MARC HOUTZAGER (ELFDE) EN FRANK SCHUTTERT (23STE) NAAR INDIVIDUELE FINALE

Achtste plaats springruiters Oranje

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie.

De formatie van bondscoach Rob Ehrens begon vrijdag in negende positie aan de finale. Ondanks knap gesprongen rondes konden ze het tij niet te keren. Het Oranjeteam klom nog wel naar de achtste eindpositie. “We hadden gehoopt hier voor een thuispubliek een medaille te kunnen bemachtigen, maar winnen of verliezen zit nu eenmaal dicht bij elkaar”, reageert bondscoach Rob Ehrens.

Frank Schuttert met Lyonel D en Doron Kuipers met Charley verlieten de piste ieder met één springfout, waar er bij Kuipers nog een tijdfout bijkwam. Marc Houtzager hield met Sterrehof’s Calimero het hout boven, maar moest door een overschrijding van tweehonderdste van een seconde een ongelukkige tijdfout incasseren. Maikel van der Vleuten herpakte zich met Dana Blue na twee teleurstellende optredens eerder in de wedstrijd goed en sloot als enige oranjeruiter het parcours foutloos af.

Alles op een rij zetten
Rob Ehrens gaat verder: “Het zat ons niet mee. We kwamen niet in de juiste flow. Nu moeten we alles op een rij zetten en kijken wat we moeten verbeteren. Een achtste plaats in de landenwedstrijd voor Nederland op een EK hoort niet. We zouden mee moeten doen voor de medailles. Dat was ook het doel toen we begonnen, maar de neerwaartse spiraal hebben we hier in Rotterdam helaas niet kunnen ombuigen.”

Niet getreurd
Ehrens is desondanks positief over de vooruitzichten voor zijn team. “In de springsport is alles mogelijk. Ik ben van nature optimistisch ingesteld en ook van dit kampioenschap neem ik pluspunten mee. In de zoektocht naar combinaties richting Tokio kunnen we wel weer een paar duo’s toevoegen waarmee we verder kunnen. Dus niet getreurd. We gaan hard werken, vooruitkijken en strijden.”

In de finale van de  landenwedstrijd veranderde in de top drie van het tussenklassement niets meer. België was oppermachtig en eiste voor het eerst  het EK-goud op. Duitsland was goed voor het zilver en het Britse team keert huiswaarts met brons. Het individuele klassement wordt aangevoerd door de Brit Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W. Voor Nederland hebben Marc Houtzager (11) en Frank Schuttert (24) zich gekwalificeerd bij de beste 25 ruiters, die zondag in de in individuele finale van start gaan.

Tokio
Behalve de Europese titel waren er voor de landenteams dit EK ook Olympische tickets te verdienen. Tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon in 2018 hadden de Nederlandse springruiters al een ticket voor Tokio2020 veiliggesteld. Tijdens het EK in Rotterdam bemachtigden België, Groot-Brittannië en het als vierde geplaatste Frankrijk het felbegeerde Olympische startbewijs.

Landenwedstrijd
Goud - België 12,07 strafpunt
Zilver - Duitsland 16,22
Brons - Groot-Brittannië 21,41
8. Nederland 38,90

Individueel klassement
1. Ben Maher (Gbr) - Explosion W 0,62 strafpunt
2. Jos Verlooy (Bel) - Igor 1,68
3. Martin Fuchs (Zwi) - Clooney 3,46
11. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 8,20
24. Frank Schuttert - Lyonel D 13,31
34. Maikel van der Vleuten - Dana Blue 17,65
39. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) - Charley 23,39.

Foto Frank Schuttert met Lyonel D © www.fototrailer.nl

 

Meer Springen

LANAKEN – Willem Greve belandde zondag in de finale van de strijd om het WK voor jonge paarden net naast het podium met zijn vijfjarige bruine hengst... (22-09-2019)
LANAKEN – In de strijd om het WK voor jonge paarden hielden Willem Greve en Gerben Morsink beiden donderdag en vrijdag met twee troeven de lei schoon... (20-09-2019)
VRAGENDER - Remco Been sloot met Balou van het Molenhof Z het laatste outdoorconcours van Paardensportcentrum Lichtenvoorde van 2019 zaterdagavond af... (16-09-2019)
AMBT DELDEN – Melissa Maatkamp was vrijdag de baas in de klasse Z/ZZ tijdens het concours van De Zeven Buurtschappen in Ambt-Delden. Met haar... (14-09-2019)
PADERBORN – Willem Greve bleef vrijdag slechts iets meer dan een seconde verwijderd van een fraaie zege in de rubriek over 1,50 meter op tijd tijdens... (13-09-2019)
CALGARY – Willem Greve en Frank Schuttert nestelden zich zondag in Calgary knap in de top tien van de Grote Prijs bij het prestigieuze CSI5 van... (08-09-2019)
HAAKSBERGEN – Frank Buitenhuis (op archieffoto) was woensdag overdag onbetwist de meest succesvolle ruiter tijdens het Rapide springen in Haaksbergen... (06-09-2019)
ERMELO– Nederland heeft alsnog een uitnodiging ontvangen voor de prestigieuze finale van de strijd om de Longines FEI Nations Cup finale in Barcelona... (05-09-2019)
VALENCE – De broers Lucas en Wilton Porter hebben de smaak te pakken. Beiden deden het zondag uitstekend in de Grote Prijs van het CSI4 in het Zuid-... (02-09-2019)
LASTRUP – Gerco Schröder bewaarde het beste voor het laatst tijdens het CSI2 Klein Roscharden in het Duitse Lastrup. Met zijn vijftien jaar oude... (01-09-2019)
LANGEVEEN – Conor Drain verzorgde een ware onemanshow tijdens het concours hippique van de Molenruiters uit Langeveen. De Ier won drie keer op rij,... (01-09-2019)
ERMELO – Steven Veldhuis veroverde zaterdag in Ermelo op fraaie wijze twee keer goud tijdens de strijd om de springtitels van de KNHS in Ermelo. (31-08-2019)
OPGLABBEEK – Willem Greve was zaterdag dicht bij de zege in de rankingproef over 1,45 meter tijdens het CSI in het Belgische Opglabbeek. (31-08-2019)
ERMELO – In de strijd om het goud in de klasse B voor C-pony’s kon Lotte Paus (foto) vrijdag rekenen op de liefst 27-jarige ‘familiepony’ Sundance.... (30-08-2019)
LANGEVEEN – Hessel Hoekstra (foto) begon vrijdag met een zege en een derde plaats uitstekend aan het concours hippique van de Molenruiters uit... (30-08-2019)
ERMELO – Liz Meenhuis keerde zaterdag na de Hippiade in Ermelo met zilver en brons terug in Rossum. (26-08-2019)
ROTTERDAM  - Voor Frank Schuttert is het EK al na de eerste manche van de finale voorbij. (25-08-2019)
ROTTERDAM - De springruiters van TeamNL zijn er op de tweede dag van de landenwedstrijd op het EK in Rotterdam niet in geslaagd te klimmen in het... (22-08-2019)
ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL zijn het EK in eigen land niet overtuigend begonnen. Het team staat na het eerste jachtparcours negende. (21-08-2019)
WIERDEN – Sander Geerink bezette woensdag vier keer een ‘podiumplek’ tijdens de laatste aflevering uit de reeks van zes wedstrijden in het kader van... (21-08-2019)