TEAM VAN JOS LANSINK VEROORDEELD TOT INHAALRACE

Springruiters voorlopig achtste

Maikel van der Vleuten en Beauville Z op archieffoto

HERNING - De springruiters van TeamNL staan als team na eerste onderdeel van het WK in Herning op een voorlopige achtste plaats.

Maikel van der Vleuten en zijn paard Beauville Z NOP, waarmee hij vorig jaar olympisch brons won, boekte het beste Nederlandse resultaat en staat individueel op de veertiende plaats in het tussenklassement.
Op de eerste dag van het kampioenschap stond er een jachtparcours, waarbij strafpunten werden omgezet in strafseconden. Jur Vrieling en zijn schimmel Long John Silver 3 gingen als eerste combinatie voor Oranje van start en zagen een  balk vallen. "Ik weet dat ik met Long John Silver niet de snelste ben. Daarom is het extra zuur van de fout, ik moet het van morgen en overmorgen hebben”, sprak de ervaren teamruiter na zijn rit.

Uitstekend begin
Maikel van der Vleuten en de 12-jarige Beauville Z NOP zijn hun WK uitstekend begonnen door foutloos te blijven in het openingsparcours. De tweede combinatie die voor TeamNL aan de start kwam galoppeerde in een vlot tempo rond en kwam nergens in de problemen. De winnaar van de bronzen olympische medaille in Tokio staat met 82,99 seconde voorlopig op de veertiende plaats in het tussenklassement.
Van der Vleuten reed het rondje zoals hij dat gepland had. “Ik kwam een beetje riskant naar de een-na-laatste oxer omdat ik een galopsprong weg wilde laten. Ik reed hem op acht galopsprongen en de meeste doen er negen. Toen kwam ik wat dicht op die oxer, waardoor mijn paard wat harder moest werken dan gepland. Tot aan dat moment liep het super en voelde het goed. Wat dat betreft hoef ik niet veel te veranderen de komende dagen en moet ik proberen deze vorm vast te houden. Ik had in de hele aanloop naar het WK al het gevoel dat hij zich goed voelt en dat geeft vertrouwen om een beetje risico te nemen om vandaag al het verschil te maken. Vanaf nu moet je toch geen fouten meer maken.”

Debuut Sanne Thijssen
Sanne Thijssen en haar 16-jarige Con Quidam RB gingen er vol voor in hun WK-debuut. Ze kwamen in de zeer snelle tijd van 82,74 seconden over de finish, één van de snelste ritten van de dag. Helaas maakte ze een fout op de insprong van de eerste combinatie, hetgeen vier strafseconden opleverde. Door haar snelle tijd heeft Sanne Thijssen toch een goede klassering in het vizier.
De amazone was tevreden over haar debuut: “Alles verliep volgens plan, het enige dat ik iets minder goed deed was de laatste lijn. Ik reed mezelf iets voorbij op de een-na-laatste oxer. Daar sprong mijn paard wel goed op terug, maar ik kreeg daar negen galopsprongen terwijl ik er acht gepland had. Dan moet je even improviseren, de rest liep volgens plan.”

Harrie Smolders
Anchorman Harrie Smolders ging als laatste ruiter voor Oranje van start. Op hindernis 4, een oxer, maakte Monaco NOP een ongebruikelijke voorbeenfout, waardoor de witte plank viel en er vier strafseconden op het scorebord verschenen. Onverschrokken en in een vlot tempo voltooide Smolders zijn rit verder foutloos, in een snelle tijd van 82,12. Daarmee staat Smolders net voor Sanne Thijssen in het tussenklassement.

Smolders baalde van zijn rondje: “We hadden er één af, dat is in een kampioenschap altijd spijtig. Ik weet niet precies waarom de balk viel. Hij sprong te laag, dat weet ik wel”, lacht Smolders zuur. “Het tempo was goed, ik heb niet super agressief gereden, maar wel vlot om een goed resultaat te hebben. Ik mikte op een top tien positie, dat is niet gelukt. We lopen nu gelijk achter de feiten aan. We moeten het nu van de inhaalrace hebben.”

Uitslag eerste onderdeel WK
1.   Julien Epaillard (Fra) - Caracole de la Roque (v. Zandor Z) - 0 strafpunten.
2.   Scott Brash (Gbr) - Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) – 0,23  
3.   Martin Fuchs (Zwi) - Leone Jei (v. Baltic VDL) – 0,36  
14. Maikel Van der Vleuten - Beauville Z NOP (v. Bustique) – 1,96 
34. Harrie Smolders - Monaco N.O.P. (v. Cassinni II) – 3,52  
36. Sanne Thijssen - Con Quidam RB (v. Quinar Z) – 3,83  
64. Jur Vrieling - Long John Silver 3 (v. Lasino) – 6,29 

Tussenstand landenwedstrijd
1. Zweden – 3,69
2. Frankrijk – 5,44
3. België – 5,49
8. Nederland – 9,31

Zie ook www.herning2022.com

Meer Springen

KRONENBERG - De Nederlandse children en junioren hebben in Kronenberg onder leiding van bondscoach Edwin Hoogenraat de CSIO-jeugdfinales gewonnen. (26-09-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink schreef zaterdag op superieure wijze de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck op zijn naam. De ruiter uit De Lutte... (24-09-2022)
ENSCHEDE - Arie Hoogendoorn, tot vorig jaar teamveterinair van de springpaarden van TeamNL, is voor zijn verdiensten voor de Nederlandse springsport... (23-09-2022)
RIESENBECK – Bas van der Aa begon donderdag goed aan het concours hippique in Riesenbeck. De Albergenaar mocht op de eerste dag van de wedstrijd in... (23-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert heeft de smaak te pakken. Een week na zijn fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Samorin met Joviaal ES won de... (18-09-2022)
OPGLABBEEK – Eric ten Cate blijft prima presteren. In Opglabbeek reed de ruiter uit Geesteren donderdag drie keer naar een plek in de top tien. (15-09-2022)
ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring,... (14-09-2022)
PADERBORN – Gerben Morsink snelde zondag naar een mooie zege tijdens de OWL Challenge in Paderborn. Met zijn achtjarige vosmerrie Carina Z (v.... (11-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert schreef zondagmiddag op overtuigende wijze de Grote Prijs van het CSI2* in  het Slowaakse Samorin op zijn naam. Met zijn... (11-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate onderstreepte zaterdag zijn puike vorm met een imponerende overwinning in de rubriek over 1,35 meter op tijd tijdens het... (10-09-2022)
KRONENBERG – Bas van der Aa stond vrijdag al voor de tweede keer vooraan tijdens een prijsuitreiking bij de Indian Summer Tour in Kronenberg. Op de... (10-09-2022)
KRONENBERG – Sander Geerink en Bas van der Aa zijn prima begonnen aan de Indian Summer Tour bij De Peelbergen in Kronenberg. Geerink won woensdag de... (09-09-2022)
LIER – Bij het CSI3 De Azelhof in het Belgische Lier bezette Remco Been zaterdag met zijn tienjarige bruine merrie Bridgetown Z (v. Big Star Jr KZ)... (05-09-2022)
LANGEVEEN – Jarno Hesselink was zondag de enige ruiter, die tijdens het concours van De Molenruiters in Langeveen ook in de barrage van de klasse... (05-09-2022)
VALKENSWAARD – De bruine ruin Mister SFN (v. Grandorado TN) werd woensdag in Valkenswaard gehuldigd als beste vijfjarige in de finale van de strijd... (31-08-2022)
ERMELO – De Hippiade springen voor ponyruiters heeft de Twentse deelnemers zes medailles opgeleverd. Er werd vier keer werd zilver veroverd en... (31-08-2022)
LASTRUP – Gerco Schröder sloot zondag de strijd om de Grote Prijs van het CSI2* Klein Roscharden in het Duitse Lastrup als vierde af. Met zijn... (28-08-2022)
DENEKAMP – Lars Wigger was zaterdag de grote man tijdens de zwaarste rubrieken van Euregio Outdoor Denekamp. Met Check Me 4 won de ruiter van Stal De... (28-08-2022)
ERMELO – De laatste dag van de Hippiade springen leverde vrijdag voor de regio Twente twee zilveren medailles op. Eva Oude Wolcherink en Jesse Seiger... (27-08-2022)
MÜNSTER – Voor Gerben Morsink werd meteen al de eerste rubriek van het CSI4 Münster het ‘Turnier der Sieger’. (27-08-2022)