Enola Mulder pakt nu wel goud

ERMELO - De KNHS-kampioenschappen springen indoor bij de pony’s hebben de regio een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles opgeleverd. Het hoogtepunt was de nationale titel die Enola Mulder zaterdag met haar achtjarige merrie Granouche met overmacht veroverde in de zwaarste categorie, de klasse ZZ/DE. 

Zilver was er voor Lars Wigger met Faith in de klasse M/DE. Britt ter Harmsel met Enterbrook’s Fury in de klasse Z/DE en Liz Meenhuis met grepen Liz Meenhuis met Woodrow Carisbrooke in de klasse L grepen brons.

Prachtig slotakkoord
Voor de zestienjarige Enola Mulder betekende het Nederlands kampioenschap het prachtige slotakkoord als amazone tussen de ponyruiters. Vorig jaar was ze met haar merrie in Ermelo al erg dicht bij de titel in de klasse Z. “Daar baalde ik enorm van, ik zat toen echt kapot. Nu was het voor mij alles of niets en het was gewoon top. Dit is alles wat ik nog wilde en het is geweldig dat het me gelukt is.”

Enola Mulder troefde als outsider in de koningsklasse internationals als Elize van der Mheen en Pam Nieuwenhuis af. De eerste reed met Gregory in 41,48 seconden foutloos naar de koppositie, maar de ervaren amazone kon de leiding niet lang vasthouden. Enola Mulder wendde nog korter, was nog sneller op de lange stukken en haar voorzichtige pony Granouche sprong heel effectief en razendsnel. De tijd van 35,59 seconde stond als een huis. Pam Nieuwenhuis, vorig jaar kampioene in het Z, deed een zeer goede aanval met Seraja. Halverwege haar rit viel een balk en waren de kansen op goud verkeken. Brons was het resultaat in de tijd van 39,31 seconden.

“Het was goed”, lacht Enola Mulder met de gouden medaille over haar blauwe rijjas en de sjerp om de hals van Granouche. “Ik weet dat als ze drie keer foutloos is we kunnen winnen, maar dit had ik niet verwacht. Ik ben nu zestien. Het houdt op, internationaal mag ik niet meer starten, dus meer zit er niet in. Granouche is te koop. Nu maar hopen dat Granouche een goede ruiter vindt die met hem naar het EK kan, want dat kan hij gewoon. Ik heb in Lichtenvoorde een keer internationaal gereden en toen wonnen we de eerste dag gelijk over 1,30 meter.”

Tien keer niks
Twee jaar geleden kreeg ze de beschikking over Granouche, afkomstig uit de handel. “Haar afstamming is niet bekend. Het was tien keer niks, ze stopte alleen maar en zag er niet uit, was echt lelijk. Maar haar moeder, een paard, had ZZ gelopen. Dus hoopten we dat het wat kon worden.”

En het werd wat, omdat ze haar eigen plan trok. “Granouche is niet de makkelijkste. Je moet niet aan haar gaan trekken, want dan wordt het helemaal niks. Maar laat je haar d’r gang gaan, dan doet ze alles voor je in de ring.”

Het leverde Enola Mulder van De Vijf Marken uit Lonneker zaterdag tot veler verrassing goud op in Ermelo. De sinds kort door Remco Been in Wierden getrainde leerlinge van de opleiding Zorg & Welzijn Breed aan de Scholingsboulevard in Enschede, hoopt dat het een voortekenis dat ze het ook bij de paarden goed gaat doen. “Want het liefst wil ik daarin verder.”

Na acht foutloze combinaties in de eerste manche slaagden slechts drie daarvan de barrage te bereiken van de klasse Z/ DE. Britt ter Harmsel werd daarin verrast door twee weigeringen van haar pony Fury (v. Sulaatik’s Fireball). Daarmee lag de weg open voor Gerrit Veenstra -in 2015 al kampioen met Quick Star- en zijn vos Funky. 

Ook Lars Wigger was niet opgewassen tegen het geweld dat Eline Slager met de razendsnelle Tomboy ontketende in de klasse M/DE. Wigger en Faith reden de barrage in 36,41 seconde bijna vijf seconden langzamer, maar het leverde wel de zilveren medaille op.

Met vijftien combinaties in barrage in de klasse L/DE was strijd verzekerd. Liz Meenhuis deed als laatste starter een zeer goede poging de titel te veroveren met de goedgekeurde New Forest hengst Woodrow Carisbrooke. Het leverde haar met de voorzichtige en veel inzet springende vos de derde plaats op in het kampioenschap.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)