NEGENDE PLEK IN KWALIFICATIE NET VOLDOENDE VOOR PLAATSING BIJ BESTE TIEN LANDEN

Springruiters op nippertje in finale

Marc Houtzager, op archieffoto, was dit keer de beste ruiter van Oranje

TOKIO – De Nederlandse springruiters hebben zich tijdens de Olympische Spelen in Tokio op het nippertje geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd. Het team van bondscoach Rob Ehrens eindigde vrijdag in de kwalificatie als negende. Tien  landen gaan door.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit, dat TeamNL de eindstrijd zou halen. Willem Greve kwam met dertien strafpunten uit de ring na zijn rit met Zypria S NOP. En na de vijf strafpunten van Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante in de tweede omloop stond Oranje nog steeds maar elfde. Ondanks acht strafpunten van Maikel van der Vleuten met Beauville Z klom Nederland naar de negende plek.

De eerste balk die viel was op hindernis 8, de kleurrijke oxer. Daarna ging de steilsprong van hindernis 10 in het zand, gevolgd door hindernis 12, de oxer aan het begin van de laatste lijn. Daarmee had Nederland een matige start. “Ik ben zwaar teleurgesteld en vind het ook zo rot voor de andere jongens”, luidde Greves reactie direct na zijn optreden. “De merrie begon goed, we hadden ook een goed plan gemaakt. Van de muur naar de oxer liep ze een beetje weg en toen tikte ze net met een voetje de achterste paal aan. Daarna leek het wel of ze het een beetje opgaf en moest ik mijn plan ook aanpassen omdat ik voelde dat de kracht een beetje wegvloeide. Ik hoop dat de jongens het goed kunnen maken en dat we nog in de finale komen. Maar hier lig ik wel een paar nachten wakker van. Het kan een mooie sport zijn, maar vandaag voor mij even niet.”

Schade beperkt houden
Marc Houtzager reed als tweede Nederlandse ruiter de Olympische piste in, met de opdracht de schade beperkt te houden om nog in de buurt van de tien beste landen te komen. Lang leek Sterrehof’s Dante NOP foutloos te blijven, maar in de laatste lijn viel de balk op de insprong van de dubbel. Met een puntje tijdsoverschrijding erbij kwam Nederland op achttien strafpunten en schoof daarmee door naar de elfde plaats, op 1 punt achterstand van Egypte en 2 punten achter Groot-Brittannië en Marokko.
“Ik kan niet anders dan tevreden zijn, ook al had ik dat foutje liever niet gehad”, reageert Houtzager na afloop. “Voor mijn gevoel had ik een perfecte ronde, ik zou de volgende keer er weer net zo naar toe rijden. Ze sprong vandaag in volle vertrouwen, ik ben er blij mee dat ze deze proef zo makkelijk sprong.”

“Dat was op de valreep”, meent Van der Vleuten. “Het was minder zwaar dan de individuele finale, maar het was een vervelend parcours om nul te rijden. Het is lang geleden dat mijn paard een fout gemaakt heeft, het is geen schande om er dan eens twee af te springen. Ik hoop dat er morgen nog genoeg in zit om er nog iets uit te halen. Hij zal zeker vechten voor mij, daarna krijgt hij mooi een tijdje rust.”

Willem Greve vervangen
Rob Ehrens was opgelucht na de plaatsing van Oranje. “Dat was spannend, dat had ik niet zo verwacht. Maar als je in het openingsrondje van Willem begint met dertien strafpunten, dan wordt de druk wel een klein beetje opgevoerd. Daar kon Willem niet veel aan doen, dat is ook de ervaring die zo’n paard nog op moet doen. Het tweede rondje van Marc Houtzager met Dante was heel erg goed, ik vond ze heel sterk springen. Maikels Beauville had natuurlijk ook nog de individuele barrage in de beentjes zitten, al zag het er niet naar uit dat hij daar veel van geleden heeft. Hij kreeg twee lichte foutjes, dat moet morgen weer beter zijn.”

Ehrens kijkt met vertrouwen naar morgen: ”Dan is er weer een nieuwe strijd, waarvoor ik mijn plan iets heb moeten veranderen. Ik vervang Willem Greve door Harrie Smolders. In goed overleg met Willem moet ik ook gewoon aan het welzijn van het paard denken. Het is een beetje een gok, maar als Willems paard niet honderd procent ‘fit to compete’ is, dan moeten we die niet nog een rondje laten lopen, dat zou niet goed zijn.”
Rob Ehrens heeft ook de startvolgorde iets aangepast: “Morgen gaat Marc als eerste ruiter van start, gevolgd door Harrie en Maikel is weer de slotruiter. We blijven strijden en gaan morgen gewoon voor drie nulrondjes!”

Uitslag kwalificatiewedstrijd 
1. Zweden – 0 strafpunten
2. België – 4
2. Duitsland – 4
4. Zwitserland – 10
5. Verenigde Staten – 13
6. Frankrijk – 15
7. Groot-Brittannië – 20
8. Brazilië – 25
9. Nederland – 26
10. Argentinië - 27

Strijd om de medailles
Zaterdag om 12:00 uur (Nederlandse tijd) strijden genoemde landen om het felbegeerde goud, zilver en brons. Alle teams starten weer met een schone lei. De bondscoaches mogen voorafgaand aan de finale nog een reserveruiter inzetten. De finale gaat over één parcours (Tabel A, niet op tijd). In geval van een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage om het eremetaal.

Meer Springen

ERMELO - Vincent Voorn komt het technische kader van de springruiters van TeamNl versterken. Voorn is aangesteld als opvolger van bondscoach Luc... (14-01-2022)
EXLOO – Op de slotdag van het CSI Exloo greep Remco Been de overwinning in de wedstrijd over 1,35 meter met twee fasen voor de Small Tour van het... (09-01-2022)
EXLOO – Hessel Hoekstra schreef zaterdag de rubriek over 1,40 meter met barrage in de Medium Tour tijdens het CSI2 in Exloo op zijn naam. (09-01-2022)
EXLOO – Conor Drain reed vrijdag naar alweer zijn derde overwinning tijdens het CSI Exloo. Ook Bas van der Aa smaakte het zoet van een zege. (08-01-2022)
EXLOO – Conor Drain beleefde donderdag een topdag tijdens het CSI Exloo. De Twentse Ier won twee keer en legde ook nog eenmaal beslag op een vierde... (07-01-2022)
SAASVELD – Steven Veldhuis is het nieuwe jaar goed begonnen. Tijdens de eerste editie van Springen Ankerhal Saasveld (SAS) zegevierde de... (06-01-2022)
MARKELO - Willem Greve, vorig jaar met Zypria S NOP actief bij de Olympische Spelen in Tokio als lid van de Nederlandse equipe en met Carambole deel... (03-01-2022)
MARIËNHEEM – Gerben Morsink stond woensdag tijdens de Sallandse Ruiterdagen op eenzame hoogte in de klasse Z. Met zijn merrie Carina Z (v. Carthino Z... (30-12-2021)
MARIĒNHEEM – Elike Morsink eindigde dinsdag op de eerste dag van de Sallandse Ruiterdagen in manege Bartels te Mariënheem zowel in de klasse Z als de... (29-12-2021)
MEEUWEN – De zojuist benoemde Jos Lansink heeft voor zijn eerste jaar als bondscoach van de Nederlandse springruiters zijn  belangrijkste doel helder... (22-12-2021)
SAASVELD – Eva Oude Wolcherink vond woensdag de snelste weg over de hindernissen in de klasse Z tijdens de laatste editie van Springen Ankerhal... (22-12-2021)
ERMELO – Jos Lansink is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. De in Rossum geboren Lansink wordt daarmee de... (22-12-2021)
BOEKELO – De samenwerking tussen Rob Schipper en Stal De Weaver in Boekelo is anderhalve week geleden na acht jaar met onmiddellijke ingang beëindigd... (22-12-2021)
BATHMEN – Vincent Geerink bleef zaterdag niet ver van de zege tijdens de Grote Prijs van Jumping Bathmen over 1,40 meter. Met Fifty Fifty eindigde de... (20-12-2021)
POZNAN – Annelies Vorsselmans legde zondag fraai beslag op de tweede plaats in de Grote Prijs van de Cavaliada in Poznan. (19-12-2021)
Willem Greve boekte vrijdag zijn tweede zege in een toprubriek tijdens het CSI2 De Peelbergen. Lucas Porter zegevierde op fraaie wijze in de finale... (19-12-2021)
POZNAN – Gerben Morsink was vrijdag niet te kloppen in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het evenement Cavaliada in het Poolde Poznan.... (17-12-2021)
KRONENBERG – Remco Been was vrijdag prima op dreef op de tweede dag van het CSI De Peelbergen. In het Limburgse Kronenberg reed de Wierdenaar twee... (17-12-2021)
KRONENBERG – Willem Greve was donderdag succesvol op de eerste dag van het CSI2 in Kronenberg. In hippisch centrum De Peelbergen zegevierde de ruiter... (16-12-2021)
EXLOO – Remco Been ging zondag met de premie van 5000 euro aan de haal in de Super Grand Prix van de Roelofsen Horse Trucks Winter Classics in het... (13-12-2021)