedstrijden foutloos, terwijl de Brit Dan Neilson met Varo M een strafpunt moest accepteren voor het overschrijden van de tijd. In het basisparcours van zondag was Dubbeldam bijna twee seconden sneller dan Stevens en ruim drie seconden sneller dan de Brit Neilson.

De overwinning in de individuele uitslag van de Euroclassics ging naar Stevens, voor Dubbeldam, terwijl Freimüller, die zich ook voor de barrage geplaatst had, derde werd in deze competitie. Door die ene enkele strafpunt voor het overschrijden van de tijd in de wedstrijd op zaterdag kon Dan Neilson niet in de barrage van zondag van start gaan.

In Bremen tellen twee wedstrijden, die van zaterdagmiddag en die van zondag, mee voor de individuele uitslag van de Euroclassics. De wedstrijd van zaterdagmiddag werd overtuigend gewonnen door Marc Houtzager (Rouveen) met Sterrehof's Voltaire, voor Hans-Thorben Rüder met de van Julio Mariner xx afstammende merrie Orlanda. In deze wedstrijd werden Dubbeldam en Utascha derde, terwijl Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Londen op de vijfde plaats eindigde. In totaal bleven zaterdagmiddag negentien combinaties foutloos en zij begonnen allemaal met een gelijk puntentotaal aan de Grote Prijs op zondagmiddag.

Daarnaast was er aan de wedstrijd op zaterdagavond een teamwedstrijd verbonden en daarin eindigden Duitsland, België en Nederland met nul strafpunten en was een barrage noodzakelijk. Duitsland won uiteindelijk deze teamwedstrijd voor België, terwijl Nederland derde werd.

De Grote Prijs was een uitermate lastige proef, waarin van de negentien foutloze combinaties van zaterdag dus alleen Stevens, Freimüller en Dubbeldam opnieuw foutloos bleven. Ook in deze wedstrijd regeerde de chronometer van de eerste manche, waardoor Dubbeldam voor de barrage van start ging wist dat hij de Grote Prijs op zijn naam had weten te schrijven.

De individuele klassering van de Euroclassics werd winnend afgesloten door de combinatie die de barrage zou winnen. Dat was Stevens, die als tweede in het barrageparcours van start ging. De Zwitser Freimüller had het barrageparcours afgesloten met één springfout. Alle druk lag op de schouders van Dubbeldam om te proberen de snelle tijd van Stevens te verbeteren. Dat leek te lukken, totdat Dubbeldam op weg naar de laatste hindernis, een steilsprong, even een ophouding diende te maken, waardoor hij de chronometers stil liet staan op een tijd van 33,81 seconde. Dat bleek net niet snel genoeg, want Stevens had de klokken stil laten staan op 33,55 seconde.

"Het was een zware proef, waarin op bijna alle hindernissen fouten werden gemaakt. Vergeleken met de wedstrijd van zaterdag stonden de hindernissen allemaal net iets hoger en net iets breder en waren de tussenafstanden ook moeilijker. Ik ben erg blij met deze goede prestatie. Utascha SFN en ik hebben elkaar leren kennen en het ziet er naar uit dat we op de goede weg zijn", aldus Dubbeldam, die in de Grote Prijs 8.750 euro verdiende. Door als tweede te eindigen in het klassement van de Euroclassics verdiende hij nog eens 9.500 euro en op zaterdagmiddag was de derde plek goed voor 3.450 euro.

In het afsluitende springen over 1,50 meter op tijd haalde Gerco Schröder met Eurocommerce New Orleans ondanks een springfout de elfde prijs af. Ook Gert-Jan Bruggink liet, met Primeval What Exclusive, een balk vallen maar viel als dertiende net buiten de prijzen.

Jeroen Dubbeldam had zaterdag met de merrie Utascha (v. Lux x Indoctro) ook al zijn visitekaartje afgegeven door derde te worden in de Euroclassics Team Trophy. De ruiter uit Weerselo gaf een kleine anderhalve seconde toe op Marc Houitzager, die met Sterrehof's Voltaire de zege greep. Gerco Schröder bezette met Eurocommerce London een gedeelde vijfde plek. Gert-Jan Bruggink hoorde met Cash Junior twee keer een balk in het zand ploffen. 

Gerco Schröder deed het zaterdag prima in het Championat van Bremen door met Eurocommerce Callahan derde te worden. De Tubbergenaar verspeelde op het traject over 1,50 meter met winnaarronde 1,14 seconde ten opzichte van winnaar Albert Zoer met Vigo. Gert-Jan Bruggink pakte na een springfout in de beslissende rondgang een negende plaats met Primeval What Exclusive.Meer info zie: www.escon-marketing.de

Uitslag Grote Prijs (1,55meter)
1) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 62.43
2) Mario Stevens (Dui) - Corlanda (Cordalmé Z x Landcapitol() - 0 / 64.27
3) Dan Neilson (Eng) - Varo M (Pierrot x Weinfürst) - 0 / 65.85
11) Albert Zoer (Echten) - Woklahoma (Sheraton VDL x Calvados) - 4
13) Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Voltaire (Now Or Never M x Accord II) - 4
32) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 8
39) Jur Vrieling (Holwierde) - Sissi van Schuttershof (Nabab de Reve x Tenor Manciais) - 12

Uitslag Euro Classics individueel (algemeen klassement over twee wedstrijden plus barrage)
1) Mario Stevens (Dui) - Corianda - 0 / 0 / 0 - 33.55
2) Jeroen Dubbeldam - BMC Utascha SFN - 0 / 0 / 0 - 33.81
3) Paul Freimüller (Zwi) - Biness van Overis (Heartbreaker x Ramiro) - 0 / 0 / 4 = 37.51

Uitslag Championat von Bremen (1,50 meter)
1) Albert Zoer - Vigo (Orlando x Corleone) - 0 / 0 - 32.70
2) Felix Haßmann (Dui) - St. Lucia (Cassini I x Landgraf I) - 0 / 0 - 33.11
3) Gerco Schröder - Eurocommerce Callahan (Contendro x For Pleasure) - 0 / 0 - 33.84
4) Marc Houtzager - Sterrehof's Uppity (Guidam x Epilot) - 0 / 0 - 33.95

Uitslag springen 1,40 meter
1) Jur Vrieling - VDL Wittinger (Indoctro x Nimmerdor) - 49.46 sec.
2) Felix Haßmann - Horse Gym's Kira (Caretino x Cassini I) - 50.14 sec.
3) Dominique Hendrickx (Bel) - Wizard (Poliditus van de Helle x Brownboy) - 50.68 sec.

Uitslag Euroclassics Trophy (1,50 meter)
1) Marc Houtzager - Sterrehof's Voltaire (Now Or Never M x Accord II) - 0 / 60.10
2) Hans-Thorben Rüder (Dui) - Orlanda (Julio Mariner xx x Caretino) - 0 / 61.14
3) Jeroen Dubbeldam - BMC Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 61.51
5) Gerco Schröder - Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 0 / 62.57

Uitslag Euroclassics Team Trophy  (1,50 meter na barrage)
1) Duitsland - Phillip Weishaupt - Catoki (Cambridge x Silvester) - 0 / 39.71
2) België - Dominique Hendrickx - Cor van de Wateringhoeve - 0 / 43.39
3) Nederland - Gert-Jan Bruggink - Cash Jr. (Cash x landadel) - 8 / 40.65

Uitslag springen 1,45 meter (vrijdag)
1) Mario Stevens (Dui) - Quin Air (Quintero x Acord II) - 0 / 0 - 37.24
2) Gerco Schröder - Eurocommerce Callahan - 0 / 0 - 37.98
3) Rolf Moormann (Dui) - Cedrick (Couleur Rubin x Quattro) - 0 / 0 - 38.36

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)