Weusthof krijgt steun Weber

ROSSUM - In zijn jacht op een startbewijs voor de Wereldruiterspelen in Caen weet Mark Weusthof zich dit seizoen verzekerd van de steun van Chester Weber. De Amerikaanse mentopper stelt hem zijn paard Zeppelin (midden) ter beschikking, die op zijn beurt marathontraining krijgt van de Twentse specialist. Het moet de Rossummer forse winst opleveren op de onderdelen dressuur en vaardigheid. Met de entree van tuigpaard Zeppelin maakt Mark Weusthof een einde aan een traditie.

Het Twents Vierspan bestaat met de komst van Zeppelin voor het eerst in de geschiedenis niet meer voor het grootste deel uit schimmels. De koetsier uit Rossum heeft een dubbel gevoel bij de trendbreuk. “Schimmels hebben altijd bij ons span gehoord, dat was in de jaren dat mijn vader reed al zo. Het was in wezen ons kenmerk. Het is jammer dat we die traditie niet in ere kunnen houden. De realiteit is echter dat goede schimmels voor onze sport steeds moeilijker te vinden zijn. Op een gegeven moment sta je dan voor de keuze of je met mooie schimmels achteraan wilt eindigen of met bruine een kans wilt maken vooraan mee te doen. Die is dan niet meer zo moeilijk.”

Mark Weusthof presenteerde de negenjarige Nederlands gefokte Zeppelin zondag tijdens zijn jaarlijkse sponsor- en relatiedag. De nieuweling, die bij Weber in een tweespan liep, moet nog wennen in het vierspan maar heeft aantoonbaar veel uitstraling. “In de marathon zal ik hem nog niet inzetten”, legt Weusthof uit. “We moeten natuurlijk nog wel naar elkaar toegroeien en dat geldt ook voor Zeppelin in het span. Het is allemaal nog een beetje pril en we moeten nog een beetje oefenen. Daarom vertrouw ik voor Caen op de paarden van vorig jaar. Toen heb ik vooral veel energie en tijd gestoken in Wirdis en Attento en daarvan hoop ik nu de vruchten te plukken. Met Zeppelin gaat het vermoedelijk vijf punten schelen in de dressuur. Maar dat moeten er meer worden. Dat kan als ik marathons ga winnen. Die druk leg ik mezelf op, ik wil gewoon presteren en moet er dit jaar zijn. Daar heb ik donders veel vertrouwen in.”

Voordat het WK aan de orde is, werkt Mark Weusthof in principe observatiewedstrijden af in Horst, (de traditionele seizoensopening), Windsor en Riesenbeck.

Voordat hij begon aan zijn ‘open dag’ trok Mark Weusthof er met sponsors op uit voor een mooie buitenrit rond Rossum. Samen met zijn vier collega’s Dennis Peters, Pascal Meijerink, Raymond Haarhuis en Herman Katuin had hij de teugels in handen van vijf tweespannen. “Dat doe ik het ene jaar met de ene helft en het jaar erop met de andere. Ik ben hartstikke blij met die club, die is heel trouw. Op deze manier kan ik wat terugdoen.”

Onderweg was er zelfs een vaardigheidsproef uitgezet voor de durfallen onder de geldschieters. Daarin was Johan Spenkelink in 42 seconden veruit de snelste, voor Alfons Hampsink (46) en Jan Smit en Harrie Kuipers, die met hun tijd van 53 seconden de derde plaats deelden.

Tekst en foto © Willem Pfeiffer

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)