TALENT UIT HENGELO WINT ZIJN EERSTE GROTE PRIJS BIJ PONYRUITERS IN VRAGENDER

Droom komt uit voor Mart IJland

VRAGENDER – Mart IJland kneep zondagmiddag even in zijn arm. Met de tienjarige donkere vosmerrie Fantasia (v. For Kids Only x FS Cocky Dundee) sloot de veertienjarige Hengeloër de Grote Prijs van de Provincie Gelderland in Vragender voor ponyruiters af met een klinkende zege.

“Dit is een droom die uitkomt. Drie jaar geleden reed ik hier in Vragender mijn eerste internationale wedstrijd en won ik op de laatste dag de Lichte Tour. En nu dan mijn eerste Grote Prijs. Ik hoorde van mijn trainer Niels Nanning dat Nicole Lockhead Anderson heel snel was en dat ik er voor moest gaan. Mijn geluk is dat ik Fantasia al 3,5 jaar rijd. We zijn echt een team. Ik weet wat ze kan en hoef maar iets opzij te leunen, of ze draait al”, vertelt hij over de pony van eigenaar Peter Dijkstra, waarmee zijn carrière in vogelvlucht ging.

Fantastisch seizoen
“Toen ik voor het eerst Lichte Tour ging rijden, ging het heel snel. Ik mocht in Fontainebleau starten en kreeg de kans om naar grote wedstrijden te gaan met een sterk team. Ik heb daar veel van geleerd en afgelopen zomer m’n eerste EK mogen rijden. Ik kijk terug op een fantastisch seizoen.”

Ondanks de stevige buitenlandse concurrentie hielden de Nederlandse jeugdruiters zich flink staande  tijdens de eerste week van Jumping de Achterhoek 2018. Na Grote Prijs-zeges van Bart van der Maat (U25), Femke Braat (Children) en Rowen van de Mheen (junioren) sloot de pas 14-jarige Mart IJland zondagmiddag in stijl af met winst in de pony Grand Prix. Parcoursbouwer Jos Brinkman stelde de rijtechnische vaardigheden van de jeugdruiters op een faire manier flink op de proef en stelde Grote Prijzen op waarin veel controle nodig was.

Twee zeges Jessie Wiefferink
Behalve voor Mart IJland waren er de afgelopen dagen ook zeges voor Jessie Wiefferink en Emiel Richter. De jeugdige amazone won zelfs zowel donderdag als zaterdag met haar achtjarige schimmelhengst Kentucky’s Picobello (v. Mr. Blue) bij de ponyruiters en eindigde vrijdag ook nog eens een keer als derde.
Donderdag reed ze met de twaalfjarige schimmelhengst Balluiguirke Tipp Top naar de vierde plek bij de junioren in de wedstrijd over 1,35 meter in de Big Tour. Hessel Hoekstra werd met de vosmerrie Ginger negende.

Emiel Richter
Emiel Richter pakte donderdag met de dertienjarige bruine merrie Sundance (v. Padinus) de winst in de rubriek over 1,35 meter over twee fasen voor ruiters tot 25 jaar in de Medium Tour. Vincent Geerink sloot de proef af met een achtste plaats op de negen jaar oude bruine ruin Warrant (v. Easter). Geerink deed het zaterdag nog beter door met Fireboy CB derde te worden in de Grote Prijs over 1,45 meter met barrage. Hessel Hoekstra eindigde daarin als tiende met de bruine ruin F-Narcist.

Hessel Hoekstra noteerde donderdag met de achtjarige bruine ruin F-Narcist (v. Eurocommerce Napels) een derde positie in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Big Tour voor ruiters onder 25 jaar. Vincent Geerink eindigde als negende met de tienjarige voshengst Dutch Design.

Ook vrijdag reden enkele ruiters uit de regio naar posities binnen de top tien. Thijmen Vos werd met Don Juan’s Gasaya zesde over 1,20 meter met barrage in de Big Tour bij de pony’s. Mart IJland werd over 1,25 meter op tijd zevende met de vosruin Flame en tiende met Fantasia. Coen Kerbert tenslotte finishte als achtste bij de junioren over 1,30 meter met de bruine ruin Go Besi.

Zie ook www.jumpingdeachterhoek.nl

Foto Mart Nijland © Jeroen Spoolder
Foto Jessie Wiefferink © Fototrailer 

Meer Springen

MADRID/HANNOVER – Frank Schuttert imponeerde zondag tijdens de Grote Prijs van Madrid in de Global Champions Tour. De Ommenaar in dienst van Jos... (19-05-2019)
TEL AVIV – Jeroen Dubbeldam (foto) en Hans Horn moeten de Israëlische springruiters helpen een plekje af te dwingen bij de Olympische Spelen van... (07-05-2019)
GEESTEREN – Mareille van Geel-Schröder toonde zich zaterdag superieur in de hoofdrubriek van Hippisch Geesteren. De oud-Lattropse reed over 1,40... (05-05-2019)
GEESTEREN – Sanne Dokman verschalkte vrijdag de complete concurrentie in de klasse Z/ZZ tijdens Hippisch Geesteren. Met Evita reed de jonge amazone... (04-05-2019)
GEESTEREN - Bas van der Aa nam donderdag tijdens de eerste springdag van Hippisch Geesteren twee zeges voor zijn rekening. De Albergenaar won met... (03-05-2019)
MIERLO – Niet Gerben Morsink of Frank Schuttert, maar Jeroen Dubbeldam was zondag de beste regionale vertegenwoordiger in de eindstand van de strijd... (28-04-2019)
MIERLO – De Twentse deelnemers zijn  er bij het NK voor de jeugd niet in geslaagd een medaille te veroveren. Amber van Marle kwam daar het dichtst... (27-04-2019)
WIERDEN – Steven Veldhuis heerste vrijdag als een vorst tijdens het concours hippique van De Eschruiters in Wierden. Op het terrein van De Vossenbos... (27-04-2019)
MIERLO – Regerend titelhouder Frank Schuttert voerde vrijdag bij het NK springen de druk op leider Gerben Morsink flink op. Maar direct na hem bleek... (26-04-2019)
MIERLO – Gerben Morsink is net als vorig jaar het nationaal kampioenschap springen in Mierlo uitstekend begonnen. De tegenwoordig in Enschedese... (25-04-2019)
GORLA MINORE – Mart IJland presteerde afgelopen weekend uitstekend in het Italiaanse Gorla Minore. Met de Nederlandse ponyruiters won de jonge ruiter... (23-04-2019)
WIERDEN – Frank Buitenhuis (op archieffoto) zegevierde dinsdag in twee rubrieken  tijdens de tweede editie van Eurojump 2019. Op de terreinen van... (17-04-2019)
GEESTEREN - Remco Been kan weer een overwinning in een Grote Prijs op zijn erelijst bijschrijven. De Wierdenaar zegevierde zondag op het Erve... (14-04-2019)
GEESTEREN – Pascalle Lienesch greep zaterdag overtuigend de overwinning bij de junioren tijdens het CH Albergen van Het Twentse Ros in Geesteren. Op... (14-04-2019)
ALBERGEN – Vasco Campana (foto) was vrijdag met twee zeges de meest succesvolle ruiter op het concours van Het Twentse Ros uit Albergen. Op het Erve... (13-04-2019)
KRONENENBERG – Robert Vos is op dreef tijdens de Springtour in Kronenberg. Op het hippisch centrum De Peelbergen zegevierde de Wierdenaar donderdag... (12-04-2019)
OPGLABBEEK – Elike Morsink bij de junioren en Mart IJland bij de ponyruiters presteerden de afgelopen dagen individueel en met de nationale equipe... (08-04-2019)
KRONENBERG – Jan Schuttert beleefde zondagmiddag een mooie primeur. De Ommenaar zegevierde tijdens het CSI1 van hippisch centrum De Peelbergen voor... (07-04-2019)
SAASVELD – De driejarige goedgekeurde AES-hengst For Passion GPH WM van Wesley Mulder werd vrijdag de grote winnaar van het vrij springen in Saasveld... (07-04-2019)
WIERDEN - Het Dutch Youngster Festival heeft één van ’s werelds beste parcoursbouwers vastgelegd voor de internationale springweek voor jeugdruiters... (06-04-2019)