Raf Kooremans zorgt voor unicum

BOEKELO - Zon en regen wisselden vrijdag stuivertje tijdens Military Boekelo-Enschede. De ene ruiter, Raf Kooremans, reed zijn dressuurproef
in een stralend zonnetje, terwijl de ander in een op een moesson gelijkende
bui zijn dressuurproef moest rijden. Toch had het er alle schijn van de drie
juryleden in hun waardering rekening hielden met de sterk wisselende
weersomstandigheden. Raf Kooremans reed met Cavalor Demeter
een ijzersterke proef en heeft nu samen met één van de legendes uit deze sport,
tweevoudig Olympisch kampioen Mark Todd (Nieuw-Zeeland), gezeten op NZB Campino de leiding in handen,

De derde en vierde plaats zijn voor Zara Phillips, kleindochter van de Engelse koningin met Lord Lauries en de Australiër Christopher Burton met Underdiscussion. Met de eerste plaats in handen van een Nederlander schreef Kooremans in ieder geval historie, want nog nooit eerder in de 41-jarige geschiedenis van dit evenement ging na de dressuur een Nederlander aan de leiding.

Raf Kooremans reed een zeer goede dressuurproef met de negenjarige Cavalor Demeter (Rubin Royal x Kunandos xx) en nam zelfs de leiding over van de Britse Zara Phillps. "Mijn paard is nog enigszins onervaren en tijdens de dressuurproef geeft hij me steeds het gevoel nog meer te kunnen. Maar als ik nu in de dressuurproef iets te veel van hem zou vragen, zou dat wel eens nadelig kunnen gaan uitpakken. Vandaar dat ik alle geduld heb om op mijn eigen wijze met Demeter door te werken. Ik hoop dat ik het komende jaar steeds een beetje meer in de dressuur kan gaan vragen, waardoor we in Londen optimaal
voorbereid aan de start kunnen komen van de Olympische Spelen", aldus Kooremans.

Over de cross, waarin zaterdagochtend de eerste ruiter om 09.00 uur van start gaat, is Kooremans optimistisch. "Persoonlijk vind ik de cross niet echt zwaar. Het is in mijn ogen geen echte drie sterrenwedstrijd. Nergens zit ik met een vraagteken tegen de opgaves van Sue Benson, de parcoursbouwster, aan te kijken. Aan de andere kant weet ik als geen ander dat, ook al lijkt de cross van Boekelo niet te zwaar, er toch altijd verrassingen op kunnen duiken. Zo heb ik wel mijn vraagtekens over de bodem waarover we moeten galopperen. Tot en met de eerste vijftig is die altijd prima, maar daarna kan die toch voor problemen gaan zorgen. Ik start als 84ste en dat houdt in dat op sommige plaatsen afzet en landing toch zwaarder zijn geworden", vertelde Kooremans. Toch is
Kooremans niet van plan om het in de cross rustig aan te gaan doen. "Ik heb mij er het gehele jaar op gericht om op safe te rijden en op die wijze punten te verzamelen voor de ranking. Morgen ga ik echt proberen om binnen de tijd te rijden. Daarbij heb ik als voordeel dat ik met mijn eerste paard, Cavalor Telstar, als zesde van start ga. Daardoor kan ik de cross als het ware eerst te paard verkennen om dan rustig te recupereren en me dan voor te bereiden op mijn rit met Demeter."

Na Kooremans reed één van de meest gelouterde eventingruiters ter wereld, Mark Todd, de dressuurring binnen. Todd schreef de military van Boekelo reeds tweemaal op zijn naam en zegevierde viermaal in de military van Badminton. Voor het laatst begin dit jaar en daarmee werd hij, met zijn 55 jaar, de oudste winnaar van deze zwaarste military ter wereld. In 1990 en in 1998 maakte Todd deel uit van het Nieuw-Zeelandse team dat in de landenwedstrijd op de wereldkampioenschappen goud won. Na de Olympische Spelen van Sydney besloot Todd te stoppen, maar in 2008 maakte hij zijn comeback. Hij reed met NZB Campion een werkelijk briljante dressuurproef en eindigde op exact
hetzelfde puntentotaal als Kooremans, waardoor er, en dat is ook voor het eerst in de geschiedenis van Boekelo, na de dressuur twee ruiters aan de leiding gaan.

Merel Blom (Breukelen) reed zich met Umberto DB (Oscar x Vincent) in de top tien van de tussenstand met een achtste plaats en revancheerde zich daarmee op de voor haar toch iets teleurstellende rit met Rumour Has It (Esteban xx x Candillo), waarmee ze voorlopig op de 62ste plaats staat. Kooremans staat met zijn tweede paard Cavalor Telstar (Skippy II x Lord Gothard) op de vijftiende plek in de tussenstand. Regerend Nederlands kampioene Madeleine Brugman (Ambt Delden) staat met Edino (Esteban xx x Loutano) voorlopige 30ste, terwijl Iris Pemen (Rijsbergen) met Roosje Embregts (Monaco x Saluut) de 35ste positie inneemt. Jan van Beek (Rijsbergen) stelde met Vision (Oramé x Amethist) teleur door niet verder te komen dan een 83ste plek in de tussenstand.

In de landenwedstrijd gaan de Britten aan de leiding, voor de Duitsers, terwijl de Ieren derde staan. Nederland neemt nu de zesde plek in, maar de achterstand op de Ieren is minder dan zes punten.

Tussenstand Mlitary Boekelo-Enschede na dressuur
1) Raf Kooremans (Turnhout B.) - Cavalor Demeter - 39.00
1) Mark Todd (Nw.Z) - NZB Campiono - 39.00
3) Zara Phillips (Eng) - Lord Lauries 40.60
8) Merel Blom (Breukelen) - Umberto DB - 45.80
16) Raf Kooremans - Cavalor Telstra - 47.80
31) Madeleine Brugmans (Ambt Delden) - Edino - 51.40
36) Iris Pemen (Rijsbergen) - Roosje Embregts - 51.80
63) Merel Blom - Rumour Has It - 56.80
84) Jan van Beek (Rijsbergen) - Vision - 61.40

Madeleine Brugman tijdens haar dressuurproef van vrijdag

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)