AMERIKAANSE BROERS WILTON EN LUCAS PORTER IN DE LEER BIJ HUN IDOOL

‘Ooit in voetsporen Jeroen Dubbeldam’

Lucas (links) en Wilton Porter droemen van een loopbaan als die van Jeroen Dubbeldam

Wilton en Lucas Porter hebben zich voorgenomen ooit tot de beste ruiters ter wereld te behoren. Om dat ambitieuze doel te kunnen verwezenlijken, zochten de jonge Amerikaanse broers de samenwerking met niemand minder dan oud-Olympisch titelhouder Jeroen Dubbeldam, nog altijd regerend wereld- en Europees kampioen bij de springruiters. “Hij is de beste en we zijn ontzettend gemotiveerd om ooit in zijn voetsporen te treden.”

Vorig jaar vertoefden ze van mei tot november zes maanden op stal bij Jeroen Dubbeldam en waren ze van de partij tijdens de eerste internationale editie van Jumping Schröder Tubbergen. Vooral de negentienjarige Lucas maakte toen grote indruk door zich te ontpoppen als de grootste prijsjager van het complete deelnemersveld. Hij zegevierde in de kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs van Tubbergen op zaterdag met B Once Z en won nog drie rubrieken.

Groot rolmodel
En ook dit keer zijn ze erbij op de terreinen van de BWG Stables. “We willen het hoogste niveau bereiken”, verklaart Wilton Porter (23). “Daarom willen we zoveel mogelijk leren van Jeroen. We zijn heel gelukkig dat hij bereid is een beetje van zijn tijd aan ons te besteden en enorm gemotiveerd om zo hard mogelijk te trainen. Hij is eerlijk en  rechtvaardig en een groot rolmodel voor ons en onze paarden.” “Jeroen weet ook dat we heel gedreven zijn”, voegt Lucas eraan toe. “Het voordeel van Jeroen is voor ons ook dat hij niet elke week naar wedstrijden op vijf sterrenniveau gaat en met ons mee kan naar concoursen van twee of drie sterren waar hij ook zelf rijdt.”

De bewondering voor de maestro uit Weerselo zit hem voor de jonge Amerikanen vooral in de manier waarop Jeroen Dubbeldam toewerkt naar grote evenementen. Wilton: “Dat is een van de moeilijkste dingen die er zijn, maar als je ziet wat hij allemaal al heeft bereikt… Als je al zo lang aan de top staat zoals Jeroen geeft dat wel aan hoe professioneel en stabiel hij is. Hij kan ongelooflijk goed plannen en staat er gewoon, ook als je dat niet verwacht. Hij heeft alle grote wedstrijden al een keer gewonnen, ook de Grote Prijs van Aken. Dat zijn dingen waar je als ruiter van droomt.”

Klaar als het moet gebeuren
Lucas: ”Iedereen wil graag in Aken winnen, maar niet veel ruiters werken daar naar toe vanaf het punt waar je moet beginnen. Jeroen stelt doelen  en maakt een plan vanuit wat hij zelf nodig heeft en wat goed is voor de paarden, zodat hij klaar is als het moet gebeuren. Michael Jordan, de legendarische basketballer, zei altijd: ‘Hoe harder je werkt, hoe beter je wordt’. Dat is helemaal van toepassing op Jeroen.”

Voor dit jaar is het kampioenschap van Noord-Amerika voor ruiters tot 25 jaar het grote doel voor Lucas Porter. “In 2014 was ik kampioen bij de junioren en nog nooit heeft iemand beide titels gewonnen. Ik hoop dat te bereiken met Diamonte Darco, hetzelfde paard waarmee Wilton dat jaar de beste was bij de young riders. Ook dat is nog nooit voorgekomen.”

Uit de comfortzone
Thomas Porter aast vooral op deelname aan de nationale titelstrijd van de Verenigde Staten in 2018. Een nieuwe periode bij Jeroen Dubbeldam moet hem mede in het zadel helpen. “In Europa zijn ze veel meer bezig met de ontwikkeling van een paard en die opleiding is heel waardevol voor ons.” Lucas beaamt het: “Door naar Europa te gaan, haal je jezelf uit de comfortzone. Hier is veel meer competitie en dat dwingt je harder te werken. Op die manier leg je een steviger basis onder je carrière.”

In Tubbergen hopen ze ook dit jaar te laten zien, dat dankzij de lessen van grootmeester Jeroen Dubbeldam hun dromen geen illusie hoeven zijn.

Tekst en foto’s ©Willem Pfeiffer/HT

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)