WK 2012 grote doel Mark Weusthof

ROSSUM - Mark Weusthof kan in alle rust toewerken naar het wereldkampioenschap van 2012. Met de zekerheid van een nieuwe hoofdsponsor voor de komende twee jaren, weet hij zich financieel voldoende gesteund om dat doel met kans op succes te kunnen najagen. De vierspanrijder uit het Twentse Rossum is er stelling in. “Als ik er over twee jaar niet bij ben met het Nederlandse team in Riesenbeck, hier niet ver over de grens bij Rheine, heb ik gefaald.”

De steun kwam tijdens de jaarlijkse sponsordag van Weusthof eigenlijk geheel onverwacht. Niet alleen voor de menner, maar zelfs voor de nieuwe hoofdsponsor. Kuipers Logistics uit Oldenzaal sponsorde het Twents Vierspan al jaren op bescheidener schaal. Toen directeur Harry Kuipers tijdens de bijeenkomst ter ore kwam, dat Isovlas na vijf jaar afhaakte als belangrijkste geldschieter, meldde hij zich spontaan aan als opvolger. Afgelopen week werd de overeenkomst bekrachtigd.

Harry Kuipers, zelf fervent jachtruiter: “Het mocht natuurlijk niet gebeuren dat Mark zonder hoofdsponsor zou komen te zitten. Hij is niet alleen een goede vierspanrijder, maar ook nog een bijzonder sympathieke vent die je het gewoon gunt. Bovendien vind ik dat je als bedrijf soms sociale verplichtingen hebt naar je regio toe. Daarom vond ik dat ik het maar een paar jaartjes moest doen. In de mensport krijg je een mooie beker als je wint, maar daar kun je nog geen fles cola van kopen. Je moet er vreselijk veel voor doen, er elke dag mee aan de gang, terwijl je er geen kwartje mee verdient. Het kost alleen maar geld. Heb je geen sponsor of zelf geen geld, dan ben je kansloos. Mark verdient het om op hoog niveau door te gaan.”

Dat was ook de reden voor Isovlas, producent van isolatiemateriaal, om in 2008 nog twee jaar door te gaan na de aanvankelijk afgesproken termijn van drie jaren. Directeur Roger van Mensvoort: “Op dat moment was het voor Mark moeilijk een goede opvolger te vinden, al werd hij dat jaar wereldkampioen met het Nederlands team in Beesd. Dat was een extra stimulans voor ons om nog twee jaar door te gaan met elkaar. Eigenlijk waren we ook gewoon tevreden hoe het ging. Het is ook leuk om met je klanten naar zo’n wedstrijd te gaan, anders dan allemaal strak in het pak. Daar is de mensport een ideale gelegenheid voor. Daar komt bij dat Mark enorm betrokken is bij wat hij doet en heel goed kan uitleggen wat zijn sport inhoudt, zonder poeha. In de wedstrijd wil hij het hoogste, dat is een ambitie die wij in ons bedrijf hebben. En we mogen natuurlijk niet vergeten dat Cees van Opstal, de oprichter van Isovlas, jarenlang net als Mark’s vader Theo  vierspan heeft gereden. Toen Mark met zijn vader meeging, zat ik op de koets bij Van Opstal. We kenden elkaar dus al heel goed, toen wij als hoofdsponsor begonnen.”

De reclame van Kuipers siert ondertussen al de koetsen en vrachtwagen van Mark Weusthof. Per 1 januari, wanneer het contract met Isovlas is beëindigd, zal hij ook in wedstrijdkleding van zijn nieuwe hoofdsponsor rijden. De lange Rossummer is er erg content mee. “Voor mij is dit geweldig en komt het op het ideale moment. Het is mooi dat we nu al duidelijkheid hebben, zodat we voor 2012 alvast kunnen investeren in de paarden. Op paarden mag het niet vastzitten, ik wil niet op één ijzer gokken. Voor mezelf heb ik het nog niet helemaal bewezen, ik denk dat ik daarvoor nog wel twee jaar nodig heb. Kuipers is, voor zover ik het heb leren kennen, een heel mooi bedrijf om uit te dragen. En Harry, die ik al langer ken, is een prima kerel om voor te rijden. Zoals Roger van Mensvoort en Cees van Opstal van Isovlas dat al die jaren ook altijd zijn geweest. Het mooie is ook dat het een bedrijf uit de eigen regio is. We weten goed wat we aan elkaar hebben.”

Zoals Mark Weusthof ook beseft wat hem te doen staat, om weer bij de grote drie van het Nederlandse vierspancircuit te gaan behoren. Momenteel heeft hij meervoudig IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman voor zich. Eén van hen zal hij voorbij moeten. Mark Weusthof: “Bondscoach Tjeerd Velstra heeft me pas nog verzekerd dat ik voor hem duidelijk de vierde man ben. Maar dat is voor mij niet genoeg. Een individuele wereldtitel mag je van mij niet verwachten, maar ik wil weer mee naar wereldkampioenschappen. En in de winter meedoen om de Worldcup. Dat spelletje ligt me. Ik ben er twee keer eerder bij geweest en heb beide keren de finale gehaald. Natuurlijk, ik weet dat ik vooral nog aan mijn dressuur zal moeten werken. Maar ik heb er geen enkele twijfel over dat ook dat gaat lukken. Koos en Theo hebben dat ook voor elkaar gekregen, dus waarom zou dat bij mij niet kunnen? Dat is aan mezelf. Nu ik zekerheid heb over een nieuwe hoofdsponsor, kunnen we alles spits maken. Vanaf april volgend jaar moet het rollen en ergens toe leiden. Voor mezelf en voor alle mensen die erachter staan. We laten het in elk geval niet op karakter liggen.”

Bij de foto: Mark Weusthof is klaar voor een nieuwe aanval op de nationale topdrie en wil, met steun van zijn nieuwe hoofdsponsor Harry Kuipers, over twee jaar met het Nederlandse team naar Riesenbeck voor het WK. In het midden Johan Spenkelink, een andere sterkhouder van het Twents Vierspan.

Meer Mennen

In navolging van de succesvolle ‘Open Koetshuizenroute’ in 2014 en vanwege het 50-jarig jubileum van de Koets’n Keerls stelt een aantal enthousiaste ... (04-10-2019)
KISBER-ASZAR – Het EK mennen voor vierspannen pony’s heeft Marijke Hammink twee zilveren medailles opgeleverd. (29-09-2019)
ALBERGEN – Erik Eshuis staat vooral al jaren bekend als een deskundig commentator, die niet uitgepraat raakt als het om aanspanningen en paarden gaat... (19-09-2019)
DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de... (15-09-2019)
DREBKAU – Met een tiende plaats in de marathon verbeterde Antonie ter Harmsel zijn positie in het klassement van het WK zaterdag tot een vijfde... (14-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel nestelde zich vrijdag tijdens de dressuur in de top tien van het WK tweespannen in Drebkau. (13-09-2019)
DREBKAU – Raymond Letteboer is het WK voor tweespanrijders in het Duitse Drebkau redelijk begonnen. (12-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer doen dit weekend een derde poging een medaille te veroveren tijdens het WK voor tweespanrijders. (11-09-2019)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft behalve de eerder aangewezen Antonie ter Harmsel (onderste foto) en Stan van Eijk ook Geert Dijkhof opgenomen in... (04-09-2019)
DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)