TALENT UIT HENGELO WINT ZIJN EERSTE GROTE PRIJS BIJ PONYRUITERS IN VRAGENDER

Droom komt uit voor Mart IJland

VRAGENDER – Mart IJland kneep zondagmiddag even in zijn arm. Met de tienjarige donkere vosmerrie Fantasia (v. For Kids Only x FS Cocky Dundee) sloot de veertienjarige Hengeloër de Grote Prijs van de Provincie Gelderland in Vragender voor ponyruiters af met een klinkende zege.

“Dit is een droom die uitkomt. Drie jaar geleden reed ik hier in Vragender mijn eerste internationale wedstrijd en won ik op de laatste dag de Lichte Tour. En nu dan mijn eerste Grote Prijs. Ik hoorde van mijn trainer Niels Nanning dat Nicole Lockhead Anderson heel snel was en dat ik er voor moest gaan. Mijn geluk is dat ik Fantasia al 3,5 jaar rijd. We zijn echt een team. Ik weet wat ze kan en hoef maar iets opzij te leunen, of ze draait al”, vertelt hij over de pony van eigenaar Peter Dijkstra, waarmee zijn carrière in vogelvlucht ging.

Fantastisch seizoen
“Toen ik voor het eerst Lichte Tour ging rijden, ging het heel snel. Ik mocht in Fontainebleau starten en kreeg de kans om naar grote wedstrijden te gaan met een sterk team. Ik heb daar veel van geleerd en afgelopen zomer m’n eerste EK mogen rijden. Ik kijk terug op een fantastisch seizoen.”

Ondanks de stevige buitenlandse concurrentie hielden de Nederlandse jeugdruiters zich flink staande  tijdens de eerste week van Jumping de Achterhoek 2018. Na Grote Prijs-zeges van Bart van der Maat (U25), Femke Braat (Children) en Rowen van de Mheen (junioren) sloot de pas 14-jarige Mart IJland zondagmiddag in stijl af met winst in de pony Grand Prix. Parcoursbouwer Jos Brinkman stelde de rijtechnische vaardigheden van de jeugdruiters op een faire manier flink op de proef en stelde Grote Prijzen op waarin veel controle nodig was.

Twee zeges Jessie Wiefferink
Behalve voor Mart IJland waren er de afgelopen dagen ook zeges voor Jessie Wiefferink en Emiel Richter. De jeugdige amazone won zelfs zowel donderdag als zaterdag met haar achtjarige schimmelhengst Kentucky’s Picobello (v. Mr. Blue) bij de ponyruiters en eindigde vrijdag ook nog eens een keer als derde.
Donderdag reed ze met de twaalfjarige schimmelhengst Balluiguirke Tipp Top naar de vierde plek bij de junioren in de wedstrijd over 1,35 meter in de Big Tour. Hessel Hoekstra werd met de vosmerrie Ginger negende.

Emiel Richter
Emiel Richter pakte donderdag met de dertienjarige bruine merrie Sundance (v. Padinus) de winst in de rubriek over 1,35 meter over twee fasen voor ruiters tot 25 jaar in de Medium Tour. Vincent Geerink sloot de proef af met een achtste plaats op de negen jaar oude bruine ruin Warrant (v. Easter). Geerink deed het zaterdag nog beter door met Fireboy CB derde te worden in de Grote Prijs over 1,45 meter met barrage. Hessel Hoekstra eindigde daarin als tiende met de bruine ruin F-Narcist.

Hessel Hoekstra noteerde donderdag met de achtjarige bruine ruin F-Narcist (v. Eurocommerce Napels) een derde positie in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Big Tour voor ruiters onder 25 jaar. Vincent Geerink eindigde als negende met de tienjarige voshengst Dutch Design.

Ook vrijdag reden enkele ruiters uit de regio naar posities binnen de top tien. Thijmen Vos werd met Don Juan’s Gasaya zesde over 1,20 meter met barrage in de Big Tour bij de pony’s. Mart IJland werd over 1,25 meter op tijd zevende met de vosruin Flame en tiende met Fantasia. Coen Kerbert tenslotte finishte als achtste bij de junioren over 1,30 meter met de bruine ruin Go Besi.

Zie ook www.jumpingdeachterhoek.nl

Foto Mart Nijland © Jeroen Spoolder
Foto Jessie Wiefferink © Fototrailer 

Meer Springen

Zenith SFN van Jeroen Dubbeldam zal zondagmiddag 17 maart officieel afscheid nemen van het publiek in de Brabanthallen tijdens The Dutch Masters. De... (06-02-2019)
TREFFEN - Willem Greve zegevierde zondag op knappe wijze in de finale van de Youngster Tour over 1,40/1,45 meter tijdens het concours hippique in het... (03-02-2019)
OFFENBURG – Jeroen Dubbeldam en zijn vriendin Annelies Vorsselmans presteerden zondag uitstekend in de Grote Prijs van Offenburg. Beiden haalden de... (03-02-2019)
AMBT-DELDEN – Omroeper van dienst Jan Wilmink verwoordde het zaterdagavond treffend. De ruiter die van het verst moest komen, versloeg uiteindelijk... (03-02-2019)
DEN BOSCH – Steven Veldhuis was donderdag al voor de barrage zeker van de eindzege in de klasse Z van de Blom Hengstencompetitie. De Haaksbergenaar... (01-02-2019)
AMBT-DELDEN – Jarno Hesselink deed woensdag tot twee keer toe een geslaagde greep naar de zege tijdens Indoor Ambt Delden. De ruiter uit Geesteren... (01-02-2019)
AMSTERDAM – Willem Greve miste zondag tijdens Jumping Amsterdam slechts door een tijdfout de barrage van de Grote Prijs. De Markeloër ontbrak... (27-01-2019)
WIERDEN – In eigen omgeving maakte Remco Been de meeste indruk tijdens de drie dagen durende wedstrijden in De Vossenbos in Wierden. Been won de... (26-01-2019)
KRONENBERG – Sander Geerink troefde vrijdagavond de complete concurrentie af in de kwalificatie voor de finale van de Medium Tour tijdens het... (26-01-2019)
AMSTERDAM – Jeroen Dubbeldam reed vrijdag weer eens een foutloze ronde met zijn ‘gouden’ troef SFN Zenith (v. Rash R x Fuego du Prelet). Met de... (25-01-2019)
AMBT DELDEN - Onder de naam Indoor Ambt Delden organiseert rijvereniging De Zevenbuurtschappen al 35 jaar een meerdaags hippisch evenement voor... (23-01-2019)
HELLENDOORN – Caroline Müller scoorde vrijdag tijdens het indoorconcours in ’t Oale Spoor vier op een rij. Met haar twee paarden Numero Due en... (20-01-2019)
BATHMEN – Een kleiner verschil was niet denkbaar, maar één honderdste seconde was vrijdag wel de marge die bepaalde wie over 1,40 meter de Grote... (19-01-2019)
HELLENDOORN – Henri Stegeman heeft de wind mee. De ruiter uit Daarle onderstreepte donderdag met zijn zege in de klasse Z in Hellendoorn nog maar... (18-01-2019)
MÜNSTER – Gerben Morsink presteerde als een van de weinige buitenlanders prima in een vrijwel louter door Duitse combinaties bezet CSI2 in Münster.... (15-01-2019)
SAASVELD – Steven Veldhuis deed dit weekend een geslaagde greep naar twee springtitels van de Kring Twente. De ruiter uit Haaksbergen won zowel de... (14-01-2019)
NEUSTADT – Conor Drain boekte vrijdag een fraaie zege in het Duitse Neustadt. De Twentse Ier zegevierde in de rubriek over 1,45 meter op tijd voor de... (12-01-2019)
OPGLABBEEK – Sjaak Sleiderink en Annelies Vorsselmans zijn goed op dreef tijdens het concours hippique in het Belgische Opglabbeek. In het Sentower... (12-01-2019)
DE LUTTE – Gert-Jan Bruggink, op de foto in actie met Charmeur, is voor de rest van dit indoorseizoen uitgeschakeld. De ruiter uit De Lutte brak... (07-01-2019)
VRAGENDER – Steven Veldhuis ontpopte zich tijdens Nieuwjaarsjumping Vragender weer eens als de uitblinker. De Haaksbergenaar boekte twee fraaie... (06-01-2019)