OPZET MET TWEE PARCOURSEN DIRECT ACHTER ELKAAR IN DE GROTE RING OOGST ENTHOUSIASME  

Geslaagde springpilot Looleeruiters

Roderick van den Engh met Gratina V.

ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring, die normaliter in twee helften wordt verdeeld, twee verschillende parcoursen direct achter elkaar afwerken.

Het idee was afkomstig van jurylid Jan Warse de Vries. "In die rol heb ik het een paar keer in een iets andere vorm meegemaakt bij andere concoursen in de regio en het leek me wel een goed plan om dit ook bij de Almelose Ruiterdagen te gaan toepassen. Daarom hebben we het afgelopen weekend uitgeprobeerd. Op zo'n groot buitenterrein als het onze is dat toch een stuk gemakkelijker dan in een binnenmanege."
Parcoursbouwer Jan Laarhuis had de hindernissen van de rubrieken op tijd met witte nummers opgesteld en die voor de parcoursen over twee fasen een andere kleur mee gegeven. De reacties waren overwegend enthousiast.

‘Best even wennen’
Zoals van Roderick van den Engh, die in de gecombineerde klassen over 1,30 en 1,35 meter in handicap zowel in de klassieke rubriek als die met twee fasen de sterkste was met zijn elfjarige donkerbruine merrie Gratina V (v. Zirkonium). “Het was eerst best even wennen”, vond de 22-jarige Oldenzaler. “Het was in eerste instantie nog wel ingewikkeld. Maar nadat ik een paar paarden in de klasse L had gereden en ook al een keer de verkeerde route had genomen, had ik kennelijk genoeg kunnen oefenen om het met Gratina goed te doen. Er stonden mooie parcoursen, waarop je lekker kon door galopperen. Het leuke van deze opzet is toch vooral dat je direct achter elkaar twee verschillende parcoursen kunt rijden op een groot terrein.”

Over zijn Gratina V was Van den Engh al even tevreden. “Ik had haar pas een maand of vier, maar ze doet het prima. Ze heeft heel veel bloed en wil nog wel eens om zich heen kijken. Dat is nog wel een projectje, maar ze wil er altijd over en ook geen fouten maken. Dat lukt eigenlijk ook bijna altijd wel. Ik hoop straks met haar richting de 1,40 meter te kunnen.”

Opleiden jonge paarden
Het betekent niet dat Roderick van den Engh ambities heeft tot een internationale topruiter uit te groeien. “Ik ben nog maar net begonnen met mijn eigen bedrijf Van den Engh Horses en wil me toch vooral toeleggen op het opleiden van jonge paarden en het zadelmak maken.”

In Almelo verwees hij op het klassieke parcours Ivy van der Kolk met Doricia en Sarah Koppelman met Hebe naar de plaatsen twee en drie. Over twee fasen was hij ruim sneller dan zijn naaste concurrenten Jochen Munsterhuis met Jaguar en Amke Bekhuis met G-Star.

Sarah Koppelman reed ook over 1,20 meter in het voorste gelid mee. Ze won met Kallisto de rubriek over twee fasen, voor Stijn Roelink met Diamond en Koen Westendorp met Agathago. In de rit tegen de klok eindigde ze met hetzelfde paard als derde achter Ivy van der Kolk met Doricia en Indy ten Hag met Jackpot.

In de wedstrijd over 1,10 meter op tijd vormde Pia-Luise Steggink met Luise-Emaire de snelste combinatie. Ivy van der Kolk werd tweede met Izarra Vert en Sharon Kamphuis derde met Kamieka. Over twee fasen ging de eerste prijs naar Kim Loman Kick Off en volgden Tim Siemerink met San Berley en Koen Westendorp met Kalusha in haar spoor.

Een klasse apart
Jesse Seiger toonde zich een klasse apart in de klasse over 1,00 meter. De Deurninger werd met N’Aviccii twee keer winnaar met 87,5 en 90 stijlpunten en tekende met Ceawen Z in beide rubrieken voor de tweede stek (twee maal 84). Bas Haarhuis met Marquez (81) in het klassiek en Felinthe Doornbos met Quirina (84) over twee fasen bezetten de derde posities.

Meer Springen

VRAGENDER – Eric ten Cate legde zondagmiddag beslag op de derde plaats in de Grote prijs van het CSI2* Jumping De Achterhoek, waarmee het evenement... (04-12-2022)
VRAGENDER –  Op Jodie Hall McAteer stond zaterdagavond geen maat tijdens de finale van de Medium Tour van Jumping De Achterhoek. In de wedstrijd over... (04-12-2022)
SAASVELD – De 38ste editie van de strijd om de PlasmaMade Twente Cup is in de hoogste klasse gewonnen door Britt Wiefferink. Ook in de winning round... (04-12-2022)
RIESENBECK - Willem Greve was zaterdag dichtbij een fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck. Met zijn tienjarige bruine hengst... (04-12-2022)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink en Bas Haarhuis mogen zich sinds zaterdag in elk geval een jaar lang houder van een Twente Cup noemen. Ze wonnen in... (03-12-2022)
SAASVELD – Het jubilerende De Bögelscamp, dat dit jaar haar 55-jarig bestaan viert, heeft er drie nieuwe ereleden bij. Op de finaledag van De Twentse... (03-12-2022)
VRAGENDER – Eric ten  Cate en Frank Schuttert pakten vrijdag een zege tijdens Jumping Achterhoek. Ten Cate won de rubriek over 1,40 meter op tijd,... (03-12-2022)
SAASVELD – Voor Linda Portychova liep de Grote Prijs van Saasveld vrijdag uit op een lucratief avondje. Met haar negenjarige bruine hengst Copin’s... (02-12-2022)
VRAGENDER – Vincent Geerink pakte donderdag het volle pond met zijn twaalfjarige vosruin Fifty-Fifty (VDL Zirocco Blue) in de rubriek over 1,40 meter... (01-12-2022)
SAASVELD – Stijn Roelink kan terugkijken op een zeer geslaagde dinsdag van de Twentse Ruiterdagen in Saasveld. De ruiter uit Lattrop zegevierde in de... (29-11-2022)
SAASVELD – Na een onderbreking van twee jaar staat deze week in Saasveld weer de ontknoping van de strijd om de Twente Cups bij de paarden te wachten... (28-11-2022)
ROUEN – Een week na haar fraaie zege in de Grote Prijs van Lier was Annelies Vorsselmans ook in het hoofdnummer van het CSI4* in Rouen prima op dreef... (28-11-2022)
AMBT DELDEN – Pascalle Donders reed zaterdag in manege De Hoffmeijer te Ambt Delden overtuigend naar de snelste tijd in de zwaarste klassen van de... (27-11-2022)
SAASVELD -  Bij de midweekse springwedstrijden in de Ankerhal in Saasveld was Remco Been woensdag niet te kloppen in de klassen over 1,20 en 1,30... (24-11-2022)
LIER – Annelies Vorsselmans schreef zondag op knappe wijze de Grote Prijs van het CSI2* in het Belgische Lier op haar naam. Met de twaalfjarige... (20-11-2022)
MARIENHEEM – Eric ten Cate won vorig jaar de Grote Prijs van Mariënheem met Ivoor. Zaterdag ging hij op herhaling met zijn zege in de toprubriek over... (20-11-2022)
MARIENHEEM – De jonger Zweedse amazone Pernilla Josse verraste vrijdag de routiniers in de rubriek over 1,35 meter tijdens Nationaal Indoor Salland.... (19-11-2022)
MARIENHEEM – Elike Morsink was donderdag goed op dreef in de zwaarste klassen tijdens Nationaal Indoor Salland. De amazone uit De Lutte zegevierde... (18-11-2022)
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink eindigde zaterdag verdienstelijk als tweede in de Grote Prijs van het CSI2 De Peellbergen in het Limburgse Kronenberg... (13-11-2022)
LUTTENBERG  – Gerben Morsink was zaterdag de enige Twentse ruiter, die er in slaagde een van de vier rubrieken van de tweede aflevering van de... (13-11-2022)