ORANJE PAKT ZILVER BIJ DOOR ZWEDEN BEHEERST WK IN HERNING

Springruiters naar Olympische Spelen

Bondscoach Jos Lansink met Harrie Smolders

HERNING – De Nederlandse springruiters hebben zich vrijdag in het Deense Herning geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De tweede plaats in de landenwedstrijd was daarvoor toereikend.

Uitgerekend Jur Vrieling, de vervanger van de geblesseerde nationaal kampioen Willen Greve, ontpopte zich met de tienjarige schimmelruin Long John Silver tot de beste man van het zilveren Oranje in de teamwedstrijd. Na een foutloze eerste manche liep de Groninger alleen twee strafpunten op wegens het overschrijden van de toegestane tijd. Maikel van der Vleuten met Beauville Z NOP en Harrie Smolders met Monaco hielden de schade beperkt tot één balk. Sanne Thijssen maakte met Con Quidam in beide omlopen een springfout.

In het individuele klassement viel Maikel van der Vleuten terug naar de negende plaats en staat Harrie Smolders nu elfde. Jur Vrieling rukte op naar de veertiende plek en mag zich eveneens opmaken voor de finale van zondag. Sanne Thijssen valt daar met haar 26ste positie net buiten. Alleen de eerste 25 mogen uitmaken wie de nieuwe wereldkampioen wordt.

Geen woorden voor
“Ik heb er geen woorden voor”, klinkt bondscoach Jos Lansink beduusd. “We liepen een beetje achter de feiten aan, zeker toen Maikel en Sanne had gereden met ieder vier strafpunten. Toen leek Parijs moeilijk te worden. Als alles op het eind dan zo omdraait, dat is ongelofelijk. Je kunt zien hoe mooi onze sport is, je moet er tot de laatste hindernis in blijven geloven en dat hebben we zeker gedaan. Alle ruiters hebben hun bijdrage geleverd. Het doel was een kwalificatie binnen te halen. Als je dat dan met een medaille doet, kun je niet anders dan tevreden zijn.”

Sanne Thijssen en Con Quidam RB reden als eerste starter voor Nederland een fantastische ronde. Ze maakten een fout op het middelste element van de driesprong, maar met vier strafpunten was dat een goed begin voor TeamNL. Sanne was trots op de prestatie van haar 16-jarige hengst. “Ik heb gestreden voor een nulronde. Mijn paard moet het van zijn vechtlust hebben en hij gaf vandaag alles.”

Niet meer terugdraaien
Op de steilsprong (hindernis 4) kregen Maikel van der Vleuten en Beauville Z NOP een fout, maar ze sprongen verder een super ronde. Van der Vleuten: “Als ik ergens de fout niet verwachtte was het op die plankenhindernis. Zonde dat zoiets gebeurt, je kunt het niet meer terugdraaien. De moeilijke dingen zoals de combinaties, daar vloog hij zo foutloos doorheen.”

Long John Silver 3 van Jur Vrieling sprong net als in de eerste manche uit het boekje en kwam nergens in de buurt van de balken. Op de finishlijn waren ze net te langzaam wat twee strafpunten betekende. Daarmee leverde Vrieling een belangrijke bijdrage aan het mooie teamresultaat en mag ook hij zondag in de individuele finale van start gaan. De ervaren Vrieling was dolblij met het resultaat. “Ik heb mijn paard heel veel beloond. We hebben zilver, maar het voelt voor mij als goud. Abnormaal hoe we allemaal gereden hebben. Ik ben ongelofelijk blij.”

Held van de avond
Anchorman Harrie Smolders had met Monaco NOP had de teammedaille voor het grijpen, maar moest dan wel foutloos blijven. En tot grote vreugde van iedereen lukte dat en was teamNL verzekerd van minimaal brons. Toen daarna Frankrijk de fout inging werd het zelfs zilver. Smolders was de held van de avond. “Het was onderhand wel nodig die nulrit. We hadden al twee dagen niet helemaal het geluk aan onze zijde. Maar nu het moest gebeuren, gebeurde het. Dat is prachtig in deze sfeer!” 

Voor uitslagen en standen, zie www.herning2022.com  

Onderste foto: Harrie Smolders groeide uit tot de held van de avond met Monaco NOP. Foto © FEI

Meer Springen

KRONENBERG - De Nederlandse children en junioren hebben in Kronenberg onder leiding van bondscoach Edwin Hoogenraat de CSIO-jeugdfinales gewonnen. (26-09-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink schreef zaterdag op superieure wijze de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck op zijn naam. De ruiter uit De Lutte... (24-09-2022)
ENSCHEDE - Arie Hoogendoorn, tot vorig jaar teamveterinair van de springpaarden van TeamNL, is voor zijn verdiensten voor de Nederlandse springsport... (23-09-2022)
RIESENBECK – Bas van der Aa begon donderdag goed aan het concours hippique in Riesenbeck. De Albergenaar mocht op de eerste dag van de wedstrijd in... (23-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert heeft de smaak te pakken. Een week na zijn fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Samorin met Joviaal ES won de... (18-09-2022)
OPGLABBEEK – Eric ten Cate blijft prima presteren. In Opglabbeek reed de ruiter uit Geesteren donderdag drie keer naar een plek in de top tien. (15-09-2022)
ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring,... (14-09-2022)
PADERBORN – Gerben Morsink snelde zondag naar een mooie zege tijdens de OWL Challenge in Paderborn. Met zijn achtjarige vosmerrie Carina Z (v.... (11-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert schreef zondagmiddag op overtuigende wijze de Grote Prijs van het CSI2* in  het Slowaakse Samorin op zijn naam. Met zijn... (11-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate onderstreepte zaterdag zijn puike vorm met een imponerende overwinning in de rubriek over 1,35 meter op tijd tijdens het... (10-09-2022)
KRONENBERG – Bas van der Aa stond vrijdag al voor de tweede keer vooraan tijdens een prijsuitreiking bij de Indian Summer Tour in Kronenberg. Op de... (10-09-2022)
KRONENBERG – Sander Geerink en Bas van der Aa zijn prima begonnen aan de Indian Summer Tour bij De Peelbergen in Kronenberg. Geerink won woensdag de... (09-09-2022)
LIER – Bij het CSI3 De Azelhof in het Belgische Lier bezette Remco Been zaterdag met zijn tienjarige bruine merrie Bridgetown Z (v. Big Star Jr KZ)... (05-09-2022)
LANGEVEEN – Jarno Hesselink was zondag de enige ruiter, die tijdens het concours van De Molenruiters in Langeveen ook in de barrage van de klasse... (05-09-2022)
VALKENSWAARD – De bruine ruin Mister SFN (v. Grandorado TN) werd woensdag in Valkenswaard gehuldigd als beste vijfjarige in de finale van de strijd... (31-08-2022)
ERMELO – De Hippiade springen voor ponyruiters heeft de Twentse deelnemers zes medailles opgeleverd. Er werd vier keer werd zilver veroverd en... (31-08-2022)
LASTRUP – Gerco Schröder sloot zondag de strijd om de Grote Prijs van het CSI2* Klein Roscharden in het Duitse Lastrup als vierde af. Met zijn... (28-08-2022)
DENEKAMP – Lars Wigger was zaterdag de grote man tijdens de zwaarste rubrieken van Euregio Outdoor Denekamp. Met Check Me 4 won de ruiter van Stal De... (28-08-2022)
ERMELO – De laatste dag van de Hippiade springen leverde vrijdag voor de regio Twente twee zilveren medailles op. Eva Oude Wolcherink en Jesse Seiger... (27-08-2022)
MÜNSTER – Voor Gerben Morsink werd meteen al de eerste rubriek van het CSI4 Münster het ‘Turnier der Sieger’. (27-08-2022)