Oranje weer achterop in dressuur

BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van de paardensport veel moeite hebben met het onderdeel dressuur. Elaine Pen, Nederlands kampioen in 2012 en lid van het bronzen WK-team in Caen 2014, leverde met Dostowjeski van het Nederlandse tiental de beste prestatie met een voorlopige 27ste plaats in de rangschikking.

De koppositie van de Britse Isabelle Innes Ker kwam op de tweede dag niet in gevaar. Toch leek het er even op dat de Amerikaanse Lauren Kieffer met Meadowbrook’s Scarlett als laatste starter van de tweede dag roet in het eten van de Engelse zou strooien. Uiteindelijk strandde de Amerikaanse op 0,1 punt achterstand van Lady Roxburghe, zoals de adellijke naam van Ker luidt.

De Australiër Paul Tapner zakte met Bonza King of Rouges naar de derde plaats en op de vierde plaats staat nu tweevoudig Olympisch kampioen Mark Todd uit Nieuw-Zeeland met de negenjarige Kiltubrid Rhapsody. Met vier Australische combinaties in de top zes is het logisch dat de ruiters uit Down Under aan de leiding gaan in de landenwedstrijd, voor Duitsland en de Britten.

Tien Nederlandse combinaties in plaats van elf strijden nog om de Nederlandse titel, want Jan van Beek trok Diamond Dancer terug na de dressuur omdat zijn paard niet helemaal topfit bleek te zijn. Elaine Pen gaat aan de leiding in het NK met Dostowjeski, voor Alice Naber-Lozeman met Coral Estate Curaçao.

Tim Lips is derde met Keyflow derde staat. Lips, die vrijdag 31 jaar werd, had mogelijk gehoopt dat de jury hem als presentje voor zijn verjaardag hoog zou waarderen met Brent, waarmee hij vrijdag van start ging. Die hoop bleek ijdel, want hij vond zichzelf terug op de 57ste plaats. 

De cross wordt in zijn algemeenheid als technisch lastig beoordeeld, maar lijkt beter te rijden te zijn dan ooit tevoren. Waren vroeger de akkers van Boekelo nog wel eens doorweekt van de regen in de voorafgaande weken, nu zijn de weiden en akkers kurkdroog. Zo droog zelfs dat de beken die het Twentse coulisselandschap doorsnijden droog staan en dat er water aangevoerd moest worden om de watercombinatie van voldoende water te voorzien.

Daardoor is het voor het eerst in de 46-jarige historie van de military van Boekelo mogelijk dat dames op naaldhakken en gekleed in witte broeken de cross kunnen lopen.

De eerste deelnemer gaat op zaterdag om 10.00 uur van start in de cross. (Bron Military Boekelo)

TUSSENSTAND NA DRESSUUR

STARTLIJST CROSSCOUNTRY

Foto Sir Mark Todd met Kiltubrid Rhapsody van Jet Bonvanie/Kiek4Fun

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)