SPRINGRUITERS TEAMNL NAAR ZEGE IN NATIONS CUP ROTTERDAM

Willem Greve overtuigt in Oranje

Foto Willem Greve met Zypria S NOP © Ashley Claus/Claus Close Up

ROTTERDAM - Willem Greve speelde een sterke rol in het Neder landse springteam, dat vrijdag in de strijd om de Nations Cup in Rotterdam een fraaie overwinning boekte. Met slechts één tijdfout leverde hij een belangrijke bijdrage aan de winst.

Maikel van der Vleuten deed het nog beter door in beide manches foutloos te blijven. Het Nederlandse team bestond verder uit Marc Houtzager en Frank Schuttert. De tweede plek ging naar Zweden, het brons was voor Frankrijk.

In de eerste manche van de landenwedstrijd bleven 20 combinaties foutloos en binnen de tijd tin het uitdagende parcours van parcoursbouwer Santiago Varela. Maikel van der Vleuten was één van hen toen hij voor Nederland het spits afbeet met Beauville Z. Tweede starter voor Nederland was Willem Greve, die geconcentreerd zijn Zypria S NOP eveneens foutloos en binnen de tijd rondstuurde. Marc Houtzager liet als derde ruiter met Sterrehof’s Dante NOP de balken in de lepels, maar kwam net na de toegestane tijd over de finishlijn, waardoor er één strafpunt op het scorebord verscheen. Het streepresultaat was voor Frank Schuttert met Lyonel D, die op de insprong van de dubbel een balk naar beneden tikte. Met de teller op één strafpunt begonnen de ruiters van Team NL vanaf de vijfde plek aan de tweede manche, omdat Frankrijk, Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten de nul vasthielden.

Spannende ontknoping
In de twee manche werden aanzienlijk meer springfouten gemaakt en werd het klassement enkele keren flink geschud. Maikel van der Vleuten reed een overtuigende tweede nulronde en was daarmee één van de vijf ruiters die twee keer foutloos bleven. Willem Greve leek opnieuw zonder fouten te eindigen. De balken bleven liggen, maar de ruiter uit Markelo kwam net niet aan de krappe toegestane tijd. Met één strafpunt voor tijdsoverschrijding had hij wel opnieuw een belangrijke bijdrage aan het fraaie eindresultaat.

Marc Houtzager kreeg een laat vallende balk in het laatste gedeelte van het parcours en opnieuw een tijdfout. Zijn vijf strafpunten telden mee toen Frank Schuttert, die Harrie Smolders verving, net iets teveel fouten maakte. Omdat de concurrenten ook steken lieten vallen was de overwinning een feit en mochten de ruiters van TeamNL, onder toeziend oog van Prinses Beatrix, op het podium luisteren naar het Wilhelmus.

Blijde bondscoach
Bondscoach Rob Ehrens: “Ik ben een blijde coach met deze overwinning in eigen land. Het was mooi om weer in Rotterdam te zijn, het is een geweldig evenement, ik ben er top blij mee.” Ehrens was ook blij met de Nederlandse paarden. “Ik denk dat ze allemaal heel goed gesprongen hebben, jammer dat Frank de tweede ronde iets door het ijs zakte, maar voor de rest ben ik heel dik tevreden. Complimenten voor mijn ruiters maar zeker ook voor de parcoursbouwer. Na de eerste omloop baalde ik een beetje dat er zoveel foutlozen waren en wij een tijdfout hadden, maar het heeft fantastisch uitgepakt.”

Iris Boelhouwer, was voor de eerste keer op het CHIO in haar nieuwe rol als technisch directeur van de KNHS. “Dit is één van de betere gevoelens die je kunt hebben bij sport. Onze ruiters hebben het fantastisch gedaan, het was echt super spannend tot het allerlaatste moment. In de tweede ronde zag je sommige paarden toch wat moe worden, maar ons team heeft het geweldig gedaan. Heel verdiend gewonnen. Dit was een super generale voor Tokio!“

Uitslag Longines FEI Nations Cup
1. Nederland - 7 strafpunten (1+6)
Maikel van der Vleuten - Beauville Z (v. Bustique, 0+0
Willem Greve  - Zypria S NOP (v. Canturo) 0+1
Marc Houtzager - Sterrehof's Dante NOP (v. Canturano) 1+5
Frank Schuttert  - Lyonel D (v. Little Joe) 4+12
2. Zweden 9
3. Frankrijk 12
4. Duitsland 12
5. Ierland 13
6. Japan 14
7. Verenigde Staten 16
8. België 20
9. Zwitserland 32
10. Noorwegen 39

Onderste foto van Frank Schuttert met Lyonel D © Ashley Claus/Claus Close Up

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)