REMCO BEEN WINT GROTE PRIJS ZWOLLE VOOR WILLEM GREVE

De dirigent van een Twents feestje

ZWOLLE – Remco Been was zondag tijdens Jumping Zwolle de dirigent van een Twentse feestje. De ruiter uit Wierden won in de IJsselhallen met zijn twaalfjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs over 1,55 meter.

Been had in de barrage een voorsprong van 0,51 seconde op Willem Greve en zijn negenjarige bruine merrie Formidable (v. Carambole). De in Weerselo residerende Lucas Porter greep de vierde plek met de twaalfjarige schimmelhengst C Hunter (v. Cassini II) en zag zijn buurvrouw Annelies Vorsselmans met de dertien jaar oude bruine ruin Wilandro 3 (v. Unistar) als zevende eindigen.

Slechts vijf combinaties in barrage
Slechts vijf van de 52 gestarte combinaties slaagden erin het pittige en selectieve parcours van Henk Linders zonder mankeren te overwinnen. Ook al omdat de toegestane tijd krap stond, waardoor onder anderen Annelies Vorsselmans haar puike rit toch met een strafpunt afsloot.

De Duitse Jana Wargers was met haar zwartbruine ruin Daegen Lalan de eerste die zich als kandidaat voor de barrage aandiende. Dat lukte op fraaie wijze ook Lucas Porter, die met zijn schimmel C Hunter overtuigend de finish bereikte. Jur Vrieling meldde zich als nummer drie voor de extra rondgang met zijn schimmelhengst Dallas VDL, waarna Remco Been en Willem  Greve het vijftal completeerden.

Jana Wargers opende de ontknoping met twee springfouten, de overige vier bleven ook de tweede keer foutloos. Lucas Porter (rechts) nam met zijn tijd van 34,71 seconde de leiding, maar werd onttroond door Jur Vrieling, die in 34,13 seconde het elektronisch oog van de finish passeerde. Remco Been, ook in het basisparcours al de snelste van de vijf, knabbelde nog eens 1,32 seconde van de tijd van de Groninger af en die chrono bleek ook Willem Greve te machtig, al was de Markeloër wel goed voor de tweede plek.

Vierde Grote Prijs
Voor Remco Been was het zijn vierde zege in een Grote Prijs met Holland van de Bisschop. Twee keer was hij de beste in een CSI2, in het Franse Hardelot en zijn eigen Wierden, in 2016 zegevierde hij in het CSI3 van Tubbergen. “Het was alweer even geleden”, lachte Remco Been. “Bijna twee jaar geleden in Wierden. Ik weet dat Holland er ook bij een drie ster over kan, in Eindhoven hebben we nog een parcours over 1,50 meter gewonnen. Maar winnen in de hoofdrubriek blijft altijd iets aparts, dat gebeurt niet zo vaak. Ik weet dat ik met hem rustig moet blijven tot de dubbel, want die vindt hij moeilijk. Dat ging goed en daarna zag ik de voorwaartse afstand en hebben we volgens mij op de laatste twee hindernissen de winst gepakt. Toen was het alles of niks.”

Onderweg was ook de driesprong niet gemakkelijk geweest. “Bij de uitsprong moest ik alles geven. Het was best hoog, dat is ook wel te zien aan het geringe aantal nullers vandaag. Natuurlijk weet ik dat ik vandaag niet de favoriet was, maar als je meedoet heb je altijd een kansje om te winnen. Als je begint wil je eerst nul rijden en dan zie je daarna wel of er meer in zit. Holland heeft super veel kwaliteit, hij gooit er niet vaak twee af. Echt een super goed paard.”

Beste ruiter zware tour
Willem Greve (rechts) miste de hoofdprijs in de rankingproef, maar mocht zich na afloop wel laten kronen tot de beste ruiter van de zware tour in Zwolle. Hij werd daarvoor beloond met een fraai bronzen beeld van kunstenares Erna uit Ootmarsum. “Op de een na laatste oxer moest ik even wat wachten en dan weet je dat het heel moeilijk wordt. Maar je wilt toch sport laten zien. Als je naar die stroom mensen kijkt die er was en die komt voor entertainment, dan ga je geen oefenrondje rijden in de barrage en geef je vol gas. Formidable sprong in Barcelona al super en het is mooi dat ze het nu weer liet zien. Teus van den Brink is hier nauw betrokken bij de organisatie en mede-eigenaar van haar en dan is het leuk dat hij het hier zo goed doet. Het was een serieus parcours, behoorlijk aan de maat en de tijd stond kort. Dan is de vorm van de dag bepalend. Ik vond het een erg mooie wedstrijd, vijf man in de barrage is leuker dan achttien. Formidable heb ik al sinds haar vijfde en we kennen elkaar dus door en door. Ze heeft veel galop en is ongelooflijk getalenteerd. Dat heeft ze al veel vaker laten zien. Zij gaat straks met Zypria naar de grote concoursen.”

Remco Been en Willem Greve waren enthousiast over de sfeer die ook de afgelopen dagen Jumping Zwolle weer tot een prima paardenfestijn maakten. Met een prachtige barrage als apotheose. Greve: “Dit evenement wordt gemaakt door mensen die weten wat er op een concours speelt en die geen half werk willen doen. Jeroen Dubbeldam is hier niet voor niets ambassadeur, hij weet uiteraard als geen ander wat de ruiters graag willen.”

Conor Drain en Britt Wiefferink
Conor Drain sloot zondag de finale van de Small Tour van het CSI3 als vierde af met zijn zevenjarige voshengst Cristo (v. Cellestial). Fabienne Roelofsen eindigde als zevende met de negenjarige bruine ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado.

Britt Wiefferink bleef met haar veertienjarige schimmelruin Alpha VDL (v. Corland) 0,29 seconde verwijderd van de winst in de Grote Prijs van het CSI1. Alleen Berber Dijkman was met Ferdinand W in de barrage sneller dan de amazone uit Wierden. Madée Schuttenbeld werd vierde met de acht jaar oude bruine ruin George ZG en Jessie Wiefferink negende met de twaalfjarige schimmelruin Ballyquirke.

ALLE UITSLAGEN

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)