EK ROTTERDAM NA EERSTE MANCHE IN FINALE VOORBIJ VOOR OMMENAAR

Frank Schuttert haakt voortijdig af

ROTTERDAM  - Voor Frank Schuttert is het EK al na de eerste manche van de finale voorbij.

Schuttert eindigde als 25ste, terwijl Marc Houtzager met een fenomenaal knap gereden slotrit achtste werd.

Bij aanvang van de eerste omloop begon Frank Schuttert vanaf een zeventiende plaats in het tussenklassement aan zijn ronde met Lyonel D. Waar Schuttert zijn rit voortvarend begon, besloot hij het parcours voortijdig te verlaten na enkele fouten. “Ik had gehoopt dit kampioenschap met een foutloze ronde af te sluiten, maar dat is helaas niet gelukt. Hindernis 1, 2, 3 en 4 gingen heel goed, de fout daarna op de driesprong komt op mijn conto. De toegestane tijd in deze omloop staat best krap. Met het oog op een goede tijd heb ik de wending naar de driesprong iets te vroeg aangesneden. Daardoor kreeg ik een te dichte afstand. Doorrijden heeft dan geen zin meer, dat heeft Lyonel dan ook niet verdiend.”

Kwaliteit
Marc Houtzager tekende met Sterrehof’s Calimero in de eerste omloop van het parcours over 1,60 meter vier strafpunten op. Waar de eerste omloop al getuigde van de kwaliteit van ruiter en paard, steeg de combinatie in de tweede omloop boven zichzelf uit. Halverwege de proef werd deze verstoord door twee demonstranten. Houtzager reed onverstoorbaar verder en kwam met alleen een tijdfout door de finishlijn. De tijdfout werd hem, na overleg met de jury, kwijtgescholden.

Door de correctie eindigde Houtzager uiteindelijk als achtste in plaats van op een negende plaats. “Qua individuele resultaat is dit EK geslaagd. Calimero sprong geweldig. We hadden een pechfout in de eerste omloop vandaag op de laatste hindernis. Ook eerder in de week viel er een balk die met een beetje geluk anders misschien wel was blijven liggen. Op dit niveau moet nu eenmaal alles kloppen, anders wordt het afgestraft.”

Gewoon doorrijden
Houtzager blijft nuchter onder de consternatie gedurende zijn proef. “Eerst wist ik niet wat er aan de hand was. Toen ik zag dat er demonstranten rondrenden in de piste, dacht ik: ‘Ik rijd gewoon door en ik zie het wel’. Ik verschiet niet zo snel en gelukkig bleef ook mijn paard onder de omstandigheden  goed zijn best doen. Verder wil ik er niet teveel woorden aan kwijt.”

Het tussenklassement werd bij aanvang van de finale aangevoerd door Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W. De Brit moest op het laatste moment, door een fout op hindernis negen, het goud uit handen geven aan Zwitser Martin Fuchs met Clooney. Het brons was voor de Belg Jos Verlooy met zijn paard Igor.

Individueel eindklassement
1. Martin Fuchs (Zwi) - Clooney  4,46
2. Ben Maher (Gbr) - Explosion W 4,62
3. Jos Verlooy (Bel) - Igor 6,.68
8. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 12,20
25. Frank Schuttert - Lyonel D opgave.

Niet in de individuele finale
35. Maikel van der Vleuten - Dana Blue 17.65
39. Doron Kuipers - Charley 23.39

Foto Frank Schuttert © Jantien van Zon

Meer Springen

LANAKEN – Willem Greve belandde zondag in de finale van de strijd om het WK voor jonge paarden net naast het podium met zijn vijfjarige bruine hengst... (22-09-2019)
LANAKEN – In de strijd om het WK voor jonge paarden hielden Willem Greve en Gerben Morsink beiden donderdag en vrijdag met twee troeven de lei schoon... (20-09-2019)
VRAGENDER - Remco Been sloot met Balou van het Molenhof Z het laatste outdoorconcours van Paardensportcentrum Lichtenvoorde van 2019 zaterdagavond af... (16-09-2019)
AMBT DELDEN – Melissa Maatkamp was vrijdag de baas in de klasse Z/ZZ tijdens het concours van De Zeven Buurtschappen in Ambt-Delden. Met haar... (14-09-2019)
PADERBORN – Willem Greve bleef vrijdag slechts iets meer dan een seconde verwijderd van een fraaie zege in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens... (13-09-2019)
CALGARY – Willem Greve en Frank Schuttert nestelden zich zondag in Calgary knap in de top tien van de Grote Prijs bij het prestigieuze CSI5 van... (08-09-2019)
HAAKSBERGEN – Frank Buitenhuis (op archieffoto) was woensdag overdag onbetwist de meest succesvolle ruiter tijdens het Rapide springen in Haaksbergen... (06-09-2019)
ERMELO– Nederland heeft alsnog een uitnodiging ontvangen voor de prestigieuze finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona... (05-09-2019)
VALENCE – De broers Lucas en Wilton Porter hebben de smaak te pakken. Beiden deden het zondag uitstekend in de Grote Prijs van het CSI4 in het Zuid-... (02-09-2019)
LASTRUP – Gerco Schröder bewaarde het beste voor het laatst tijdens het CSI2 Klein Roscharden in het Duitse Lastrup. Met zijn vijftien jaar oude... (01-09-2019)
LANGEVEEN – Conor Drain verzorgde een ware onemanshow tijdens het concours hippique van de Molenruiters uit Langeveen. De Ier won drie keer op rij,... (01-09-2019)
ERMELO – Steven Veldhuis veroverde zaterdag in Ermelo op fraaie wijze twee keer goud tijdens de strijd om de springtitels van de KNHS in Ermelo. (31-08-2019)
OPGLABBEEK – Willem Greve was zaterdag dicht bij de zege in de rankingproef over 1,45 meter tijdens het CSI in het Belgische Opglabbeek. (31-08-2019)
ERMELO – In de strijd om het goud in de klasse B voor C-pony’s kon Lotte Paus (foto) vrijdag rekenen op de liefst 27-jarige ‘familiepony’ Sundance.... (30-08-2019)
LANGEVEEN – Hessel Hoekstra (foto) begon vrijdag met een zege en een derde plaats uitstekend aan het concours hippique van de Molenruiters uit... (30-08-2019)
ERMELO – Liz Meenhuis keerde zaterdag na de Hippiade in Ermelo met zilver en brons terug in Rossum. (26-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie. (23-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)
WIERDEN – Sander Geerink bezette woensdag vier keer een ‘podiumplek’ tijdens de laatste aflevering uit de reeks van zes wedstrijden in het kader van... (21-08-2019)