Gert-Jan Bruggink heeft dag niet

ERMELO - De Nederlandse springploeg onder leiding van bondscoach Rob Ehrens is vrijdagmiddag in La Baule met 32 strafpunten als achtste en laatste gefinisht in de Furusiyya FEI Nations Cup. Vooral Gert-Jan Bruggink en MCB Ulke hadden hun dag niet. Nederland is hiermee op achterstand begonnen aan de reeks landenwedstrijden, waarvan de finale in het derde weekend van september in Barcelona plaatsvindt. De wedstrijd werd gewonnen door Engeland met slechts zeven strafpunten.

De oorspronkelijke ambitie was om direct in La Baule vooraan mee te doen en punten te scoren, maar Rob Ehrens zag in het voortraject zijn sterke team uitdunnen. “Alleen Harrie Smolders bleef over. De rest heb ik moeten improviseren doordat ruiters en paarden in de aanloop van de wedstrijd uitvielen”, vertelt hij. Behalve op Smolders deed Ehrens nu een beroep op Gert-Jan Bruggink met MCB Ulke en debutanten op dit niveau Michael Greeve met Whitney Bb en Stefanie van den Brink met Ace.

Harrie Smolders maakte de verwachtingen waar met slechts één springfout over beide omlopen met een subliem springende Emerald (v. Diamant de Semilly), maar hij kon het team niet redden. “Vooral in de eerste manche viel het allesbehalve mee, op Harrie na dan”, aldus Ehrens.

Uitgebeld
Eerste teamruiter Gert-Jan Bruggink, die zijn toppaard Vampire op stal moest laten staan vanwege lichte koorts, kreeg met zijn ‘tweede’ paard MCB Ulke (v. Lux Z) drie springfouten. Voor  Bruggink bleef revanche uit, want in de tweede omloop werd het duo uitgebeld na weigeringen op de sloot en de voorlaatste hindernis.

Michael Greeve ging als tweede van start voor Nederland, hij begon met Whitney BB (v. Nabab de Reve) met negen strafpunten en herhaalde dit in de tweede manche ondanks vakkundig rijden.

Stefanie van den Brink, nummer drie van het Oranjekwartet, verbeterde haar score wel spectaculair met de pas tienjarige Ace (v. Berlin). De amazone, enkele jaren geleden lid van het Rabo Talententeam, werd last-minute van de reservebank gehaald doordat Wout-Jan van der Schans zich donderdag verwondde aan zijn hand. Van den Brink vergiste zich in de eerste omloop door een galopsprong minder te rijden naar hindernis vijf, waardoor Ace een tussenpasje maakte en een fout kreeg, maar ze herpakten zich goed. Met een pechfout aan het eind finishte de bijna 23-jarige amazone met negen strafpunten. In de tweede omloop kwamen haar kwaliteiten tot uiting: zeer stijlvol foutloos met slechts één strafpunt vanwege tijdoverschrijding.

Naar verwachting
Smolders kwam als meest ervaren ruiter als laatste van het team in actie en deed dit zoals eerder vermeld naar verwachting. “Emerald van Harrie sprong top, maar Ace en Stefanie waren ook fantastisch in de tweede ronde. Ik had Stefanie als vijfde ruiter meegenomen zodat ze ervaring op kon doen in deze entourage. Zo’n landenwedstrijd is dan wel even een heel ander niveau, maar ik vind het knap hoe ze zich staande hield. Chapeau. Ze leert hier veel van, net als Michael Greeve.”

Rob Ehrens kijkt uit naar de volgende etappe in Rome, waar hij zijn kampioensteam van vorig jaar in actie hoopt te zien en punten wil pakken. “Meer uitval dan voor La Baule kan ik toch niet meer hebben?”, lacht hij.

Het winnende Britse team, dat in La Baule overigens niet voor de punten meedeed, bestond uit Michael Whitaker, Guy Williams, Spencer Roe en Joe Clee. Frankrijk volgde op slechts twee strafpunten afstand als tweede, voor Ierland. België deelde de vierde plaats met Spanje.

Uitslag FEI Furusiyya Nations Cup La Baule (Frankrijk)
1. Groot Brittannië 7
2. Frankrijk * 9
3. Ierland * 12
4. Spanje * 13
4. België * 13
6. Brazilië 20
6. Zwitserland 20
8. Nederland * 32

Foto Gert-Jan Bruggink met MCB Ulke van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)