Gerco Schröder twee keer vooraan

CALGARY - Ook op de derde dag van de Spruce Meadows Masters had parcoursbouwer Leopoldo Palacio de tijd weer krap bemeten. Daardoor bleven slechts drie combinaties foutloos in de Encana Cup, die in totaal met 100.000 Dollar was gedoteerd. Gerco Schröder (Tubbergen), die in deze rubriek een beroep deed op Eurocommerce New Orleans, overschreed de toegestane tijd minimaal en werd vierde. Die plek leverde hem 10.000 dollar op.

Jeroen Dubbeldam (Weerselo), die Valdimore aan de start bracht, noteerde naast een springfout ook nog een strafpunt voor het overschrijden van de tijd en eindigde als elfde. Voor Noble Lady van Nathalie van der Mei (Makkinga) was de opgave van Palacio net iets te veel van het goede. De schimmel tikte twee balken uit de lepels en eindigde als zestiende.

De overwinning ging naar de Belgische ruiter Rik Hemeryck met Quarco de Kerambars. De Amerikaanse Beezie Madden had met Mademoiselle halverwege het barrageparcours een lichte voorsprong, maar raakte die in de laatste lijn kwijt. Waar Hemeryck vooruit doorreed, nam Madden gas terug. Voor Hemerijck was de hoofdprijs van 25.000 dollar, terwijl Madden met 5.000 dollar minder tevreden moest zijn.

De parcoursbouwer van de Spruce Meadows Masters, Leopoldo Palacio, hield er de eerste twee dagen ook al van om de chronometers een doorslaggevende rol te laten spelen. Slaagden op de eerste dag slechts enkelen erin de zware parcoursen van Palacio foutloos en binnen de tijd te rijden, ook in de zware wedstrijd van donderdag regende het strafpunten voor het overschrijden van de tijd.In het hoofdnummer van donderdag slaagde Gerco Schröder (Tubbergen) er in om niet alleen binnen de tijd te rijden, maar ook nog eens foutloos. Daardoor plaatste hij zich met Eurocommerce Pennsylvania voor de barrage. Daarin ging Schröder als eerste van start en legde een uitermate goede tijd neer op de nog steeds doorweekte grasbodem. Uiteindelijk bleek alleen de Amerikaanse Beezie Madden met Coral Reef Via Volo in staat om de prestatie van Schröder te verbeteren.

Ook Jeroen Dubbeldam (Weerselo) reed met BMC Van Grunsven Simon foutloos over het basisparcours, maar slaagde er net niet in om binnen de tijd te rijden. Daardoor eindigde Dubbeldam als zevende. "Je moet op deze parcoursen echt doorrijden, want anders kom je in de problemen met de tijd. Zelf vind ik het net iets te veel van het goede, maar aan de andere kant is de bodem niet helemaal honderd procent en dan kun je misschien de problemen beter in de tijd dan in de hoogte en breedte van de hindernissen zoeken. Ik heb overigens met Pennsylvania niet het gevoel gehad dat ik te veel snelheid van hem vroeg. Met mijn andere paard, Eurocommerce New Orleans, heb ik het bewust rustig aan gedaan en de strafpunten voor het overschrijden van de tijd voor lief genomen", vertelde Gerco Schröder. 

Eerder op donderdag had Dubbeldam zich met de uiterst getalenteerde Valdimore (Numero Uno x Farmer) geplaatst voor de barrage. Daarin ging de Venezuelaan Pablo Barros weer als snelste rond met G&C Lagran. Dubbeldam had met de nog internationaal onervaren en pas achtjarige Valdimore iets meer tijd nodig en eindigde als vierde.

Zaterdag staat de landenwedstrijd op het programma en voor invaller-bondscoach Sven Harmsen lijkt het geen gemakkelijke opgave een dermate sterk team op te stellen dat de prestatie van 2009 kan herhalen. Nederland sloot toen de landenwedstrijd winnend af. Piet Raijmakers jr. (Asten) en Nathalie van der Mei (Makkinga) lijken met hun eerste paarden de topvorm nog niet te pakken te hebben. Toch maakten die een betere indruk dan de eerste dag. "De bodem is beter dan gisteren en het is natuurlijk een indrukwekkende omgeving, deze enorme piste. Daar moeten de paarden echt even aan wennen", aldus Van der Mei. Nederland heeft de tweede startpositie geloot en voor Nederland start Gerco Schröder met Eurocommerce Pennsylvania als eerste. Piet Raymakers jr. is met Lys de Patiere de tweede starter en Nathalie van der Mei gaat met Heechhiem's Tersina als derde de ring in. Jeroen Dubbeldam mag als vierde starter voor Nederland met BMC Van Grunsven Simon het karwei afmaken. In totaal gaan acht landen van start in de eerste ronde en in de tweede manche gaan de beste zes landen door. "Ik denk dat we een goede kans maken om een prima prestatie neer te zetten", aldus Sven Harmsen. Zijn optimistische kijk wordt mede ingegeven door het feit dat met het oog op de WEG in Kentucky, die over drie weken van start gaat, veel landen hun sterkste combinaties thuis hebben gelaten. 

Stephanie van de Brink (Nijkerk), die in de bijrubrieken van dit internationaal hoog aangeschreven evenement van start gaat, grijpt steeds weer de kansen om zich te manifesteren. In de openingswedstrijd stuurde zij Wennemars naar de zesde plek en in de tweede wedstrijd eindigde zij met Verdi als vierde. "Het is voor mij best spannend, maar ik geniet met volle teugen, temeer omdat mijn beide paarden super meewerken", aldus Stephanie. (Bron KNHS)

Uitslag Encana Cup
1) Rick Hemeryck (Bel) - Quarco de Kerambars - 0 / 0 / 37.06
2) Beezie Madden (USA) - Mademoiselle - 0 / 0 / 38.89
3) Werner Muff (Zwi) - Quax II - 0 / 4 / 40.47
4) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 1
11) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Valdimore (Numero Uno x Farmer) - 5
16) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Noble Lady - 8

Uitslag Cana cup (1.30m/1.70m)
1) Beezie Madden (USA) - Coral Reef Via Volo (Clinton x Heartbreaker) - 0 / 38.22
2) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Pennsylvania - 0 / 38.75
3) Eric Lamaze (Can) - Hickstead (Hamlet x Ekstein) - 4 / 38.44  
7) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 1 / 73.27

Uitslag Atco cup (1.20m/1.60m)
1) Pablo Barrios (Ven) - G&C Lagran - 0 / 35.31
2) Yann Candele (Can) - Game Ready (Andiamo x Polydox) - 0 /35.37
3) Pius Schwizer (Zwi) - Verdi III (Hors la Loi III x Cantus) - 0 / 36.03
4) Jeroen Dubbeldam - Valdimore (Numero Uno x Farmer) - 0 / 36.68

Meer info zie: www.sprucemeadows.com

Foto Gerco Schröder van Carlo ter Ellen/TC Tubantia

Meer Springen

»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)