OMMENAAR ZESDE IN JACHTSPRINGEN, ORANJE VIERDE NA EERSTE ONDERDEEL

Goede start EK Frank Schuttert

Foto Frank Schuttert met Lyonel D © Ashley Claus/Claus Close Up

RIESENBECK – Met de vierde plaats in het landenklassement en de zesde en negende plaats van Frank Schuttert en Marc Houtzager zijn de springruiters van TeamNL goed begonnen aan het EK in Riesenbeck.

“We sluiten de eerste dag best goed af”, concludeert bondscoach Rob Ehrens na de eerste wedstrijd, die meetelt voor de landenwedstrijd en voor het individuele klassement.

Frank Schuttert begon goed aan het Europees Kampioenschap. Als zesde starter bleef hij met zijn ruin Lyonell D lange tijd aan de leiding. Na 65 starters vindt hij zich op de zesde plaats van de uitslag. “Zo’n jachtparcours is best lastig aan het begin van het concours. Het liep echt zoals we van tevoren gehoopt hadden. Het is altijd goed om zo de toon te zetten”, lacht Schuttert.

Bart Bles had een wat stroeve start. Met Kriskras DV kreeg de debutant op het EK een springfout. “Ik had dat niet verwacht. Kriskras DV keek wat te veel naar de hindernis op het laatste moment. Ik had daarna wat ritmeproblemen, maar na hindernis drie was hij weer van mij en kon ik goed naar de finish rijden. Ik was echt wel verrast bij hindernis 1.”

Halve werk
“Een goed begin is het halve werk”, lacht Marc Houtzager na zijn foutloze ronde met Sterrehof’s Calimero. Met een tijd van 74,96 seconde staat Marc op de negende plaats. “Ik had hetzelfde plan als Frank. En dat lukte ook. Naar de laatste hindernis had ik misschien een galopsprong minder kunnen maken.” 
Houtzager kijkt met vertrouwen naar de komende dagen. “We zijn met een goed team. Dit nog twee dagen volhouden. Het is een prachtige accommodatie hier. Dat kan niet beter. De bodem lijkt heel goed. We springen op het gras en dat doen onze paardenprima. Ik verwacht de komende dagen geen problemen.”

Harrie Smolders, die bij de Olympische Spelen een fantastische ronde reed in de finale van de landenwedstijd met Bingo du Parc, lukte dat dit keer niet. “Het was wat rommelig. Dat was jammer”, aldus Ehrens. Met twee springfouten en een tijd van 83,68 seconde staat Smolders na de eerste wedstrijd op plaats 39.

“Het begin was goed. Frank Schuttert reed een toprondje. Precies zoals we gepland hadden, dus dat was heel mooi”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. “Bart herstelde zich knap na de fout op de eerste hindernis. Dan ben je een beetje het ritme kwijt, maar hij is toch goed gefinisht. Marc deed wat we van hem verwachtten, een strakke goede nulronde. Echt zuiver. We sluiten de eerste dag best goed af.”

Donderdagmiddag rijden de deelnemers het tweede onderdeel van de landenwedstrijd. Vrijdag is de finale van de teams. Zondag volgt de individuele finale.

De Zweden, de Olympische kampioenen vanTokio, gaan aan de leiding voor Duitsland. Zwitserland staat voor Nederland op de derde plaats.

Uitslag eerste onderdeel
1. David Will (Dui) - C Vier 71,66 seconde
2. Peder Fredricson (Zwe) - Catch Me Not S 72,58
3. Douglas Lindelow (Zwe) - Casqou Blue 73,99
6. Frank Schuttert - Lyonel D 74,28
9. Marc Houtzager Sterrehof’s Calimero 74,96
39. Harrie Smolders - Bingo du Parc 83,68

50. Bart Bles - Kriskras DV 86,35

Landenklassement
1. Zweden 4,59 strafpunt

2. Duitsland 4,77
3. Zwitserland 5,47

4. Nederland 8,97
5. Frankrijk 9,15

Programma EK Riesenbeck
Donderdag 2 september

13.00 uur          Landenwedstrijd (deel 1)
Vrijdag 3 september
13.00 uur          Landenwedstrijd (deel 2), finale
Zondag 5 september
14.00 uur          Individuele finale, eerste ronde
16.00 uur          Individuele finale, tweede ronde

Meer Springen

LICHTENVOORDE – Remco Been wordt langzamerhand een routinier in het vergaren van Grote Prijzen. Het lukte de Wierdenaar zaterdag weer in... (18-10-2021)
SAASVELD – Hessel Hoekstra bewaarde tijdens Indoor Saasveld het beste voor het laatst. De ruiter van Stal Wiefferink was met Helsinki VDO (v.... (16-10-2021)
OLIVA – Willem Greve voegde vrijdag nog maar eens een mooie zege aan zijn toch al forse erelijst toe. In het Spaanse Oliva won de ruiter uit Markelo... (16-10-2021)
OLIVA – Hendrik Jan Schuttert reed donderdag naar een fraaie zege in de kwalificatie voor de Grote Prijs tijdens het CSI4 in het nabij Valencia... (14-10-2021)
GORLA MINORE – Lucas Porter was prima op dreef in het Italiaanse Gorla Minore. De in Weerselo woonachtige Amerikaan boekte er van vrijdag tot en met... (11-10-2021)
OLIVA – Willem Greve boekte zondag een overwinning en een derde plaats tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Oliva. (10-10-2021)
GORLA MINORE – Mart IJland boekte donderdag een fraaie zege tijdens het concours in het Italiaanse Gorla Minore. De jonge Hengeloër was met zijn... (07-10-2021)
OLIVA/GORLA MINORE - Diverse regioruiters lieten afgelopen weekend bij wedstrijden in het Spaanse Oliva en het Italiaanse Gorla Minore klasseringen... (05-10-2021)
BARCELONA - De springruiters van TeamNL met onder anderen Willem Greve in de gelederen hebben in Barcelona het buitenseizoen op magistrale wijze... (03-10-2021)
MARIENHEEM – Eric ten Cate liet er zaterdag geen twijfel over bestaan wie de sterkste was in de Grote Prijs over 1,45 meter met barrage tijdens de... (02-10-2021)
BONHEIDEN – Jumping Bonheiden verliep zaterdag uitstekend voor Remco Been. Hoogtepunt was de overtuigende zege van de Wierdenaar met zijn... (02-10-2021)
MARIENHEEM – Het slotakkoord van Nationaal Indoor Salland werd gespeeld door Sven Peters. De ruiter uit Lonneker zegevierde met Ugano Z in de... (01-10-2021)
BARCELONA – De Nederlandse springruiters plaatsten vrijdag overtuigend voor de finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup, komende zondag in... (01-10-2021)
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was donderdag, net als twee dagen eerder, dé man van Nationaal Indoor Salland. De ruiter uit Holten zegevierde zowel in... (01-10-2021)
OLIVA- Madée Schuttenbeld reed donderdag met haar dertienjarige bruine ruin Piccolo R (v. Centauer Z) naar een keurige vierde plaats op een parcours... (01-10-2021)
ERMELO – Willem Greve maakt met Carambole deel uit van TeamNL tijdens de ontknoping van de strijd om de Longines FEI Nations Cup in Barcelona. (30-09-2021)
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis sloeg dinsdag twee keer een dubbelslag tijdens Indoor Marienheem. De Holtenaar bezette zowel in de klasse Z als de... (29-09-2021)
LANAKEN – Gerben Morsink eindigde zondag op Stoeterij Zangersheide met de schimmelmerrie Calida Z (v. Cornet Obolensky) als achtste in de strijd om... (28-09-2021)
LONNEKER – Maud Wiefferink met Agono in de klasse ZZ en Anne-Lotte Tijhuis met Je t’aime Coucou TI toonden zich vrijdag tijdens Indoor Lonneker de... (27-09-2021)
ENSCHEDE – Op 76-jarige leeftijd is zondag Bennie Holtkamp overleden. De Enschedeër speelde als eigenaar van de toppaarden Egano en De Sjiem een... (22-09-2021)