JOS LANSINK MOET BIJ WK MET ZIJN TEAM PLAATSING VOOR OLYMPISCHE SPELEN AFDWINGEN

Cruciale krachtproef springruiters

Jos Lansink: "Vorm van de dag zal beslissend zijn." Foto © Ashley Claus.

HERNING - Het WK springen, dat woensdag begint in het Deense Herning, is voor Jos Lansink de eerste titelstrijd als bondscoach. Het is meteen een cruciale krachtproef, omdat de plaatsing van TeamNL voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024 ervan afhangt.

Nederland moet in Denemarken bij de eerste zes landen eindigen als het zondag zeker wil zijn  van een ticket voor de Spelen. En dat is zeker geen sinecure, vindt Jos Lansink zelf. “In principe hebben we een goed team, maar we zijn niet de enige. De vorm van de dag zal beslissend zijn. België, Duitsland, Engeland, Ierland en de Fransen zijn erg sterk en de Amerikanen laten zich meestal op kampioenschappen ook wel zien. Op een kampioenschap moet het zeker niet tegenzitten. Want tegen pech kun je niet rijden.”

Het portie tegenslag kreeg Oranje al een dag na de teampresentatie op zijn eigen accommodatie in het Belgische Meeuwen. Nationaal kampioen Willem Greve brak een enkel en een arm en is er niet bij. Een dag eerder haakte ook Marc Houtzager al definitief af omdat zijn paard Sterrehof’s Dante niet rad genoeg bleek. Eerste reserve Jur Vrieling maakt nu deel uit van de ploeg. Met Jur Vrieling moeten nu Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten en Sanne Thijssen de kolen voor Nederland uit het vuur halen.

Enorme domper
“Dat na Marc ook Willem nog wegviel, was een enorme domper. In de aanloop naar het WK was hij onze beste man. Voor hemzelf is het echter nog vele malen erger dan voor ons. Zo zie je hoe snel iets kan veranderen in deze sport. De dag van vandaag geeft geen garanties voor die van morgen.”

Het werken met de beste ruiters van Nederland bevalt de in Lemselo geboren Jos Lansink uitstekend. “Het is mooi werk. Ruiters vertrouwen geven en ze wat aangeven als ik wat zie waaraan ze moeten denken. Daar kunnen ze profijt van hebben. Rijden kunnen ze allemaal wel, hun hoeven ze niet aan te passen. Ik train sowieso graag mensen en dit is echt topsport. Ik probeer met het beste team onderweg te zijn en resultaten te boeken. Dat gaat tot nu toe beter dan gehoopt. In Falsterbo hebben we ons al geplaatst voor de finale van de Nations Cup in Barcelona. In Knokke hoorden we bij de vier landen, die een barrage om de zege moesten rijden. We werden vierde en dat geeft aan hoe dicht alles bij elkaar zit.”

Stelen met de ogen
Jos Lansink beloonde Hessel Hoekstra na een serie aansprekende resultaten aanvankelijk met een plaats als tweede -thuis blijvende- reserve voor zijn team. De Lelystedeling is er nu als eerste reserve toch bij in Denemarken. "Hessel gaf me veel vertrouwen en heeft met Icoon VDL een pas negenjarig paard met veel vermogen. Zelf is hij koel, hij weet wat hij doet. Je kunt hem om een boodschap sturen. Hessel is bovendien heel leergierig en het eind is voor hem nog niet in zicht. Hij is jong en kan nog veel leren, hij moet deze dagen vooral stelen met zijn ogen…”

Het WK begint woensdag met het jachtspringen. Jos Lansink: “Dat wordt meteen heel belangrijk, omdat het zwaar meetelt voor het klassement. We moeten er dus direct staan.”

Onderste foto: Jos Lansink (links) met zijn team bij de presentatie, toen nog met Willem Greve (midden). Verder vanaf links Harrie Smolders, Sanne Thijssen en Maikel van der Vleuten. 

Meer Springen

KRONENBERG - De Nederlandse children en junioren hebben in Kronenberg onder leiding van bondscoach Edwin Hoogenraat de CSIO-jeugdfinales gewonnen. (26-09-2022)
RIESENBECK – Gert-Jan Bruggink schreef zaterdag op superieure wijze de Grote Prijs van het CSI2* in Riesenbeck op zijn naam. De ruiter uit De Lutte... (24-09-2022)
ENSCHEDE - Arie Hoogendoorn, tot vorig jaar teamveterinair van de springpaarden van TeamNL, is voor zijn verdiensten voor de Nederlandse springsport... (23-09-2022)
RIESENBECK – Bas van der Aa begon donderdag goed aan het concours hippique in Riesenbeck. De Albergenaar mocht op de eerste dag van de wedstrijd in... (23-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert heeft de smaak te pakken. Een week na zijn fraaie triomf in de Grote Prijs van het CSI2* in Samorin met Joviaal ES won de... (18-09-2022)
OPGLABBEEK – Eric ten Cate blijft prima presteren. In Opglabbeek reed de ruiter uit Geesteren donderdag drie keer naar een plek in de top tien. (15-09-2022)
ALMELO – De Almelose Looleeruiters hielden afgelopen weekeinde een geslaagde pilot tijdens hun springconcours. Deelnemers konden in de grote ring,... (14-09-2022)
PADERBORN – Gerben Morsink snelde zondag naar een mooie zege tijdens de OWL Challenge in Paderborn. Met zijn achtjarige vosmerrie Carina Z (v.... (11-09-2022)
SAMORIN – Frank Schuttert schreef zondagmiddag op overtuigende wijze de Grote Prijs van het CSI2* in  het Slowaakse Samorin op zijn naam. Met zijn... (11-09-2022)
BONHEIDEN – Eric ten Cate onderstreepte zaterdag zijn puike vorm met een imponerende overwinning in de rubriek over 1,35 meter op tijd tijdens het... (10-09-2022)
KRONENBERG – Bas van der Aa stond vrijdag al voor de tweede keer vooraan tijdens een prijsuitreiking bij de Indian Summer Tour in Kronenberg. Op de... (10-09-2022)
KRONENBERG – Sander Geerink en Bas van der Aa zijn prima begonnen aan de Indian Summer Tour bij De Peelbergen in Kronenberg. Geerink won woensdag de... (09-09-2022)
LIER – Bij het CSI3 De Azelhof in het Belgische Lier bezette Remco Been zaterdag met zijn tienjarige bruine merrie Bridgetown Z (v. Big Star Jr KZ)... (05-09-2022)
LANGEVEEN – Jarno Hesselink was zondag de enige ruiter, die tijdens het concours van De Molenruiters in Langeveen ook in de barrage van de klasse... (05-09-2022)
VALKENSWAARD – De bruine ruin Mister SFN (v. Grandorado TN) werd woensdag in Valkenswaard gehuldigd als beste vijfjarige in de finale van de strijd... (31-08-2022)
ERMELO – De Hippiade springen voor ponyruiters heeft de Twentse deelnemers zes medailles opgeleverd. Er werd vier keer werd zilver veroverd en... (31-08-2022)
LASTRUP – Gerco Schröder sloot zondag de strijd om de Grote Prijs van het CSI2* Klein Roscharden in het Duitse Lastrup als vierde af. Met zijn... (28-08-2022)
DENEKAMP – Lars Wigger was zaterdag de grote man tijdens de zwaarste rubrieken van Euregio Outdoor Denekamp. Met Check Me 4 won de ruiter van Stal De... (28-08-2022)
ERMELO – De laatste dag van de Hippiade springen leverde vrijdag voor de regio Twente twee zilveren medailles op. Eva Oude Wolcherink en Jesse Seiger... (27-08-2022)
MÜNSTER – Voor Gerben Morsink werd meteen al de eerste rubriek van het CSI4 Münster het ‘Turnier der Sieger’. (27-08-2022)