Gerco Schröder met London naar Londen

AKEN - Gerco Schröder (Tubbergen) is met Eurocommerce London de routinier in de nationale equipe van springruiters tijdens de Olympische Spelen in London.  Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu, Maikel van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Verdi en Mark Houtzager (Rouveen) met Sterrehof’s Tamino completeren het team van bondscoach Rob Ehrens, die zijn keuze zaterdag in Aken bekendmaakte.

Leon Thijssen (Baarlo) is met Tyson als eerste reserve aangewezen en Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Regina Z als tweede reserve. "Voor Gerco Schröder geldt dat ik aan hem de voorkeur geef met zijn paard Eurocommerce London. Mocht het echter zo zijn dat Gerco zelf van mening is dat Eurocommerce New Orleans beter in vorm is, dan mag hij van mij ook met dat paard naar de Olympische Spelen afreizen. Die beslissing laat ik over aan de ruiter", aldus Ehrens.

Het springteam is met vijf combinaties de grootste afvaardiging van de drie hippische teams die Nederland in Londen vertegenwoordigen. Vier ruiters zitten in het team van de landenwedstrijd, waarvan per omloop de beste drie resultaten tellen. De eerste reservecombinatie reist mee naar Londen, maar komt alleen aan start als één van de teamruiters of –paarden door een blessure niet van start kan gaan. Mocht dit gaan om één van de paarden van Schröder, bijvoorbeeld Eurocommerce London, dan gaat zij tweede troef voor de reservecombinatie.

In Londen doen 75 springruiters mee uit 26 landen, waarvan vijftien teams en evenveel individuele ruiters. Voor Gerco Schröder worden de Spelen in Londen  zijn derde op rij. Olympische plakken ontbreken nog in zijn prijzenkast, waarin al gouden medailles hangen van het WK 2006 in Aken (met Eurocommerce Berlin) en het EK 2007 in Mannheim. Dubbel Europees goud behaalde Gerco als Young Rider in 1999 met Eurocommerce Geneve. Vorig jaar op het EK in Madrid restte in een zinderende finale de vierde plaats met Eurocommerce New Orleans. In Londen rijdt Gerco de hengst Eurocommerce London (Nabab de Reve x Chin Chin), waarmee hij onlangs de GCT-wedstrijd in Cannes den vorig jaar die in Rio de Janeiro won. 

"Het is mooi dat we weer naar de Olympische Spelen gaan. Ik houd me volledig met de sport bezig en daar ligt mijn focus. Alle andere zaken tracht ik langs mij heen te laten glijden. Voor mij is het doel topprestaties te leveren met het team in Londen", aldus Gerco Schröder in een eerste reactie. 

Marc Houtzager is de man in vorm. Twee weken geleden won hij de Grote Prijs van het CHIO Rotterdam met Sterrehof’s Tamino (Numero Uno x Farmer). In Hongkong drong Marc vier jaar geleden met Sterrehof’s Opium door tot de barrage van de individuele finale, waarin ze zevende werden en vierde met het team. Op het EK in Windsor in 2009 behaalden ze met het team eenzelfde klassering. Voor Sterrehof’s Tamino is Londen het tweede internationale kampioenschap. Twee jaar geleden nam de ruin deel aan de Wereldruiterspelen in Kentucky. 

"Sterrehof’s Tamino is een uitermate getalenteerd paard dat lang last heeft gehad van een blessure. We hebben hem alle tijd gegeven om daarvan te herstellen. In Rotterdam en in Aken heeft hij bewezen top fit te zijn en met de besten mee te kunnen. Ik reis vol vertrouwen met hem en mijn teamleden af naar de Olympische Spelen", aldus Houtzager. 

Jur Vrieling is met VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) de regerend Nederlands kampioen. De laatste maanden hebben ze zich in grootse vorm getoond. Ze wonnen de Grote Prijs in Drammen, werden zesde in de GP van Rome en vierde in het hoofdnummer van CHIO Rotterdam. Voor de ervaren Vrieling zijn het de eerste Spelen. Met VDL Bubalu maakte hij deel uit van het WEG-team van Kentucky 2010. In de Top League dit seizoen leverden ze met een nulronde in Rome en Rotterdam een wezenlijke bijdrage aan het resultaat. 

"Ik denk dat ik deel uitmaak van een heel sterk team waarmee we ons in de strijd om de medailles kunnen mengen. Daarnaast zie ik dit als een beloning voor de positieve ontwikkeling die we de laatste twee jaar hebben doorgemaakt. Bubalu en ik zijn naar elkaar toegegroeid en vormen een hechte combinatie", aldus Vrieling. 

Maikel van der Vleuten is de Benjamin van het team. Met de hengst VDL Groep Verdi TN (Quidam de Revel x Landgraf I) zaten ze in het EK-team van Madrid dat vorig jaar vierde werd. In de wereldbekerfinale tijdens Indoor Brabant bereikten ze een fantastische zevende plaats. Maikel en Verdi zaten in het landenteam van Rotterdam en Aken. In de Global Champions Tour-wedstrijden van Hamburg en Quatar werden ze vijfde. VDL Groep Verdi TN is met zijn tien jaar het jongste paard van het team. "We waren dit jaar vroeg in vorm en hebben in de wereldbeker finale tijdens Indoor Brabant gepiekt. Gelukkig hebben we de uitstekende vorm vast kunnen houden. Voor mij is dit de bekroning van een tot nu toe schitterend seizoen", aldus Maikel van der Vleuten. 

Leon Thijssen kocht zijn hengst Tyson (Numero Uno x Voltaire) als driejarige en kent hem dus door en door. In de landenwedstrijden van La Baule en Sankt Gallen bewezen ze hun waarde voor het team. In Aken bleven ze de eerste omloop foutloos. Leon was er in 2005 bij op het EK in San Patrignano, waar hij met Nairobi deel uitmaakte van het bronzen team. Ook in Hong Kong fungeerde Thijssen, net als nu in Londen, als reserve.

Meer Springen

»
LANAKEN – Jasmin Seppälä boekte donderdag een fraaie overwinning tijdens het WK jonge paarden op de domeinen van Stal Zangersheide in het Belgische... (20-09-2024)
»
ZUIDWOLDE – In Twente gevestigde ruiters maakten zondag de dienst uit tijdens de strijd om de Grote Prijs Van Outdoor Zuidwolde. Winnaar Hessel... (16-09-2024)
»
DONAUESCHINGEN – Hendrik Jan Schuttert eindigde zondag knap als tweede in de Grote Prijs van Donaueschingen. Met zijn negenjarige donkerbruine ruin... (16-09-2024)
»
WIERDEN – De zege in de toprubriek over 1,30 en 1,35 meter tijdens het concours van afgelopen weekeinde in Wierden ging zaterdag naar Tessa Delger.... (11-09-2024)
»
LIER – Annelies Vorsselmans was prima op dreef tijdens het concours bij De Azelhof in het Belgische Lier. De partner van Jeroen Dubbeldam klasseerde... (08-09-2024)
»
WARSCHAU – Hessel Hoekstra was tijdens het concours in Warschau, waar de finale van de van de EEF Series werd verreden, prima op dreef met zijn... (08-09-2024)
»
LANGEVEEN – Peter Olthof bleef zondag baas in eigen huis tijdens de finale van de eerste editie van de Twentse Grascompetitie. De Langevener bleek... (02-09-2024)
»
ERMELO – Hessel Hoekstra is met de tienjarige donkerbruine hengst Comthago VDL (v. Comme il Faut) een van de ruiters van TeamNL in de finale van de... (02-09-2024)
»
RIJSSEN – BIJ TCN Sporthorses in Rijssen staat voor dinsdag 3 september de voorlaatste wedstrijd uit de cyclus van de TCN Jumping Tour 2024 op het... (01-09-2024)
»
ERMELO - Lize van Benthem van de Grensruiters uit De Lutte veroverde afgelopen weekend met haar pony Zero H tijdens de Hippiade in Ermelo de gouden... (27-08-2024)
»
VRAGENDER – Steven Veldhuis sloot Outdoor Vragender prima af op de laatste dag voor de paarden. De Haaksbergenaar bezette zaterdag een tweede, twee... (25-08-2024)
»
VRAGENDER – Vincent Geerink was vrijdag de meest opvallende deelnemer op de tweede dag van Outdoor Vragender. De ruiter uit Gelselaar zegevierde over... (24-08-2024)
»
VRAGENDER – Twentse ruiters maakten donderdag de dienst uit op de eerste dag van Outdoor Vragender. Van hoog tot laag reden Remco Been, Steven... (23-08-2024)
»
ERMELO – Stijn Roelink legde donderdag tijdens de Hippiade, de strijd om de nationale titels van de KNHS, beslag op een achtste plaats over 1,35... (22-08-2024)
»
TUBBERGEN – Bas van der Aa mag tot komende winter weer even gebruik maken van de diensten van Shanroe Barney omdat berijder Hansel Chen na een... (20-08-2024)
»
Twee dagen nadat de Schröder Masterclass is afgesloten, moet het plein voor de Sint-Pancratiusbasiliek er weer uitzien alsof er niet pas een... (19-08-2024)
»
TUBBERGEN – De Ladies Cup tijdens de Schroder Masterclass in Tubbergen werd zaterdag gewonnen door Team Chummy. Tess Verver en Nienke Veldhof zetten... (19-08-2024)
»
Met het bedrijf Riwald Recycling, dat hij oprichtte met zijn broer Richard en na diens overlijden in 2013 voortzette met zijn tussentijds toegetreden... (17-08-2024)
»
Al sinds de start van het evenement in 2001 is Nijwa als sponsor verbonden met de Schröder Masterclass. Voor Jogé Nijhof en zoon Bart Haselbekke van... (16-08-2024)
»
ALBERGEN – Tijdens de zondag afgesloten Olympische Spelen in Parijs kwam in de hippische disciplines geen enkele Twentse deelnemer aan de start. Dat... (16-08-2024)