MADÉE SCHUTTENBELD AL VOOR TWEEDE KEER SUCCESVOL BIJ CSI OMMEN

Greve en Frank Schuttert dicht bij zege

OMMEN – Willem Greve was vrijdagavond dicht bij de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI Ommen. Met zijn dertienjarige bruine hengst Carambole NOP (v. San Patrignano Cassini x Concerto 4) kwam de Markeloër 0,25 seconde te laat door de finish om Steve Guerdat met zijn bruine merrie Ulysse des Forets voor te kunnen blijven. Greve, met Carambole vorige week zondag nog winnaar van de Grote Prijs van Knokke, klopte op zijn beurt nummer drie Bart Bles met Lord Sandro Ddh met een marge van 0,32 seconde.

Greve verdiende met zijn tweede prijs 6000 euro. Hendrik Jan Schuttert legde met de elfjarige bruine ruin Balboa HS (v. Tygo) beslag op de achtste plek en verwees Ben Schröder met zijn bruine ruin Davino Q (v. Vingino) naar de negende positie. In de barrage, met ingehouden adem gevolgd door rijendik publiek, ging het om tienden van een seconde. Willem Greve na afloop: "Al was ik twintigste geworden, ik ben zo blij met de manier waarop Carambole sprong!”

In 2016 maakte Willem Greve kans op een ticket voor de Olympische Spelen, tot de hengst een blessure opliep en een klein jaar uit de sport verdween. “Vanavond zat ik in dubio: wel of geen barrage rijden. Maar door te springen moet hij toch kracht opbouwen. Hij voelt zo goed aan en springt loepzuiver. Ik wilde de lagers er niet meteen uitrijden, maar heb strak gereden en heel schuin over de een na laatste steilsprong.”

Donders gek met hem
Het is dus niet erg om van Steve Guerdat te verliezen? “Ach, ik gun die jongen ook wat”, grapt Greve. “Misschien ben ik in de opbouw van Carambole wel te voorzichtig, maar we gaan stap voor stap. Ik ben donders gek met hem. Je hebt goede paarden, heel goede paarden en daarna komt hij pas. Zo’n paard krijg je niet zo gauw. Ik heb heel veel aan hem te danken en hoop dat we nog een heel lange tijd plezier van hem hebben. Ja, het is jammer dat we steeds door pech de grote kampioenschappen missen, maar wie weet komt het nog. Je moet blij zijn met wat je hebt en niet ontevreden over wat je niet hebt. Morgen krijgt Carambole een dagje rust en dan zondag de Grote Prijs.”

Ondertussen stroomt er steeds meer publiek naar CSI Ommen voor de Puissance. “Wat een sfeer hier. Een topconcours. De familie Schuttert wil wat terug doen voor de sport en hun bedrijf en stal op de kaart zetten. Ze hebben niet de intentie om geld aan dit evenement over te houden, maar willen plezier beleven aan alles. Schuttert wil maximaal sport en maximaal entertainment”, vertelt Willem Greve. “De gunfactor is er ook vanuit de ruiters en het publiek, dat proef je aan alles. Waarom denk je dat de grote jongens hier allemaal willen rijden? Het is hier gewoon super voor elkaar. Je merkt dat de jongens van Schuttert onderweg heel veel gezien en gehoord hebben hoe je een concours moet organiseren en ze weten nu haarfijn wat het publiek mooi en niet mooi vindt. Ja, hier komen we graag!”

Over 2,20 meter
De vrijdagavond werd afgesloten met de Puissance om de For Farmers Trophy waarbij de muur aan het eind op maar liefst 2,20 meter hoogte stond. Drie ruiters zaten nog in de race. Formidable (v. Bugatti VDL) sprong met Lennard de Boer nog vlekkeloos over 2,10 meter, maar vond de verhoging teveel van het goede en weigerde, waarna zijn ruiter hem op de hals klopte en de ring verliet. Fozella van Julian de Boer zette wel dapper af, maar nam een blok mee in de afdaling.
Pas bij Mark van den Top brak het feest los. De stalruiter van Teus van den Brink uit Nijkerkerveen klaarde de klus foutloos op Diabolo, waarna hij niet meer kon stoppen met lachen. “Ik had niet verwacht zover te komen. Ik spring meestal landelijk en af en toe op zulke concoursen, maar in zo’n vol stadion winnen is toch wel echt mooi. Ik had zelf nog nooit zo hoog gesprongen, maar wist dat Diabolo het wel kon. Hij heeft heel veel vermogen!”

Frank Schuttert was met zijn twaalfjarige donkerbruine ruin Arc de Triomphe dicht bij de winst in de rubriek over twee fasen (1,45 meter). Slechts 0,09 scheidden de thuisrijder van de eerste plaats. Die ging naar peter Fredericson met H & M Carat Desire. Stephanie Holmen bleef maar zevenhonderdste seconde achter bij Schuttert. Willem Greve was met zijn schimmelhengst Carrera (v. Cooper x Contender) goed voor plek zes, Lucas Porter kwam met Diamonte Darco als negende in de uitslag.

Alweer de sterkste
Madée Schuttenbeld toonde zich na haar overwinning van donderdag in de rubriek over twee fasen voor het CSI1, vrijdag ook de sterkste in de proef over 1,20 op tijd. Met haar geroutineerde bruine merrie Vayrenta (v. Haarlem x Zeoliet) was er voor de concurrentie opnieuw geen hoogste eer te behalen. Gerrit Veenstra gaf met After Pleasure Toltien op een honderdste tel na een seconde prijs en Maurice Stevens met Gipsy d’Usance en Olivia Robertson met Grandaire volgden op de gedeelde derde plek op ruim 2,6 seconde.

Sjaak Sleiderink was de beste regionale vertegenwoordiger in de druk bezette rubriek over 1,35 meter op tijd voor de Big Tour van het CSI1, waarin dubbele prijzen werden verdeeld. Hij pakte met de schimmelhengst Enjoy 102 (v. Dubai) een van de derde prijzen. Judith Vetker greep met Butterscotch een van de vijfde plaatsen, Bart Haselbekke noteerde met Endeavour een zesde plek, Hilde Woudstra met Titania een negende en Caroline Müller met Numero Due een tiende.

Zie ook www.csiommen.nl

Foto's vanaf boven:
Willem Greve met Carambole © Watermolen
Mark van den Top bedwingt de muur van 2,20 meter © www.fototrailer.nl 
Madee Schuttenbeld met Vayrenta © Hippisch Twente

Meer Springen

»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Amke Bekhuis boekte zaterdag in Ambt-Delden haar tweede zege in een Grote Prijs over 1,40 meter binnen twee maanden. Nadat ze in... (04-02-2024)
»
DEN BOSCH - In de verkiezing Jumping Horse of the Year kreeg Eldorado van de Zeshoek-zoon Highway TN NOP veruit de meeste publieksstemmen. Het... (02-02-2024)
»
DEN BOSCH - Hij kwam, zag en overwon. De Stakkato Gold-zoon Stargos VDL was opnieuw onverslaanbaar met Hessel Hoekstra in het zadel. Met een barrage... (02-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis was woensdag de meest succesvolle deelnemer op de eerste dag van  het concours van De Zeven Buurtschappen in De... (01-02-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve werd zondagmiddag gehuldigd als beste ruiter van Jumping Amsterdam na tweede plaatsen in de kwalificatie voor de FEI... (28-01-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve sloot zaterdag Jumping Amsterdam af met een fraaie tweede plaats in de Grote Prijs over 1,60 meter. Opmerkelijk was dat hij... (28-01-2024)