MAIKEL VAN DER VLEUTEN, MARC HOUTZAGER EN HARRIE SMOLDERS IN SPRINGTEAM TOKIO

Willem Greve 'meereizend reserve’

Foto Willem Greve met Zypria S NOP © www.fototrailer.nl

ERMELO – Willem Greve gaat met alles ‘meereizend reserve’ met de Nederlandse springploeg naar de Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach Rob Ehrens wees maandag Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Harrie Smolders aan als leden van de driekoppige basisequipe.

Willem Greve zegt in een reactie ‘donders blij’ te zijn met zijn selectie. “Hartstikke mooi dit, het is een droom om de Olympische Spelen te mogen meemaken. We gaan met een super team, waarbinnen de jongens allemaal prima met elkaar overweg kunnen. We zijn allemaal erg gebrand om het daar goed te doen. Ik mag er in elk geval naar toe en dat kunnen er niet zoveel zeggen.”

Van enige teleurstelling dat hij na zijn puike prestaties bij de landenwedstrijd in Rotterdam niet in het team is opgenomen, is bij Greve geen enkele sprake. “De merrie heeft lang een blessure gehad en het was voor ons kort dag. We hebben echter wel onze kans gegrepen. De andere paarden zijn al langer in het ritme en doen het ook prima. In mei had ik absoluut niet durven dromen dat ik er straks bij zou zijn.”

De kans bestaat nog dat Willem Greve in Tokio alsnog in actie komt. Dat is een gevolg van het nieuwe Olympische format. "Als in de individuele wedstrijd een paard niet fit blijkt of een combinatie minder presteert, hebben de bondscoach nog een mogelijkheid een keer te wisselen. Maar nogmaals, ik ben al enorm blij dat ik mee mag.”
De paarden gaan op 17 juli in Aken in Quarantaine, een week later vertrekken de ruiters naar Japan.

Officieel voorgedragen
De KNHS heeft maandag de combinaties officieel voorgedragen aan sportkoepel NOC*NSF. De afvaardiging bestaat uit vier combinaties voor de disciplines dressuur en springen en twee combinaties in de discipline eventing. 

Na het uitstel van de Olympische Spelen en dit voorjaar ook nog de extra beperkingen als gevolg van de rhinopneumonie uitbraak, zijn de voorbereidingen op deze Olympische Spelen gerust weinig optimaal te noemen. Gelukkig hebben ruiters en paarden de afgelopen maanden nog verschillende grote wedstrijden kunnen rijden, waardoor het benodigde wedstrijdritme op niveau is opgedaan. 

Bij het springen en dressuur bestaan de landenteams tijdens de Olympische Spelen uit drie combinaties. Naast de drie teamleden reist er voor deze disciplines één reservecombinatie mee. In de discipline eventing heeft Nederland twee individuele startplaatsen verworven.

De selectie van bondscoach Rob Ehrens (foto) bestaat uit Maikel van der Vleuten met Beauville Z, Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante NOP en Harrie Smolders met Dolinn NOP. Willem Greve is met Zypria S NOP aangewezen als meezend reserve-combinatie. Voor Harrie Smolders gaat Bingo du Parc als reservepaard in quarantaine. 
Met vijf paarden is er een opvallend aandeel NOP-paarden op weg naar Tokio. Tijdens de Olympische Spelen zullen alle paarden in verband met sponsorregelgeving zonder NOP en eventuele toevoegingen van sponsornamen op de startlijst staan.
 Iris Boelhouwer, sinds vorig jaar technisch directeur van de KNHS, kijkt uit naar de eerste Olympische Spelen waarbij zij in deze functie betrokken is. “Na het voor onze ruiters en paarden fantastisch verlopen CHIO Rotterdam, waar zowel het TeamNL dressuur- als springteam eerste werd, kijken we met een goed gevoel uit naar de Olympische Spelen. We hebben er enorm veel zin in en de coaches en ruiters zullen er alles aan doen de vorm van Rotterdam mee te nemen naar Tokio.”

Programma springen
Zaterdag 31 juli, veterinaire keuring
Zondag 1 augustus, trainingssessie

Dinsdag 3 augustus, individuele kwalificatie, 12:00 - 15:45 uur (*)
Woensdag 4 augustus, individuele finale, 12:00 - 14:40 uur
Donderdag 5 augustus, veterinaire keuring

Vrijdag 6 augustus, kwalificatie landenwedstrijd, 12:00 - 15:05 uur
Zaterdag 7 augustus, finale landenwedstrijd, 12:00 - 14:30 uur
(*) Nederlandse tijden, in Tokio is het 7 uur later.

Meer Springen

ERMELO - Vincent Voorn komt het technische kader van de springruiters van TeamNl versterken. Voorn is aangesteld als opvolger van bondscoach Luc... (14-01-2022)
EXLOO – Op de slotdag van het CSI Exloo greep Remco Been de overwinning in de wedstrijd over 1,35 meter met twee fasen voor de Small Tour van het... (09-01-2022)
EXLOO – Hessel Hoekstra schreef zaterdag de rubriek over 1,40 meter met barrage in de Medium Tour tijdens het CSI2 in Exloo op zijn naam. (09-01-2022)
EXLOO – Conor Drain reed vrijdag naar alweer zijn derde overwinning tijdens het CSI Exloo. Ook Bas van der Aa smaakte het zoet van een zege. (08-01-2022)
EXLOO – Conor Drain beleefde donderdag een topdag tijdens het CSI Exloo. De Twentse Ier won twee keer en legde ook nog eenmaal beslag op een vierde... (07-01-2022)
SAASVELD – Steven Veldhuis is het nieuwe jaar goed begonnen. Tijdens de eerste editie van Springen Ankerhal Saasveld (SAS) zegevierde de... (06-01-2022)
MARKELO - Willem Greve, vorig jaar met Zypria S NOP actief bij de Olympische Spelen in Tokio als lid van de Nederlandse equipe en met Carambole deel... (03-01-2022)
MARIËNHEEM – Gerben Morsink stond woensdag tijdens de Sallandse Ruiterdagen op eenzame hoogte in de klasse Z. Met zijn merrie Carina Z (v. Carthino Z... (30-12-2021)
MARIĒNHEEM – Elike Morsink eindigde dinsdag op de eerste dag van de Sallandse Ruiterdagen in manege Bartels te Mariënheem zowel in de klasse Z als de... (29-12-2021)
MEEUWEN – De zojuist benoemde Jos Lansink heeft voor zijn eerste jaar als bondscoach van de Nederlandse springruiters zijn  belangrijkste doel helder... (22-12-2021)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink vond woensdag de snelste weg over de hindernissen in de klasse Z tijdens de laatste editie van Springen Ankerhal... (22-12-2021)
ERMELO – Jos Lansink is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. De in Rossum geboren Lansink wordt daarmee de... (22-12-2021)
BOEKELO – De samenwerking tussen Rob Schipper en Stal De Weaver in Boekelo is anderhalve week geleden na acht jaar met onmiddellijke ingang beëindigd... (22-12-2021)
BATHMEN – Vincent Geerink bleef zaterdag niet ver van de zege tijdens de Grote Prijs van Jumping Bathmen over 1,40 meter. Met Fifty Fifty eindigde de... (20-12-2021)
POZNAN – Annelies Vorsselmans legde zondag fraai beslag op de tweede plaats in de Grote Prijs van de Cavaliada in Poznan. (19-12-2021)
Willem Greve boekte vrijdag zijn tweede zege in een toprubriek tijdens het CSI2 De Peelbergen. Lucas Porter zegevierde op fraaie wijze in de finale... (19-12-2021)
POZNAN – Gerben Morsink was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het evenement Cavaliada in het Poolde Poznan.... (17-12-2021)
KRONENBERG – Remco Been was vrijdag prima op dreef op de tweede dag van het CSI De Peelbergen. In het Limburgse Kronenberg reed de Wierdenaar twee... (17-12-2021)
KRONENBERG – Willem Greve was donderdag succesvol op de eerste dag van het CSI2 in Kronenberg. In hippisch centrum De Peelbergen zegevierde de ruiter... (16-12-2021)
EXLOO – Remco Been ging zondag met de premie van 5000 euro aan de haal in de Super Grand Prix van de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics in het... (13-12-2021)