OMMENAAR ZESDE IN JACHTSPRINGEN, ORANJE VIERDE NA EERSTE ONDERDEEL

Goede start EK Frank Schuttert

Foto Frank Schuttert met Lyonel D © Ashley Claus/Claus Close Up

RIESENBECK – Met de vierde plaats in het landenklassement en de zesde en negende plaats van Frank Schuttert en Marc Houtzager zijn de springruiters van TeamNL goed begonnen aan het EK in Riesenbeck.

“We sluiten de eerste dag best goed af”, concludeert bondscoach Rob Ehrens na de eerste wedstrijd, die meetelt voor de landenwedstrijd en voor het individuele klassement.

Frank Schuttert begon goed aan het Europees Kampioenschap. Als zesde starter bleef hij met zijn ruin Lyonell D lange tijd aan de leiding. Na 65 starters vindt hij zich op de zesde plaats van de uitslag. “Zo’n jachtparcours is best lastig aan het begin van het concours. Het liep echt zoals we van tevoren gehoopt hadden. Het is altijd goed om zo de toon te zetten”, lacht Schuttert.

Bart Bles had een wat stroeve start. Met Kriskras DV kreeg de debutant op het EK een springfout. “Ik had dat niet verwacht. Kriskras DV keek wat te veel naar de hindernis op het laatste moment. Ik had daarna wat ritmeproblemen, maar na hindernis drie was hij weer van mij en kon ik goed naar de finish rijden. Ik was echt wel verrast bij hindernis 1.”

Halve werk
“Een goed begin is het halve werk”, lacht Marc Houtzager na zijn foutloze ronde met Sterrehof’s Calimero. Met een tijd van 74,96 seconde staat Marc op de negende plaats. “Ik had hetzelfde plan als Frank. En dat lukte ook. Naar de laatste hindernis had ik misschien een galopsprong minder kunnen maken.” 
Houtzager kijkt met vertrouwen naar de komende dagen. “We zijn met een goed team. Dit nog twee dagen volhouden. Het is een prachtige accommodatie hier. Dat kan niet beter. De bodem lijkt heel goed. We springen op het gras en dat doen onze paardenprima. Ik verwacht de komende dagen geen problemen.”

Harrie Smolders, die bij de Olympische Spelen een fantastische ronde reed in de finale van de landenwedstijd met Bingo du Parc, lukte dat dit keer niet. “Het was wat rommelig. Dat was jammer”, aldus Ehrens. Met twee springfouten en een tijd van 83,68 seconde staat Smolders na de eerste wedstrijd op plaats 39.

“Het begin was goed. Frank Schuttert reed een toprondje. Precies zoals we gepland hadden, dus dat was heel mooi”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. “Bart herstelde zich knap na de fout op de eerste hindernis. Dan ben je een beetje het ritme kwijt, maar hij is toch goed gefinisht. Marc deed wat we van hem verwachtten, een strakke goede nulronde. Echt zuiver. We sluiten de eerste dag best goed af.”

Donderdagmiddag rijden de deelnemers het tweede onderdeel van de landenwedstrijd. Vrijdag is de finale van de teams. Zondag volgt de individuele finale.

De Zweden, de Olympische kampioenen vanTokio, gaan aan de leiding voor Duitsland. Zwitserland staat voor Nederland op de derde plaats.

Uitslag eerste onderdeel
1. David Will (Dui) - C Vier 71,66 seconde
2. Peder Fredricson (Zwe) - Catch Me Not S 72,58
3. Douglas Lindelow (Zwe) - Casqou Blue 73,99
6. Frank Schuttert - Lyonel D 74,28
9. Marc Houtzager Sterrehof’s Calimero 74,96
39. Harrie Smolders - Bingo du Parc 83,68

50. Bart Bles - Kriskras DV 86,35

Landenklassement
1. Zweden 4,59 strafpunt

2. Duitsland 4,77
3. Zwitserland 5,47

4. Nederland 8,97
5. Frankrijk 9,15

Programma EK Riesenbeck
Donderdag 2 september

13.00 uur          Landenwedstrijd (deel 1)
Vrijdag 3 september
13.00 uur          Landenwedstrijd (deel 2), finale
Zondag 5 september
14.00 uur          Individuele finale, eerste ronde
16.00 uur          Individuele finale, tweede ronde

Meer Springen

HOUTEN – Steven Veldhuis beleefde een mooie primeur tijdens het CSI2* Houten. De zege in de Grote Prijs met de negenjarige vosmerrie Installera Balia... (15-08-2022)
HOUTEN – Steven Veldhuis eindigde zaterdag als vierde in de finale van de Medium Tour over 1,40 meter van het CSI2* Houten. Met zijn negenjarige... (14-08-2022)
TUBBERGEN – De eerste dag van de Schröder Masterclass liep vooral uit op de avond van Anne-Lotte Tijhuis. De amazone eindigde als tweede bij de... (13-08-2022)
HERNING – De Nederlandse springruiters hebben zich vrijdag in het Deense Herning geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De tweede... (12-08-2022)
HOUTEN – Sander Geerink sloot vrijdag de zwaarste rubriek van de dag bij het CSI2* Houten als vierde af. Dat deed hij met de achtjarige bruine hengst... (12-08-2022)
HOUTEN -  Vincent Geerink boekte donderdag een fraaie zege in de rubriek over 1,40 meter met twee fasen tijdens het CSI2* in Houten. Met de elfjarige... (12-08-2022)
HERNING - Op de tweede dag van de landenwedstrijd voor springruiters bij het WK in Herning deed het team van bondscoach Jos Lansink goede zaken. Door... (12-08-2022)
TUBBERGEN - Binnen het bestuur van de organisatie van de Schröder Masterclass vervult Jort de een breed scala aan taken. Zo is de geboren Groninger... (11-08-2022)
HERNING - De springruiters van TeamNL staan als team na eerste onderdeel van het WK in Herning op een voorlopige achtste plaats. (10-08-2022)
TUBBERGEN - Corine Hofstra is sinds begin vorig jaar medewerker marketing en communicatie voor Toeristisch Glinsterend Tubbergen. Ze beleeft in die... (10-08-2022)
TUBBERGEN - Paarden spelen van generatie op generatie een belangrijke rol in het leven van de familie Schröder in Tubbergen. (09-08-2022)
HERNING - Het WK springen, dat woensdag begint in het Deense Herning, is voor Jos Lansink de eerste titelstrijd als bondscoach. Het is meteen een... (09-08-2022)
SINT ISIDORUSHOEVE -  Stijn Roelink toonde zich zaterdag een waardig kampioen van de Regio Overijssel. Tijdens het concours van de Isidorushoeve... (08-08-2022)
TUBBERGEN - Na twee jaar een leeg centrumplein in de derde week van de bouwvak, is de organisatie van de Schröder Masterclass vastbesloten om weer... (07-08-2022)
DIEPENHEIM – De 75-jarige PSV Diepenheim beleefde dinsdagavond een van de absolute hoogtepunten in haar jubileumjaar. Het masterspringen op de... (26-07-2022)
DIEPENHEIM – Zestien deelnemers doen dinsdagavond een gooi naar de eerste prijs tijdens het Masterspringen in Diepenheim. Onder hen diverse toppers... (25-07-2022)
BENTELO – Sven Peters bij het springen en Linda Verwaal in de dressuur werden op de terreinen van De Hagmolenruiters in Bentelo gehuldigd als de... (25-07-2022)
VEENINGEN – Caroline Müller reed zondag met haar elfjarige vosruin Garfield (v. Chelltago) naar een verdienstelijke vierde plaats in de Grote Prijs... (24-07-2022)
VEENINGEN – Annelies Vorsselmans toonde zich zaterdag met de achtjarige bruine ruin Quinn de sterkste in de rubriek over 1,40 meter met barrage... (24-07-2022)
VEENINGEN - Frank Schuttert schreef vrijdagavond in Veeningen de hoofdrubriek van CH De Wolden op zijn naam. Het was over 1,45 meter de tweede... (23-07-2022)