Goede generale voor Sue Benson

BOEKELO - Sue Benson kan zich met een gerust hart opmaken voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. De laatste test voor de coursedesigner van de crosscountry van volgend jaar zorgde voor een selectieve wedstrijd waarin de besten kwamen bovendrijven en waar grote brokken in de vorm van ernstig letsel bij paarden en ruiters achterwege bleven. "Het was een van de langste dagen in mijn leven", aldus Benson. "Het is een van de meest geslaagde crosses die ik hier heb meegemaakt. Paarden en ruiters, alles is gegaan zoals ik had verwacht en gehoop." 

Elk jaar opnieuw kruist ze op de dag van de crosscountry haar vingers in de hoop dat er geen ongelukken gebeuren. "Je weet dat je er alles aan hebt gedaan om ze te voorkomen, maar er kan altijd iets gebeuren. Ik zal de deelnemers altijd de hindernissen voorschotelen, waarvan ik denk dat ze die op het niveau waarop ze rijden moeten aankunnen. Maar het is altijd beter dat je dan aan het eind van zo'n wedstrijd kunt zeggen dat er geen blessures zijn. We hebben vandaag een geweldige sportdag beleefd. Een echte teamdag ook. Want ik kan de klus niet doen zonder dat fantastische team om me heen. Geweldige bouwers, een verbazingwekkende technisch gedelegeerde en een organisatie die staat als een huis."

Met de vraag of ze zich had vergist in hindernis 7, waar een supersmalle middelste van drie sprongen veel ruiters problemen bezorgde was ze snel klaar. "Nee, die zat niet te vroeg in de wedstrijd. Boekelo is een test voor een vier sterwedstrijd, als ze dit niet aankunnen hebben ze een stapje hoger niets te zoeken. We heben er heel veel discussie over gehad, maar ik vond niet dat ik daar een alternatieve route had moeten aanbieden. Ruiters moeten alleen leren hun lijn te houden en recht naar zo'n hindernis toe rijden, dat is eigenlijk alles. Het parcours was fair en goed voor een drie sterwedstrijd."

En ook over de watercombinatie, voor diverse deelnemers hun Waterloo in de editie van 'Boekelo', was ze duidelijk. "Als ze daar een alternatieve route kunnen kiezen en ze gebruiken die niet, is dat de schuld van de ruiters zelf."

Dat was technisch gedeleerde Guiseppe de la Chiesa helemaal met haar eens. "We hadden een exceptioneel groot veld met 109 starters. Maar kijk je naar de beelden, dan zie je dat het niveau er was. Voor zo'n wedstrijd als deze zijn 77 finishers prima. Zestig zijn er foutloos gebleven, van wie zes binnen de tijd. Natuurlijk hebben wij ook als jury een hekel aan fouten, maar die kun je nu eenmaal niet voorkomen. Soms zit een ruiter niet goed in het zadel, de andere keer slipt een paard even weg. Maar dit is gewoon een keurig resultaat."

Robert Zandstra, de voorzitter van Military Boekelo-Enschede, glunderde bij het horen van die woorden. "Het was eeen prachtige militarydag met fantastische sport. Dit was wat Boekelo maakt tot het wat het is. We hebben met ons allen ongelooflijk hard gewerkt om een topsportevenement neer te zetten en dat is gelukt. Daar zijn we zeer content over."

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)