PODIUM MASTERCLASS GEHEEL GEVULD DOOR RUITERS VAN BWG STABLES

Zoë Osterhoff overtreft Gerco Schröder

Zoë Osterhoff met Hawaii op weg naar de zege.

TUBBERGEN – Het scheelde dinsdagavond niet veel of Gerco Schröder had tijdens de 21ste editie van de Schröder Masterclass eindelijk zijn eerste zege geboekt. Maar uitgerekend de bij de BWG Stables bivakkerende Duitse amazone Zoë Osterhoff verstierde het lonkende feestje van de gastheer uit Tubbergen.

Acht van de zestien deelnemers haalden in de zandpiste voor de St. Pancratius-basiliek voor goed bezette tribunes na een inloopronde en twee manches de barrage. De eerste zes van hen slaagden er niet in foutloos de eindstreep van hert parcours over 1,50 meter te bereiken. Peter Olhof en Eric ten Cate tuimelden in de haast van hun paard, Matt Garrigan liep na een te korte wending tegen een weigering aan. Jodie Hall McAteer was vliegensvlug, maar hoorde een balk vallen op de zesde, tevens laatste hindernis. De maar iets minder rappe Conor Drain maakte eveneens een springfout en voor de als eerste in de extra omloop gestarte Tom Brinkman waren twee obstakels te machtig.

Geen risico’s
Gerco Schröder koos ervoor geen risico’s te nemen en slaagde in zijn opzet met I’ll be Famous foutloos te blijven. Zijn tijd van 37,47 seconde bleek echter geen garantie voor de zege. Zoë Osterhoff ging met Hawaii 2,64 seconde sneller eveneens zonder averij door het parcours en troefde daarmee haar Tubbergse leermeester af.

Tot haar grote vreugde. “Het was grappig”, lachte ze. “Er was hier echt veel sfeer, meer dan bij veel internationale concoursen. In Duitsland bestaat zoiets als hier niet. Het is sowieso de eerste keer dat ik dit meemaak. Het is anders dan bij een gewoon concours. Alles gaat in een hoog tempo, je moet veel sneller reageren op situaties dan je gewend bent.”

Ook plezier belangrijk
De 23-jarige amazone vertoeft nu drie maanden op stal bij de broers Schröder, waar ze net als de Engelse Jodie Hall McAteer en de Tsjechische Linda Portychova vanuit de Young Riders Academy trainingen volgt. “Het is prachtig om hier te mogen rijden en me verder te kunnen ontwikkelen. Ook super dat de broers eerzuchtig zijn, maar ook weten dat plezier hebben belangrijk is. Dat maakt het lekker werken.”

De tienjarige Hawaii rijdt ze nu drieënhalf jaar. “Het is een super paard, een echte vechter en super voorzichtig. Ik had vanavond natuurlijk wel het geluk dat Gerco voor me zat en ik als laatste wist hoe snel ik moest zijn.”

Nog wat te leren
Hoewel hij in de slotrit nog door zijn eigen stalgenoot van de winst werd beroofd, kon de jongste van de drie broers Schröder prima leven met het resultaat. “Het was een mooie en leuke avond. Sport en een beetje show, het was geslaagd en gezellig. Op stal waren ze onderling al erg bezig met vanavond. Je kon merken dat ze er op gebrand waren een goede prestatie neer te zetten. Natuurlijk had ik best graag gewonnen, maar sport is sport. Ik heb vooral op safe gereden en dan weet je dat er voor Zoë mogelijkheden lagen.” En lachend: “Nee, we sturen haar nu niet weg. Ik heb nog wat te leren.”

Met de snelste tijd van de avond zorgde Jodie Hall McAteer er met Catoki voor dat het complete podium werd bezet door ruiters, die de BWG Stables als thuisbasis hebben. Conor Drain werd vierde, Matt Garrigan vijfde.

Op de foto onder achter de top drie met beker en bloemen: vanaf links Jodie Hall McAteer, Zoë Osterhoff en Gerco Schröder. Op de voorgrond vanaf links Ben en Wim Schröder en voorzitter Ruud Droste.

Meer Schröder Masterclass

TUBBERGEN – Een van de interessante deelnemers aan de 21ste editie van de Schröder Masterclass is dinsdagavond de Engelse amazone Jodie McAteer. Net... (16-08-2022)
TUBBERGEN – De eerste dag van de Schröder Masterclass liep vooral uit op de avond van Anne-Lotte Tijhuis. De amazone eindigde als tweede bij de... (13-08-2022)
TUBBERGEN - De maandagavond van de Schröder Masterclass is ingeruimd voor de Golden Oldies, de ruiters en amazones van veertig jaar en ouder.... (12-08-2022)
TUBBERGEN - Binnen het bestuur van de organisatie van de Schröder Masterclass vervult Jort de een breed scala aan taken. Zo is de geboren Groninger... (11-08-2022)
TUBBERGEN - Corine Hofstra is sinds begin vorig jaar medewerker marketing en communicatie voor Toeristisch Glinsterend Tubbergen. Ze beleeft in die... (10-08-2022)
TUBBERGEN - Paarden spelen van generatie op generatie een belangrijke rol in het leven van de familie Schröder in Tubbergen. (09-08-2022)
TUBBERGEN - Na twee jaar een leeg centrumplein in de derde week van de bouwvak, is de organisatie van de Schröder Masterclass vastbesloten om weer... (07-08-2022)