Waardige afsluiting Twents menduo

RIESENBECK – Mark Weusthof en Herman ter Harmsel hebben de international vierspanwedstrijd in het nabij Rheine gelegen Riesenbeck zondag op waardige wijze afgesloten. Weusthof liep in de vaardigheidsproef alleen enkele strafputen op wegens het overschrijden van de tijd, Ter Harmsel legde een keurige en foutloze proef af. Beiden stegen daardoor nog in de klassementen waarvan er in Riesenbeck als gewoonlijk twee worden opgemaakt.

Dat heeft alles te maken met het onderdeel Speel uw Spel dat in de Duitse wedstrijd als tweede dressuurrubriek op het programma staat en dat meetelt voor de rangschikking van de Fahrderby. De mede daardoor gehanteerde puntentelling zorgde ervoor dat de wedstrijd officieel werd gewonnen door de Duitser Georg von Stein en dat Theo Timmerman als nummer een van de ’reguliere’ en voor de wereldbeker meetellende competitie daarin slechts vierde werd achter ook nog Koos de Ronde en Christoph Sandmann. In de ’Fahrderby’ werd Mark Weusthof achtste en Herman ter Harmsel twintigste, in de wereldbekerwedstrijd moest Weusthof met de negende plek tevreden zijn en was de Rijssenaar goed voor de vijftiende positie.

De twee Twentse koetsiers hadden de pech beiden al donderdag in de eerste helft van de dressuurproef te moeten optreden. De baan was toen aanzienlijk slechter dan een dag later. Weusthof stond ook nog eens voor de ondankbare taak al als tweede in de ring te moeten aantreden. “Dat heeft me absoluut punten gekost”, vond de Rossummer, die in de marathon niet zijn beste dag kende. “Ik heb twee keer stilgestaan en moest een extra volte draaien. We hebben wel eens beter gereden. Het was niet eens echt slecht, maar ook absoluut geen top. In de vaardigheid startte ik prima, maar een paard kwam met zijn bit vast te zitten. Was dat niet gebeurd, dan had ik de tijd zeker gehaald. Het zat deze dagen niet overal even mee.”

Herman ter Harmsel presteerde aanzienlijk beter dan de uitslag op het eerste gezicht doet vermoeden. In de marathon reed hij op vijf van de zeven hindernissen mee bij de eerste tien, maar op drie ging het hopeloos mis. “Het liep verder formidabel”, vond Ter Harmsel. “Maar toen we de brug af kwamen, struikelde het rechterachterpaard over een streng. Dan weet je het wel: groom eraf en het spul losmaken. Dan laat je zo een punt of vijftien liggen. Had ik die ellende niet gehad, dan zou ik zeker derde zijn geworden in de marathon en vermoedelijk ook in het eindklassement bij de beste drie hebben gezeten.”

Vooral Mark Weusthof mag, mede gezien zijn eerdere prestaties van dit seizoen, nog hopen op een eventuele vierde Nederlandse startplek bij de Wereldruiterspelen in Caen. Hij is echter afhankelijk van het afzeggen van een of meer deelnemers uit andere landen. Want ook Nederland heeft vooralsnog als veruit sterkste vierspanland ter wereld de zekerheid over niet meer dan drie startplekken. En het moet wel heel gek gaan, wil bondscoach Harry de Ruyter die niet toekennen aan het al enkele jaren toonaangevende trio IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman.

Uitslag Fahrderby Riesenbeck
1) Georg von Stein 435,5 punt
2) Koos de Ronde 421
3) Christoph Sandmann 414,5
4) Theo Timmerman 401
5) IJsbrand Chardon 378
8) Mark Weusthof 339,5
20) Herman ter Harmsel 247,5
25) Hans Heus 207

Uitslag Wereldbekerwedstrijd
1) Theo Timmerman 112,05 punt
2) Georg von Stein 115,31
3) Koos de Ronde `115,44
4) Christoph Sandmann 121,02
5) IJsbrand Chardon 123,30
9) Mark Weusthof 138,29
15) Herman ter Harmsel 144,75
23) Hans Heus 153,41

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)