TIM LIPS HOUDT HOOFD KOEL IN BLOEDHETE CROSSCOUNTRY MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE

Dicht bij historische overwinning

BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military Boekelo-Enschede als eindwinnaar te mogen laten huldigen.

De 33-jarige Bredanaar reed zaterdag in het bloedhete Boekelo met zijn twaalfjarige schimmelruin Bayro (bovenste foto) een geweldige uithoudingsproef, die hij exact binnen de gestelde tijdslimiet van tien minuten afsloot. Daarmee behield hij zijn voorsprong van 3,4 punt op de Duitse Julia Krajewski (mideelste foto), die met Samourai du Thot eveneens een foutloze cross afwerkte. Het verschil tussen heiden in de afsluitende springtest is minder dan een springfout. Ten opzichte van de Engelse nummer drie Laura Collett zou Lips, vorig jaar tweede achter de Nieuw-Zeelander Tim Price, zich wel een balk kunnen permitteren. (rechts)

Voor de Brabander was het zaterdag vooral zaak rustig te blijven en zich bestand te tonen tegen de druk die een mogelijke historische triomf in Boekelo met zich mee brengt. Het tweede deel van zijn missie slaagde echter volledig. “Het was voor Bayro een wandeling door het park, geweldig. Misschien was ik even wel te veel aan het genieten, zo gemakkelijk ging het. Vanaf het begin ging het zo ongelooflijk goed…Bayro zocht de hindernissen gewoon op en werkte ongelooflijk mee.”

Het liep zo gesmeerd dat Tim Lips het aan het eind van de rit even te licht leek op te nemen. “Toen moest ik nog wel even goed gas geven. Het was vandaag vooral de kunst me niet gek te laten maken, nu iedereen me aanspreekt over die mogelijk eerste Nederlandse overwinning hier. Ik moest mijn eigen rit rijden en ik denk dat ik dat wel heb gedaan. Ik heb trouwens nog nooit zoveel aanmoedigingen gehad als vandaag. Het fantastische publiek gaf me vleugels."

'Alle druk op schouders Tim'
De Duitse Krajewski bleek tijdens de persconferentie niet van zins de hoop op de zege in de Military van Boekelo-Enschede op voorhand op te geven. "Mijn paard heeft meerdere malen laten zien geen moeite te hebben met de parcoursen in de afsluitende springproef. Ik ben vast van plan om foutloos te blijven en daarmee alle druk op de schouders van Tim te leggen", aldus Krajewski. De Britse Laura Collett, die derde staat, was zeer te spreken over de prestaties van haar paard London. "Dit is een relatief jong paard, dat hier in Boekelo een enorme stap heeft gezet in zijn ontwikkeling. De wijze waarop hij in de cross aanpakte en door bleef galopperen geeft mij het vertrouwen dat we komend jaar rustig door kunnen blijven werken om mijn ultieme doel, rijden op de OS in Tokyo, te halen", vertelde zij.

De Belgische amazone Julia Schmitz kwam op hindernis 22A op het hoofdterrein ten val met haar paard Lady Like en werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede. Daar bleek ze geen nadelige gevolgen aan haar val te hebben overgehouden. Ook haar paard bleef bij de val ongedeerd.

Voorzitter Robert Zandstra van de military Boekelo Enschede was een tevreden mens. "We hebben ongelooflijk mooi weer gehad, we hadden fantastische sport en volgens mij hebben nooit meer mensen de weg naar de cross weten te vinden dan dit jaar. Dat hadden we ook nodig. Vorig jaar werden we enorm door de weergoden geplaagd, waardoor we veel extra kosten hebben moeten maken. Dit jaar maakt dat hopelijk weer een beetje goed", aldus Zandstra.

Niets en niemand lijkt Tim Lips te kunnen afhouden van prolongatie van zijn nationale titel. De eveneens uitstekend rijdende Sanne de Jong is met Enjoy zijn naaste concurrente in de strijd om de nationale titel, maar heeft wel ruim achttien punten achterstand. En Tim Lips zelf staat derde in het NK met zijn tweede paard Eclips (foto onder).

Alice Naber kan een plaats op het podium van het BK vrijwel vergeten na de weigering met ACSI Peter Parker NOP op hindernis 8, de Sunken Road. Ze staat 48ste en moet ook Andrew Heffernan met Castle View Larry (42) en de sterk debuterende Joyce van de Kuilen met Brent (45) voor laten gaan.

STAND NA TWEE ONDERDELEN

Foto's van Rick Pfeiffer

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)