VAN KNHS, VOOR GROTE VERDIENSTEN ALS VETERINAIR IN NEDERLANDSE SPRINGSPORT

Gouden speld voor Arie Hoogendoorn

Arie Hoogendoorn

ENSCHEDE - Arie Hoogendoorn, tot vorig jaar teamveterinair van de springpaarden van TeamNL, is voor zijn verdiensten voor de Nederlandse springsport onderscheiden met de gouden KNHS-speld.

Hoogendoorn had de springpaarden onder zijn hoede tijdens de Olympische Spelen van Londen, Rio de Janeiro en Tokio. Mede dankzij Hoogendoorn’s kennis en goede zorgen voor de paarden werden er gedurende zijn dienstverband vele medailles behaald.

Op de CV van Arie Hoogendoorn prijken de zilveren teammedaille tijdens de Olympische Spelen in Londen, de bronzen medaille van Maikel van der Vleuten vorig jaar in Tokio, het teamgoud en het goud van Jeroen Dubbeldam tijdens de Wereldruiterspelen 2014 in Caen en hetzelfde resultaat een jaar later bij de Europese kampioenschappen in Aken. 

Teamveterinair
Bovendien was Hoogendoorn er vrijwel altijd bij als teamveterinair voor de springpaarden van TeamNL in tientallen landenwedstrijden, waarvan er veel werden gewonnen. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de overwinningen in de Nations Cup-finales in Barcelona in 2014, 2016, 2017 en afgelopen jaar 2021. 

Arie Hoogendoorn, meer dan tien jaar in functie, stond als dierenarts in nauw contact met de ruiters, de grooms van de paarden en voormalig bondscoach Rob Ehrens. Hoogendoorn liet in het boek dat Rob Ehrens bij zijn afscheid tijdens CHIO Rotterdam ontving het volgende optekenen: “Bij Rob ging het welzijn van het paard altijd voor en daarom werd op niemand, ook niet op mij, druk uitgeoefend om toch een manier te vinden om te starten.” 

Welzijn paarden
Op zijn beurt wordt de immer bescheiden Hoogendoorn geprezen om de manier waarop hij er voor zorgt dat het welzijn van de paarden altijd het uitgangspunt is. Indien nodig was hij altijd direct beschikbaar en heeft hij er jaren lang aan bijgedragen dat de paarden die voor TeamNL de ring in gaan ‘fit to compete’ zijn. 

Arie Hoogendoorn was jarenlang verbonden aan paardenkliniek De Watermolen op de terreinen van Jan Greve in Haaksbergen. Samen met onder meer collega-teamveterinair Vic van Loon besloot Hoogendoorn enige tijd geleden een geheel gemoderniseerde kliniek te laten bouwen in Enschede.

Bij de opening van de nieuwe kliniek, in het bijzijn van genodigden, ontving Arie Hoogendoorn uit handen van KNHS-bestuurslid Aukje Kroondijk tot zijn verrassing de gouden speld voor zijn verdiensten voor de Nederlandse paardensport en de springsport in het bijzonder.

Zaterdag is er van 11.00 tot 16.30 uur bij De Watermolen een open dag voor overige belangstellenden. (Bron KNHS) 

Meer Springen

VRAGENDER – Eric ten Cate legde zondagmiddag beslag op de derde plaats in de Grote prijs van het CSI2* Jumping De Achterhoek, waarmee het evenement... (04-12-2022)
VRAGENDER –  Op Jodie Hall McAteer stond zaterdagavond geen maat tijdens de finale van de Medium Tour van Jumping De Achterhoek. In de wedstrijd over... (04-12-2022)
SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round... (04-12-2022)
RIESENBECK - Willem Greve was zaterdag dichtbij een fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck. Met zijn tienjarige bruine hengst... (04-12-2022)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink en Bas Haarhuis mogen zich sinds zaterdag in elk geval een jaar lang houder van een Twente Cup noemen. Ze wonnen in... (03-12-2022)
SAASVELD – Het jubilerende De Bögelscamp, dat dit jaar haar 55-jarig bestaan viert, heeft er drie nieuwe ereleden bij. Op de finaledag van De Twentse... (03-12-2022)
VRAGENDER – Eric ten  Cate en Frank Schuttert pakten vrijdag een zege tijdens Jumping Achterhoek. Ten Cate won de rubriek over 1,40 meter op tijd,... (03-12-2022)
SAASVELD – Voor Linda Portychova liep de Grote Prijs van Saasveld vrijdag uit op een lucratief avondje. Met haar negenjarige bruine hengst Copin’s... (02-12-2022)
VRAGENDER – Vincent Geerink pakte donderdag het volle pond met zijn twaalfjarige vosruin Fifty-Fifty (VDL Zirocco Blue) in de rubriek over 1,40 meter... (01-12-2022)
SAASVELD – Stijn Roelink kan terugkijken op een zeer geslaagde dinsdag van de Twentse Ruiterdagen in Saasveld. De ruiter uit Lattrop zegevierde in de... (29-11-2022)
SAASVELD – Na een onderbreking van twee jaar staat deze week in Saasveld weer de ontknoping van de strijd om de Twente Cups bij de paarden te wachten... (28-11-2022)
ROUEN – Een week na haar fraaie zege in de Grote Prijs van Lier was Annelies Vorsselmans ook in het hoofdnummer van het CSI4* in Rouen prima op dreef... (28-11-2022)
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden overtuigend naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
SAASVELD -  Bij de midweekse springwedstrijden in de Ankerhal in Saasveld was Remco Been woensdag niet te kloppen in de klassen over 1,20 en 1,30... (24-11-2022)
LIER – Annelies Vorsselmans schreef zondag op knappe wijze de Grote Prijs van het CSI2* in het Belgische Lier op haar naam. Met de twaalfjarige... (20-11-2022)
MARIENHEEM – Eric ten Cate won vorig jaar de Grote Prijs van Mariënheem met Ivoor. Zaterdag ging hij op herhaling met zijn zege in de toprubriek over... (20-11-2022)
MARIENHEEM – De jonger Zweedse amazone Pernilla Josse verraste vrijdag de routiniers in de rubriek over 1,35 meter tijdens Nationaal Indoor Salland.... (19-11-2022)
MARIENHEEM – Elike Morsink was donderdag goed op dreef in de zwaarste klassen tijdens Nationaal Indoor Salland. De amazone uit De Lutte zegevierde... (18-11-2022)
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink eindigde zaterdag verdienstelijk als tweede in de Grote Prijs van het CSI2 De Peellbergen in het Limburgse Kronenberg... (13-11-2022)
LUTTENBERG  – Gerben Morsink was zaterdag de enige Twentse ruiter, die er in slaagde een van de vier rubrieken van de tweede aflevering van de... (13-11-2022)