JOS LANSINK, JEROEN DUBBELDAM EN HANS HORN HALEN HERINNERINGEN OP AAN EIGENAAR SUCCESPAARDEN

Bennie Holtkamp (76) overleden

Bennie Holtkamp met De Sjiem (links) en Egano

ENSCHEDE – Op 76-jarige leeftijd is zondag Bennie Holtkamp overleden. De Enschedeër speelde als eigenaar van de toppaarden Egano en De Sjiem een belangrijke rol in de grootste successen van de Twentse springsport uit de historie.

Met Egano won Jos Lansink als lid van het Nederlandse team met Hans Horn als bondscoach goud bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona en zegevierde de toen nog Rossummer in hetzelfde jaar in de prestigieuze Grote Prijs van Aken. Een jaar eerder was de combinatie met Oranje al Europees kampioen geworden. Jeroen Dubbeldam was met De Sjiem goed voor de individuele Olympische titel van 2000 in Sydney en triomfeerde een jaar later in de hoofdrubriek van het Duitse paardensportmekka.

Jos Lansink, destijds stalruiter bij Hans Horn, bewaart goede herinneringen aan zijn samenwerking met Bennie Holtkamp. “Het was super mooi. Bennie drong er destijds bij Hans op aan samen Egano te kopen. Hij vroeg mij of ik er een goed gevoel bij had. Het paard was een beetje in de vergetelheid geraakt en kende wat problemen. Egano was er ook niet eentje waarvan je dacht dat je er Olympisch kampioen mee kon worden, maar Bennie geloofde direct in hem. Hij nam daarmee een groot risico, want als een paard niet goed is, is het al snel te duur. Maar hij had er gewoon een neusje voor en meestal pakte het goed uit. Egano komt uit Lugano x Flügel, destijds een van de beste bloedlijnen van België.”

De Sjiem
Dat gebeurde ook met de aanschaf van De Sjiem. Jeroen Dubbeldam, voormalig schoonzoon van Holtkamp, daarover: “Ik ken Bennie al uit de tijd dat zijn dochter Monique en ik allebei voor nationale jeugdteams reden. Ik was na een periode in Zwitserland terug in Nederland en had mijn paarden al bij Herman Seiger op stal staan, toen Bennie mij benaderde of ik zijn paard Enrico wilde rijden. Die was nog klaar om al met Jos op concours te gaan. Met Enrico ging het al vrij snel goed en Bennie werd er enthousiast van. Nadat Jos naar Zangersheide was vertrokken benaderde Bennie me weer. Hij wilde nog een tweede paard kopen. Dat was De Sjiem. Er is toen iets heel moois ontstaan in die samenwerking.”

Dubbeldam kreeg een relatie met Monique Holtkamp en er kwam een huwelijk uit voort. “Zowel vriendschappelijk als zakelijk heb ik heel veel van hem geleerd. Daarvoor dacht ik alleen na over wedstrijden, op concours gaan en aan sport. Tot op de dag van vandaag ben ik hem erg dankbaar hoe hij me zakelijk wegwijs heeft gemaakt.”

Ook Hans Horn, tijdelijk samen met Bennie Holtkamp mede-eigenaar van de in 2005 bij Stal De Sjiem overleden Egano, kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met de overleden Enschedeër.  De oud-bondscoach: “Ook Monique had haar paarden in die tijd bij ons op stal. Bennie kwam soms wat rauw over, maar had een goed hart. Hij was heel gek van paarden en had er een prima oog voor. Voor de sport in Twente en Nederland heeft hij veel gedaan, dat is zeker. Daarvoor is hij erg belangrijk geweest.”

De crematie van Bennie Holtkamp is zaterdag in besloten kring. Vrijdag bestaat de mogelijkheid om de nabestaanden te condoleren in de woning van Bennie Hotlkamp aan de Oliemolensingel 135 in Enschede.

Zie daarvoor de overlijdensadvertenties.

 

Meer Springen

AMBT DELDEN – Jesse Berkers veroverde zondag in manege De Hofmeijer de Twente Cup voor ponyruiters in categorie DE van de klassen M, Z en ZZ. De... (05-12-2021)
RIESENBECK – Jeroen Dubbeldam nam zondag de vijfde prijs mee in de Grote Prijs van het CSI1 in Riesenbeck. De Weerseloër leverde die prestatie met de... (05-12-2021)
LICHTENVOORDE – Steven Veldhuis had zaterdag het laatste woord in de Grote Prijs van Jumping De Achterhoek. De Haaksbergenaar klopte met de... (05-12-2021)
TUBBERGEN – Wim Schröder blijft ook in 2022 nauw betrokken bij de springruiters van Japan. De Tubbergenaar kwam met de Japanse hippische bond overeen... (30-11-2021)
RIESENBECK – Lucas Porter beleefde een topweekend in het Duitse Riesenbeck. De Amerikaanse buurman van zijn coach Jeroen Dubbeldam zegevierde zondag... (28-11-2021)
KRONENBERG – Thijmen Vos sloot zondag de wedstrijden voor de jeugd in Kronenberg prima af. De Wierdenaar werd derde met de elfjarige bruine merrie... (28-11-2021)
WIERDEN – Linda Verwaal maakt snel vorderingen met haar troef Highland Dancer (v. Totilas). In Wierden startte ze vrijdag succesvol in de klasse ZZ... (28-11-2021)
IJSSELMUIDEN – Gerben Morsink was zaterdag een klasse apart in de rubriek over 1,35 meter tijdens de vierde wedstrijd in het kader van de Roelofsen... (22-11-2021)
BATHMEN – Maud Wiefferink en Jasmin Seppälä boekten zaterdag fraaie zeges in Bathmen waar een wedstrijd voor de GMB Competitie voor jonge... (22-11-2021)
SAASVELD – Het bestuur van Rijvereniging De Bögelscamp heeft als gevolg van de huidige coronaregels besloten de Twentse Ruiterdagen in Saasveld dit... (21-11-2021)
AMBT DELDEN – Claudia Morsink reed zaterdag met haar negenjarige vosmerrie Cekina Z (v. Carthino Z) naar een duidelijke zege in de klasse ZZ in de... (20-11-2021)
KRONENBERG – Remco Been was prima tijdens het CSI2 De Peelbergen in het Limburgse Kronenberg. De Wierdenaar reed in drie dagen zes keer naar een... (19-11-2021)
ERMELO - Het aanstaande vertrek van bondscoach Rob Ehrens na negentien jaar actieve dienst bij de KNHS houdt de gemoederen in hippisch Nederland... (18-11-2021)
ERMELO - De KNHS beëindigt aan het einde van dit jaar de samenwerking met Rob Ehrens als bondscoach van de senioren  bij de springruiters. Zestien... (15-11-2021)
ERMELO - De KNHS neemt aan het einde van het jaar afscheid van Luc Steeghs in zijn rol als bondscoach springen van de Nederlandse junioren en young... (15-11-2021)
LUTTENBERG – Bas van der Aa was zaterdag de enige Twentse winnaar tijdens de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics in Luttenberg. De Albergenaar... (14-11-2021)
LUTTENBERG - Lisa Everts deed dinsdag van haar spreken tijdens Indoor Jumping Luttenberg. Met haar negenjarige vosruin Captain Morgan (v. Carthino Z... (12-11-2021)
SAASVELD – Remco Been was woensdag de enige foutloze deelnemer in de klasse ZZ tijdens het midweekse springen in de Ankerhal van Saasveld. Met Las... (12-11-2021)
DE LUTTE – Gert-Jan Bruggink heeft een prima week achter de rug. De ruiter uit De Lutte, die na een heupbreuk in januari 2019 lang niet in... (08-11-2021)
VERONA – Willem Greve kan terugkijken op een prima debuut van zijn tienjarige bruine hengst Grandorado TN (v. Eldorado van de Zeshoek) in de strijd... (08-11-2021)