EK ROTTERDAM NA EERSTE MANCHE IN FINALE VOORBIJ VOOR OMMENAAR

Frank Schuttert haakt voortijdig af

ROTTERDAM  - Voor Frank Schuttert is het EK al na de eerste manche van de finale voorbij.

Schuttert eindigde als 25ste, terwijl Marc Houtzager met een fenomenaal knap gereden slotrit achtste werd.

Bij aanvang van de eerste omloop begon Frank Schuttert vanaf een zeventiende plaats in het tussenklassement aan zijn ronde met Lyonel D. Waar Schuttert zijn rit voortvarend begon, besloot hij het parcours voortijdig te verlaten na enkele fouten. “Ik had gehoopt dit kampioenschap met een foutloze ronde af te sluiten, maar dat is helaas niet gelukt. Hindernis 1, 2, 3 en 4 gingen heel goed, de fout daarna op de driesprong komt op mijn conto. De toegestane tijd in deze omloop staat best krap. Met het oog op een goede tijd heb ik de wending naar de driesprong iets te vroeg aangesneden. Daardoor kreeg ik een te dichte afstand. Doorrijden heeft dan geen zin meer, dat heeft Lyonel dan ook niet verdiend.”

Kwaliteit
Marc Houtzager tekende met Sterrehof’s Calimero in de eerste omloop van het parcours over 1,60 meter vier strafpunten op. Waar de eerste omloop al getuigde van de kwaliteit van ruiter en paard, steeg de combinatie in de tweede omloop boven zichzelf uit. Halverwege de proef werd deze verstoord door twee demonstranten. Houtzager reed onverstoorbaar verder en kwam met alleen een tijdfout door de finishlijn. De tijdfout werd hem, na overleg met de jury, kwijtgescholden.

Door de correctie eindigde Houtzager uiteindelijk als achtste in plaats van op een negende plaats. “Qua individuele resultaat is dit EK geslaagd. Calimero sprong geweldig. We hadden een pechfout in de eerste omloop vandaag op de laatste hindernis. Ook eerder in de week viel er een balk die met een beetje geluk anders misschien wel was blijven liggen. Op dit niveau moet nu eenmaal alles kloppen, anders wordt het afgestraft.”

Gewoon doorrijden
Houtzager blijft nuchter onder de consternatie gedurende zijn proef. “Eerst wist ik niet wat er aan de hand was. Toen ik zag dat er demonstranten rondrenden in de piste, dacht ik: ‘Ik rijd gewoon door en ik zie het wel’. Ik verschiet niet zo snel en gelukkig bleef ook mijn paard onder de omstandigheden  goed zijn best doen. Verder wil ik er niet teveel woorden aan kwijt.”

Het tussenklassement werd bij aanvang van de finale aangevoerd door Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W. De Brit moest op het laatste moment, door een fout op hindernis negen, het goud uit handen geven aan Zwitser Martin Fuchs met Clooney. Het brons was voor de Belg Jos Verlooy met zijn paard Igor.

Individueel eindklassement
1. Martin Fuchs (Zwi) - Clooney  4,46
2. Ben Maher (Gbr) - Explosion W 4,62
3. Jos Verlooy (Bel) - Igor 6,.68
8. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 12,20
25. Frank Schuttert - Lyonel D opgave.

Niet in de individuele finale
35. Maikel van der Vleuten - Dana Blue 17.65
39. Doron Kuipers - Charley 23.39

Foto Frank Schuttert © Jantien van Zon

Meer Springen

AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)
AMBT DELDEN – Jarno Hesselink was de grote man van de laatste dag van Indoor Ambt Delden. Met zijn  tienjarige vosmerrie Fhera (v. Boss x Tangelo van... (02-02-2020)
DEN BOSCH – Het werd een latertje, maar het was volop de moeite waard. Willem Greve schitterde donderdag tijdens de KWPN Stallion Show in de Grote... (31-01-2020)
DEN BOSCH – Een dag na zijn  succesvolle optreden tijdens Indoor Ambt Delden sloeg Steven Veldhuis alweer toe. De Haaksbergenaar sloot woensdag in... (30-01-2020)
SAASVELD – Na circa dertig jaar gebruik te hebben gemaakt van de accommodatie van het Twents Hippisch Centrum in Almelo verhuist het indoorconcours... (30-01-2020)
AMBT DELDEN – De eerste springdag van Indoor Ambt Delden draaide woensdag uit op een ware show van het duo Veldhuis en Veldhuis. Zoon Stef won de... (30-01-2020)
OUD OOTMARSUM - Na een succesvol seizoen onder Caroline Müller is hengstenhouderij De Wiemselbach nu mede-eigenaar geworden van de opvallende KWPN-... (28-01-2020)
AMSTERDAM - In de aanloop naar de Olympische- en Paralympische Spelen komende zomer in Tokio heeft de Stichting Nederlands Olympiade Paard vier... (27-01-2020)
KRONENBERG – Remco Been was zondag veruit de snelste deelnemer in de barrage van strijd om de Grote Prijs van De Peelbergen. Met zijn dertienjarige... (27-01-2020)
AMSTERDAM – Jeroen Dubbeldam legde zondag tijdens Jumping Amsterdam met Oak Grove’s Carlyle beslag op de zevende plaats in de wedstrijd voor de... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Elike Morsink boekte zaterdag in de Amsterdamse RAI een ‘koninklijke’ zege. Gadegeslagen door onder anderen Prinses Beatrix (op bovenste... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Gerco Schröder kende een prima eerste dag van het internationale springprogramma tijdens Jumping Amsterdam. De Tubbergenaar eindigde... (25-01-2020)
AMSTERDAM – Op de eerste dag van Jumping Amsterdam kwamen donderdag vier Twentse deelnemers in actie. Van het kwartet bracht Manon Damhuis het er het... (23-01-2020)
SAASVELD – Sander Geerink (op archieffoto) en Frank Buitenhuis schreven woensdag tijdens SAS Saasveld de rubrieken in de hoogste klassen op hun naam... (23-01-2020)