ORANJE NA TWEEDE PLAATS IN HICKSTEAD WEL ZEKER VAN FINALE IN NATIONS CUP

Gerco Schröder niet in beste doen

HICKSTEAD – Berco Schroder was vrijdag met Glock’s Cognac Champblanc NOP niet in beste doen, maar de Nederlandse springruiters eindigden desondanks in het kletsnatte Hickstead in Zuid-Engeland als tweede in de wedstrijd voor de FEI Nations Cup. Met drie foutloze omlopen in de tweede manche steeg team Oranje van Rob Ehrens van de zesde naar de tweede plaats in de wedstrijd en van de zesde naar de derde positie in de tussenstand van de competitie. Daarmee is het Nederlandse ruiterkwartet zeker van deelname aan de finale in Barcelona.

“Een mooie tweede plaats”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. “Mijn ruiters hebben weer gestreden en het hoofd goed koel gehouden. Het regende niet extreem, maar wel de hele middag. De bodem viel eigenlijk reuze mee. In de tweede manche hebben ze de hindernissen omgezet. Ik had niet verwacht dat we na de eerste manche nog als tweede zouden eindigen. Nu hoeven we ons niet meer druk te maken of we de finale zullen halen. Dat is nu wel zeker.”

Magistrale rondes
Nederland begon de landenwedstrijd sterk met startruiter Harrie Smolders, die met Don VHP Z zijn vertrouwde foutloze parcoursen reed. In beide manches had de succesvolle combinatie geen enkele moeite met het parcours. “Harrie reed twee magistrale rondes”, complimenteert Ehrens de ruiter uit Lage Mierde. Gerco Schröder en Cognac Chamblanc NOP deden het minder goed dan voor de routiniers gebruikelijk is. In de tweede manche waren ze het streepresultaat. De dertien strafpunten uit de eerste ronde telden mee voor Nederland. “De bodem lag Cognac gewoon niet”, is de verklaring van de bondscoach.

Ruben Romp had in de eerste manche op de natte bodem iets te lang tijd nodig wat één tijdfout opleverde. Ook in de tweede manche kwam zijn merrie Audi’s Teavanta II C Z niet in de buurt van de hindernisbalken. “Ruben heeft twee toprondes gesprongen”, aldus Ehrens.

Als vanouds
Jur Vrieling reed een superieure nulronde in de tweede manche en revancheerde zich voor de ongebruikelijke dertien strafpunten in de eerste. “Je kunt toch zien dat paarden clever zijn. Vorig jaar kreeg Glasgow hier op de sloot een weigering en nu weer. Het was net Alsof hij het nog wist. De afgelopen maanden heeft hij overal de sloot goed gesprongen. In de tweede manche was het geen enkel probleem en sprong de hengst weer als vanouds.”

Met veertien strafpunten op het scorebord eindigde Orange in de eerste omloop als zesde. Met een foutloos resultaat in de tweede ronde klom het naar de tweede plaats achter het winnende Braziliaanse team. Duitsland en Zwitserland deelden plaats drie. Na de winst twee weken geleden in Falsterbo, was er in Hickstead net als in Rome een tweede plaats en daarmee deed Nederland dus prima zaken in de competitie. Over twee weken is de laatste wedstrijd in Dublin.

Twee weken daarna is het Europees kampioenschap in Gothenburg. Ehrens ziet het met vertrouwen tegemoet, al heeft hij zijn definitieve selectie nog niet bekend gemaakt. “We hebben de hele zomer gebouwd. Nu hebben we toch een mooie, grote groep ruiters en paarden waar ik uit kan selecteren. Ik moet nog even denken, maar kom er zeker uit”, lacht Ehrens.

Uitslag FEI Nations Cup Hickstead, 1,60 meter
1. Brazilië  4 strafpunten
2. Nederland 14
    Harrie Smolders - Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) 0 - 0
    Gerco Schröder - Glock’s Cognac Champblanc NOP (v. Clearway) 13 - 12
    Ruben Romp - Audi’s Teavanta II C Z (v. Treasure Z) 1 - 0
    Jur Vrieling - VDL Glasgow vh Merelsnest (v. Nabab de Reve) 13 - 0
3. Duitsland 16
3. Zwitserland 16
5. Ierland 17
6. Groot Brittannië 20
7. Frankrijk 21
8. Spanje 51

Tussenstand FEI Nations Cup
1. Italië 345
2. Duitsland 345
3. Nederland 335
4. Zwitserland 325
5. Zweden 307,5
6. Frankrijk 302,5
7. Ierland 295
8. Spanje 250

Laatste wedstrijd van 9 tot en met 13 augustus in Dublin.
Finale 29 september tot en met 1 oktober in Barcelona.

Foto Gerco Schröder met Gognac Champblanc © GCT

Meer Springen

»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Amke Bekhuis boekte zaterdag in Ambt-Delden haar tweede zege in een Grote Prijs over 1,40 meter binnen twee maanden. Nadat ze in... (04-02-2024)
»
DEN BOSCH - In de verkiezing Jumping Horse of the Year kreeg Eldorado van de Zeshoek-zoon Highway TN NOP veruit de meeste publieksstemmen. Het... (02-02-2024)
»
DEN BOSCH - Hij kwam, zag en overwon. De Stakkato Gold-zoon Stargos VDL was opnieuw onverslaanbaar met Hessel Hoekstra in het zadel. Met een barrage... (02-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis was woensdag de meest succesvolle deelnemer op de eerste dag van  het concours van De Zeven Buurtschappen in De... (01-02-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve werd zondagmiddag gehuldigd als beste ruiter van Jumping Amsterdam na tweede plaatsen in de kwalificatie voor de FEI... (28-01-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve sloot zaterdag Jumping Amsterdam af met een fraaie tweede plaats in de Grote Prijs over 1,60 meter. Opmerkelijk was dat hij... (28-01-2024)