ENGELSE PARCOURSBOUWER DRAAGT NA NEGENTIEN EDITIES TAAK OVER AAN ADRIAN DITCHAM

Sue Benson zwaait af in Boekelo

BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is al voor de negentiende keer verantwoordelijk voor de hindernissen van het klassieke evenement. Ze draagt haar taak met ingang van 2019 over aan haar landgenoot Adrian Ditcham.

Military Boekelo-Enschede staat op de agenda van donderdag 11 tot en met zondag 14 oktober. De veterinaire keuring is als altijd op de woensdag ervoor. Op donderdag en vrijdag staat vervolgens de dressuur gepland. Zaterdag is de drukste en meest spectaculaire dag met de crosscountry. Zondag wordt afgesloten met de tweede keuring voor de paarden en het springen. Bij het evenement hebben internationale topsport, business en pleasure elkaar gevonden. Behalve de winst in de individuele wedstrijd staan ook het Nederlands kampioenschap eventing de winst in de finale van de prestigieuze FEI Nations Cup op het spel.

Military Boekelo Enschede trekt jaarlijks rond de 50.000 bezoekers naar het Twentse land. Mooie sport in de prachtige natuur, gecombineerd met een zeer uitgebreid en divers randprogramma, maken het evenement uniek.

Veel hoger plan
Vorig jaar moest het hoofdterrein door de komst van een snelweg noodgedwongen flink op de schop. Dat pakte op verschillende fronten heel goed uit, maar gaf ook zo hier en daar wat problemen. Voorzitter Robert Zandstra (rechts) vertelt daarover; "We hebben na vorig jaar niet stilgezeten. Al tijdens de wedstrijd bleek een aantal gemaakte keuzes in de praktijk niet uit te pakken als voorzien. Enerzijds logisch, anderzijds hadden we sommige zaken mogelijk kunnen voorzien. De verhuizing is zeer ingrijpend geweest, maar heeft onze wedstrijd ook naar een veel hoger plan getild. We hebben er daarom keihard op ingezet om dit jaar de vorige editie te overtreffen."

Military Boekelo kan zich sportief gezien ook dit jaar weer opmaken voor een keur aan internationale topruiters afkomstig uit twaalf verschillende landen. Boekelo staat garant voor vijf dagen hippische topsport die mede mogelijk wordt gemaakt door de inzet van ruim 1.500 vrijwilligers.

Nederlands kampioenschap
Al jaren maakt het Nederlands kampioenschap eventing onderdeel uit van Military Boekelo en dat is ook dit jaar niet anders. De top drie van het NK van vorig jaar is ook dit jaar weer van de partij. Het podium werd toen bezet door Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Sanne de Jong. Regerend kampioen Tim Lips (onderste foto) werd in 2017 tweede in de internationale wedstrijd, dit jaar rijdt hij niet alleen zijn topper Bayro, maar komt hij ook met de 9-jarige Eclips aan de start.

Meervoudig Nederlands kampioene Alice Naber moest in 2017 genoegen nemen met zilver, maar zal met haar trouwe ACSI Peter Parker NOP zeker een gooi doen naar de titel. Ook KNHS Talententeamlid Sanne de Jong heeft met haar 9-jarige Enjoy Boekelo weer op de planning staan.

Een kanshebber voor het podium is zeker ook Merel Blom. Enkele weken geleden was deze amazone op het WK in het Amerikaanse Tryon op plaats zestien de beste Nederlander, in Boekelo komt ze met twee van haar jongere paarden aan de start.
Behalve deze ruiters komt ook de in Engeland gevestigde, maar over een Nederlands paspoort beschikkende Andrew Heffernan over. Verder staan voor Nederland Jordy Wilken en de in Boekelo debuterende Laura Hoogeveen en Joyce van de Kuilen op de startlijst.

FEI Nations Cup
Niet alleen het individuele klassement is belangrijk bij Military Boekelo. Als finale van de FEI Nations Cup is ook de landenwedstrijd goed bezet. Deze mondiale teamstrijd bestaat uit acht wedstrijden met de afsluiting in Boekelo. In totaal verschijnen er tien landen met een volledig team aan de start. Frankrijk heeft nu een minimale voorsprong van tien0 punten op Engeland en deze twee toplanden zullen in Boekelo uitmaken wie er met de winst vandoor gaat. Nederland heeft dit jaar slechts aan twee wedstrijden uit de reeks deelgenomen. In het Franse Haras du Pin werd wel een knappe tweede plaats behaald, maar dat is onvoldoende om een rol van betekenis in de wedstrijdserie te kunnen spelen.

KNHS-Schaap en Citroen Eventing Cup
Voor de Nederlandse eventers is er ook de afsluiting van de KNHS-Schaap en Citroen Eventing Cup. Deze wedstrijden reekswordt verreden over alle internationale Nederlandse ventingwedstrijden met als afsluiting Military Boekelo. Tim Lips gaat met Eclips aan de leiding van deze competitie die als belangrijk doel heeft de eventingsport in Nederland te promoten. 

Tijdschema Military Boekelo Enschede*
Woensdag 10 oktober              14.00 uur eerste veterinaire keuring
Donderdag 11 oktober              09.00 tot 17.00 uur dressuur
Vrijdag 12 oktober                     09.00 tot 16.30 uur dressuur
Zaterdag13 oktober                  09.00 tot 16.30 uur crosscountry
Zondag14 oktober                    09.00 uur tweede veterinaire keuring
                                                    11.00 uur start springen
                                                    16.00 uur huldigingen
* Het tijdschema is onder voorbehoud. Na de veterinaire keuring op 10 oktober wordt het definitief gemaakt.

Meer informatie op www.military-boekelo.nl

Meer Military Boekelo

USSELO – In zijn woning in Usselo is woensdag Joop Melching, voormalig voorzitter van de organisatie van Miltary Boekelo-Enschede, op 91-jarige... (25-02-2021)
VALKENSWAARD – Steven Veldhuis veroverde woensdag zilver in de strijd om het NK voor zesjarige KWPN-paarden. In de arena van Jan Tops hoefde de... (19-08-2020)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
BOEKELO – Het venijn zat bij Military Boekelo-Enschede weer eens in de staart. De Duitse Sandra Auffahrt kon als laatste starter in de springproef... (13-10-2019)
BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen. Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de... (12-10-2019)
BOEKELO - De dag na de crosscountry van 2018 klonk voor Adrian Ditcham het startsein in zijn rol als nieuwe crossdesigner van Military Boekelo-... (11-10-2019)
BOEKELO – De tweede dag van de dressuur tijdens de Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag zoals verwacht weinig veranderd in de top van het... (11-10-2019)
BOEKELO – Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om... (10-10-2019)
BOEKELO – Regerend Olympisch kampioen Michael Jung gaat donderdag met FischerRocana FST om 9.30 uur als eerste van start in de 49ste editie van... (09-10-2019)
BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de... (14-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military... (13-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een... (07-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips bezet na de dressuur met Bayro de tweede plaats in het klassement van Military Boekelo-Enschede. Daarmee gaat de combinatie ook... (07-10-2017)