Historische trilogie Jeroen Dubbeldam

AKEN – Jeroen Dubbeldam heeft het rijtje international springtitels compleet. In Aken bleef de regerend wereldkampioen met zijn sensibele, maar in de springring o zo betrouwbare SFN Zenith NOP twee keer foutloos op de slotdag van de strijd om het Europees kampioenschap. In zijn eerste rit nam hij de koppositie over van de Spanjaard Moya, in de tweede omloop stelde hij zijn derde individuele titel veilig na het Olympisch goud van Sydney in 2000 en het wereldkampioenschap van vorig jaar in Caen.

Jeroen Dubbeldam zorgde daarmee voor een voor Nederland unieke reeks. Nooit eerder was het een landgenoot gelukt alle drie international kampioenschappen als individueel ruiter op zijn naam te schrijven. En slechts een buitenlander deed het hem ooit voor. Net als de Duitser Hans-Günter Winkler mag Dubbeldam zich, een jaar voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro een legendarische springruiter noemen.

Jeroen Dubbeldam is pas de tweede Nederlander in de geschiedenis, die de Europese titel verovert. Johan Heins ging hem in 1977 in Wenen voor met Seven Valleys Z. Oranje werd in dat jaar ook kampioen bij de landenteams.

“Ik was heel scherp op dit kampioenschap”, sprak Jeroen Dubbeldam na zijn ongelooflijke prestaties in Aken door zijn bijna gebruikelijke vreugdetranen heen. Dit is het mooiste waarvan je als ruiter kunt dromen. Alles ging volgens plan. Mijn paard heeft het me gewoon heel gemakkelijk gemaakt."
De Belg Gregory Wathelet pakte het zilver, de Fransman Simon Delestre het brons.

Zonder een enkele springfout
Op een voor Dubbeldam bijna gebruikelijke manier, maakte de ruiter uit Weerselo het in de finale van het Europees kampioenschap op fenomenale wijze af. Zonder ook maar een enkele springfout te maken over vijf loodzware ronden, voegde Dubbeldam individueel goud toe aan het teamgoud van afgelopen vrijdag.

"Een droom die uitkomt. Hier in Aken winnen, op het mooiste concours van de wereld. Mooier kan gewoon niet. Ik moet het nog even laten bezinken, maar wat super is het de afgelopen dagen geweest."

Ongelooflijk paard
Maar zo gemakkelijk leek het bij de eerste finaleronde niet. SFN Zenith NOP herinnerde zich het lawaai van afgelopen vrijdag toen hij de immense ring van het stadion in Aken binnen ging en durfde de ring niet in. “Het stadion explodeerde toen en mijn paard ook. Ik snap nu wel wat Edward Gal vorige week meegemaakt heeft”, kijkt Dubbeldam terug. “Maar eenmaal in de ring was het goed. Ik hou ervan als het publiek enthousiast is. Dat hoort er ook bij. Zenith is een ongelooflijk paard. Vorig jaar werden we dubbel wereldkampioen toen hij in zijn eerste internationale jaar in de sport was. Hij zet het gewoon door, doet het gewoon weer. Dat is echt verbazingwekkend. Gregory Wathelet zette met zijn foutloze rit wel heel veel druk op me. Maar mijn paard gaf me zoveel vertrouwen, die was zo fit.”

Alles moet kloppen
Dubbeldam gaat de geschiedenis in als een van de meest succesvolle ruiters. “De Europese titel was de enige die nog miste op mijn palmares. Ik was ook echt heel erg gebrand om die te winnen. Maar het was een harde strijd. Er zijn zoveel goede ruiters en zoveel goede paarden. Alles moet dan kloppen en je moet geluk hebben. Dit is een droom die uitkomt.”

Jur Vrieling bekroonde een fantastisch kampioenschap met een vijfde plaats in de eindstand met VDL Zirocco Blue NOP. “Ik baalde wel enorm van de fout in de eerste manche. Maar Zirocco sprong nog beter dan in de landenwedstrijd.”

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN NOP sluiten het EK af op de veertiende plaats na een prachtige foutloze finaleronde, maar acht strafpunten in de eerste omloop. “Verdi liep iets teveel tegen de hand, waardoor ik de fout op de insprong van de dubbel kreeg. De tweede ronde was heel goed. In ieder geval weer een plak erbij”, zegt de sympathieke Maikel die vorig jaar teamgoud won op het WK en Olympisch teamzilver in London.

Bondscoach Rob Ehrens straalt: “Fenomenaal van Jeroen. Ik ben heel trots. Alle paarden zijn heel fit gebleven en hebben fantastisch gesprongen.”
Nederland sluit het tweeweekse Europees kampioenschap in Aken af als aanvoerder van het medailleklassement met vier gouden plakken (landenwedstrijden dressuur, springen en vierspannen, Jeroen Dubbeldam springen ), een zilveren medaille (IJsbrand Chardon vierspanrijder) en drie bronzen medailles (landenwedstrijd reining, Hans Peter Minderhoud dressuur en Koos de Ronde vierspanrijder).

Uitslag EK springen
Goud Jeroen Dubbeldam - SFN Zenith NOP (v. Rash R) 2,68 strafpunt
Zilver Gregory Wathelet (Bel) - Conrad de Hus (v. Con Air) 5,04 
Brons Simon Delestre (Fra) - Ryan des Hayettes (v. Hugo Gesmeray) 6,67 
5. Jur Vrieling - VDL Zirocco Blue NOP (v. Mr Blue) 9,29 
14. Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi TN NOP) (v. Quidam de Revel) 13,85.

Foto van Stal De Sjiem

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)