MEDAILLE IN ZICHT BIJ WK LANDENTEAMS IN HERNING

Springteam stijgt naar vierde plek

HERNING - Op de tweede dag van de landenwedstrijd voor springruiters bij het WK in Herning deed het team van bondscoach Jos Lansink goede zaken. Door onder meer de foutloze ritten van Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling klommen de ruiters van TeamNL van de achtste plek naar de vierde in het tussenklassement.

“Hopelijk kunnen we vrijdag voor een medaille gaan”, zegt Jos Lansink strijdvaardig. 
WK-debutante Sanne Thijssen en Con Quidam RB kwamen als eerste combinatie voor TeamNL in actie. De gretig springende 16-jarige hengst tikte de balk van het middelste hindernis van de driesprong naar beneden. Verder kwam het duo nergens in de problemen. 

Maikel van der Vleuten en Beauville Z NOP slaagden er net als woensdag in een prachtige foutloze ronde te rijden. In het individuele klassement is Van der Vleuten doorgeschoven naar de zevende plaats, met minder dan een balk achterstond op de leider in het klassement. “Voor het zware parcours van vandaag moest je je paard goed kennen en je plan daarop afstellen. Ik kon dat volgen maar moest op één moment improviseren. Je paard moet dan mee improviseren, dat is een belangrijke eigenschap van een springpaard op dit niveau. Ik heb mijn best gedaan, maar je hebt altijd op alle vlakken de hulp van je paard nodig.”

Brede glimlach
Met een brede glimlach kwam Jur Vrieling met zijn schimmel Long John Silver 3 over de finish. Door een knappe foutloze rit binnen de tijd voldeed Jur aan de opdracht van de bondscoach. “Long John sprong fantastisch. Ik was mee voor het nulrondje vandaag en dat heb ik geleverd. Willem Greve, die ik hier vervang, rijdt altijd dubbel nul, dus ik ga morgen opnieuw mijn best doen.”

Harrie Smolders was de laatste starter voor Nederland. Hij leek met Monaco N.O.P. de derde foutloze rit voor Nederland op het scorebord te zetten, maar in het zicht van de haven ging het mis. De balk van de voorlaatste hindernis viel. “Mijn collega’s reden fantastisch. Over mijn eigen prestatie kan ik zeggen dat ik hoopte op een nulronde. De vorm is goed, maar het moet nog even onze kant opvallen. Ik hoop dat dat morgen gebeurt.“

Jos Lansink was een tevreden bondscoach. “Ik ben heel blij met de twee nulrondes, die waren uit het boekje. Ook bij Harrie had er een foutloos rondje ingezeten. Alle paarden sprongen goed en ook de ruiters hebben goed gereden, dus ik ben tevreden. Het is mooi dat we een ronde verder zijn met de beste tien landen. Vrijdag hebben we wel drie foutloze ritten nodig, want het staat allemaal dicht op elkaar in het klassement, het kan nog alle kanten uit gaan. Maar wij gaan voor een medaille.”

De tien beste landenteams komen vrijdagavond opnieuw in actie in een allesbeslissende omloop waarin de teammedailles worden verdeeld. Daarnaast komen tevens de 20 hoogst geplaatste individuele ruiters aan de start voor hun derde wedstrijd. Zondag volgt de ontknoping in het individuele kampioenschap.

Individuele stand na twee rondes
1.   Julien Epaillard (Fra) - Caracole de la Roque (v. Zandor Z) - 0 strafpunten
2.   Scott Brash (Gbr) - Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) – 0,23.    
3.   Peder Fredricson (Zwe) - H&M All In (v. Kashmir van Schuttershof) - 0.40 
7.   Maikel Van der Vleuten - Beauville Z NOP (v. Bustique) - 1,96 
24. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino) - 6,29 
34. Harrie Smolders - Monaco NOP (v. Cassini II) – 3,52 
35. Sanne Thijssen (Sevenum) - Con Quidam RB (v. Quinar Z) – 3,83.

Tussenstand landenwedstrijd
1. Zweden – 3,69 strafpunt
2. Frankrijk – 5,44 
3. Duitsland – 11,76 
4. Nederland – 13,31 
5. België – 13,49 
6. Groot-Brittannië – 14,66 

Meer Springen

KRONENBERG - De Nederlandse children en junioren hebben in Kronenberg onder leiding van bondscoach Edwin Hoogenraat de CSIO-jeugdfinales gewonnen. (26-09-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink schreef zaterdag op superieure wijze de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck op zijn naam. De ruiter uit De Lutte... (24-09-2022)
ENSCHEDE - Arie Hoogendoorn, tot vorig jaar teamveterinair van de springpaarden van TeamNL, is voor zijn verdiensten voor de Nederlandse springsport... (23-09-2022)
RIESENBECK – Bas van der Aa begon donderdag goed aan het concours hippique in Riesenbeck. De Albergenaar mocht op de eerste dag van de wedstrijd in... (23-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert heeft de smaak te pakken. Een week na zijn fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Samorin met Joviaal ES won de... (18-09-2022)
OPGLABBEEK – Eric ten Cate blijft prima presteren. In Opglabbeek reed de ruiter uit Geesteren donderdag drie keer naar een plek in de top tien. (15-09-2022)
ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring,... (14-09-2022)
PADERBORN – Gerben Morsink snelde zondag naar een mooie zege tijdens de OWL Challenge in Paderborn. Met zijn achtjarige vosmerrie Carina Z (v.... (11-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert schreef zondagmiddag op overtuigende wijze de Grote Prijs van het CSI2* in  het Slowaakse Samorin op zijn naam. Met zijn... (11-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate onderstreepte zaterdag zijn puike vorm met een imponerende overwinning in de rubriek over 1,35 meter op tijd tijdens het... (10-09-2022)
KRONENBERG – Bas van der Aa stond vrijdag al voor de tweede keer vooraan tijdens een prijsuitreiking bij de Indian Summer Tour in Kronenberg. Op de... (10-09-2022)
KRONENBERG – Sander Geerink en Bas van der Aa zijn prima begonnen aan de Indian Summer Tour bij De Peelbergen in Kronenberg. Geerink won woensdag de... (09-09-2022)
LIER – Bij het CSI3 De Azelhof in het Belgische Lier bezette Remco Been zaterdag met zijn tienjarige bruine merrie Bridgetown Z (v. Big Star Jr KZ)... (05-09-2022)
LANGEVEEN – Jarno Hesselink was zondag de enige ruiter, die tijdens het concours van De Molenruiters in Langeveen ook in de barrage van de klasse... (05-09-2022)
VALKENSWAARD – De bruine ruin Mister SFN (v. Grandorado TN) werd woensdag in Valkenswaard gehuldigd als beste vijfjarige in de finale van de strijd... (31-08-2022)
ERMELO – De Hippiade springen voor ponyruiters heeft de Twentse deelnemers zes medailles opgeleverd. Er werd vier keer werd zilver veroverd en... (31-08-2022)
LASTRUP – Gerco Schröder sloot zondag de strijd om de Grote Prijs van het CSI2* Klein Roscharden in het Duitse Lastrup als vierde af. Met zijn... (28-08-2022)
DENEKAMP – Lars Wigger was zaterdag de grote man tijdens de zwaarste rubrieken van Euregio Outdoor Denekamp. Met Check Me 4 won de ruiter van Stal De... (28-08-2022)
ERMELO – De laatste dag van de Hippiade springen leverde vrijdag voor de regio Twente twee zilveren medailles op. Eva Oude Wolcherink en Jesse Seiger... (27-08-2022)
MÜNSTER – Voor Gerben Morsink werd meteen al de eerste rubriek van het CSI4 Münster het ‘Turnier der Sieger’. (27-08-2022)