TALENT UIT HENGELO WINT ZIJN EERSTE GROTE PRIJS BIJ PONYRUITERS IN VRAGENDER

Droom komt uit voor Mart IJland

VRAGENDER – Mart IJland kneep zondagmiddag even in zijn arm. Met de tienjarige donkere vosmerrie Fantasia (v. For Kids Only x FS Cocky Dundee) sloot de veertienjarige Hengeloër de Grote Prijs van de Provincie Gelderland in Vragender voor ponyruiters af met een klinkende zege.

“Dit is een droom die uitkomt. Drie jaar geleden reed ik hier in Vragender mijn eerste internationale wedstrijd en won ik op de laatste dag de Lichte Tour. En nu dan mijn eerste Grote Prijs. Ik hoorde van mijn trainer Niels Nanning dat Nicole Lockhead Anderson heel snel was en dat ik er voor moest gaan. Mijn geluk is dat ik Fantasia al 3,5 jaar rijd. We zijn echt een team. Ik weet wat ze kan en hoef maar iets opzij te leunen, of ze draait al”, vertelt hij over de pony van eigenaar Peter Dijkstra, waarmee zijn carrière in vogelvlucht ging.

Fantastisch seizoen
“Toen ik voor het eerst Lichte Tour ging rijden, ging het heel snel. Ik mocht in Fontainebleau starten en kreeg de kans om naar grote wedstrijden te gaan met een sterk team. Ik heb daar veel van geleerd en afgelopen zomer m’n eerste EK mogen rijden. Ik kijk terug op een fantastisch seizoen.”

Ondanks de stevige buitenlandse concurrentie hielden de Nederlandse jeugdruiters zich flink staande  tijdens de eerste week van Jumping de Achterhoek 2018. Na Grote Prijs-zeges van Bart van der Maat (U25), Femke Braat (Children) en Rowen van de Mheen (junioren) sloot de pas 14-jarige Mart IJland zondagmiddag in stijl af met winst in de pony Grand Prix. Parcoursbouwer Jos Brinkman stelde de rijtechnische vaardigheden van de jeugdruiters op een faire manier flink op de proef en stelde Grote Prijzen op waarin veel controle nodig was.

Twee zeges Jessie Wiefferink
Behalve voor Mart IJland waren er de afgelopen dagen ook zeges voor Jessie Wiefferink en Emiel Richter. De jeugdige amazone won zelfs zowel donderdag als zaterdag met haar achtjarige schimmelhengst Kentucky’s Picobello (v. Mr. Blue) bij de ponyruiters en eindigde vrijdag ook nog eens een keer als derde.
Donderdag reed ze met de twaalfjarige schimmelhengst Balluiguirke Tipp Top naar de vierde plek bij de junioren in de wedstrijd over 1,35 meter in de Big Tour. Hessel Hoekstra werd met de vosmerrie Ginger negende.

Emiel Richter
Emiel Richter pakte donderdag met de dertienjarige bruine merrie Sundance (v. Padinus) de winst in de rubriek over 1,35 meter over twee fasen voor ruiters tot 25 jaar in de Medium Tour. Vincent Geerink sloot de proef af met een achtste plaats op de negen jaar oude bruine ruin Warrant (v. Easter). Geerink deed het zaterdag nog beter door met Fireboy CB derde te worden in de Grote Prijs over 1,45 meter met barrage. Hessel Hoekstra eindigde daarin als tiende met de bruine ruin F-Narcist.

Hessel Hoekstra noteerde donderdag met de achtjarige bruine ruin F-Narcist (v. Eurocommerce Napels) een derde positie in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Big Tour voor ruiters onder 25 jaar. Vincent Geerink eindigde als negende met de tienjarige voshengst Dutch Design.

Ook vrijdag reden enkele ruiters uit de regio naar posities binnen de top tien. Thijmen Vos werd met Don Juan’s Gasaya zesde over 1,20 meter met barrage in de Big Tour bij de pony’s. Mart IJland werd over 1,25 meter op tijd zevende met de vosruin Flame en tiende met Fantasia. Coen Kerbert tenslotte finishte als achtste bij de junioren over 1,30 meter met de bruine ruin Go Besi.

Zie ook www.jumpingdeachterhoek.nl

Foto Mart Nijland © Jeroen Spoolder
Foto Jessie Wiefferink © Fototrailer 

Meer Springen

»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Amke Bekhuis boekte zaterdag in Ambt-Delden haar tweede zege in een Grote Prijs over 1,40 meter binnen twee maanden. Nadat ze in... (04-02-2024)
»
DEN BOSCH - In de verkiezing Jumping Horse of the Year kreeg Eldorado van de Zeshoek-zoon Highway TN NOP veruit de meeste publieksstemmen. Het... (02-02-2024)
»
DEN BOSCH - Hij kwam, zag en overwon. De Stakkato Gold-zoon Stargos VDL was opnieuw onverslaanbaar met Hessel Hoekstra in het zadel. Met een barrage... (02-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Steven Veldhuis was woensdag de meest succesvolle deelnemer op de eerste dag van  het concours van De Zeven Buurtschappen in De... (01-02-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve werd zondagmiddag gehuldigd als beste ruiter van Jumping Amsterdam na tweede plaatsen in de kwalificatie voor de FEI... (28-01-2024)
»
AMSTERDAM – Willem Greve sloot zaterdag Jumping Amsterdam af met een fraaie tweede plaats in de Grote Prijs over 1,60 meter. Opmerkelijk was dat hij... (28-01-2024)