Verdienstelijke WK-opening Mark Weusthof

BREDA - Mark Weusthof is het WK vierspannen in Breda verdienstelijk begonnen. De menner uit Rossum scoorde in zijn dressuurproef 57,22 punt en daarmee staat hij voorlopig elfde. Op de eerste dag kwamen 28 combinaties in actie. Herman ter Harmsel uit Rijssen komt vrijdagochtend in de ring. 

Het klassement wordt halverwege aangevoerd door meervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon met 36,87 punt. Theo Timmerman staat op behoorlijke achterstand tweede (45,95). 

“Het was goed, niet meer of minder”, stelde Weusthof na afloop tot zijn genoegen vast. “Het is afwachten wat de tweede dag van de dressuur brengt, maar we doen mee voor de plek waarvoor we gekomen zijn. De paarden lieten zich goed zien, de presentatie was prima. Alleen het uitstrekken had wel wat beter gekund, maar voor de rest was het dik in orde.”

Jong en onervaren
Mark Weusthof viert zijn rentree op het hoogste podium met een span dat vooral jong en onervaren is. “Daarom zou ik ook niet weten wat we van dit WK mogen verwachten. Daarvoor heb ik te lang niet op dit niveau gereden. Bovendien had ik bij voorgaande WK’s altijd een span bij me waarmee ik de marathon kon winnen, ook al is dat nooit gebeurd. Een WK is net iets langer dan een gewone wedstrijd en daarvoor heeft dit span de power nog niet. Ze moeten nu laten zien dat ze die toch in zich hebben. We zijn wel in goede vorm, maar waar het eindigt? We hebben nog geen topzware marathon gereden, dus eerlijk gezegd weet ik niet echt waar ik aan toe ben.”

De Rossumer zette donderdag voorin de achtjarige Dorion Fortuna (v. Furore) en de zesjarige First One (v. Alexandro P) in. Achter moesten de zesjarige Ferdinand (v. Alexandro P) en de elfjarige Allure(v. Fleming), de enige routinier, het werk doen. In de marathon en vaardigheid komt de zesjarige hackney Paarzens Romeo rechts voor te lopen en verhuist First One naar de positierechts achterin.

Nog een beetje wisselvallig
Voor Herman ter Harmsel begint het WK vrijdagochtend om 11.17 uur met de dressuur. Na de verkoop van de meeste toppaarden begint ook hij met een onervaren kwartet paarden aan de titelstrijd. “Die keus heb ik gemaakt en daar moet ik dan ook genoegen mee nemen. Ik ben al blij dat ik hier ben. Ik denk dat het er wel goed voor staat, maar het gaat allemaal nog wel een beetje wisselvallig. Woensdag liep het prima, donderdag een stuk minder. Dat is het risico met zulke jonge paarden, het is allemaal nog niet standvastig genoeg, daar ben ik eerlijk in.”

Een extra dag voor de start kwam hem niet slecht van pas. “Zo kunnen ze toch nog een dagje meer leren. Ze beleven de entourage van zo’n WK, ze krijgen wat te zien. Ze moeten in de gaten hebben dat het een andere wedstrijd is dan normaal, het is een wenverhaal.”

De tienjarige Adios (v. Euromast) is als enige overgebleven uit zijn oude span en staat op alle onderdelen links achter opgesteld. Hij heeft steeds gezelschap van de zesjarige Dario (v. Manno) op rechts. Voorin moeten de achtjarige Zardonis (v. Patijn) en de twee jaar jongere Foppe (v. Zabilio) het karwei klaren. Alleen voor de marathon doet Ter Harmsel een beroep op de negenjarige Bacardi (v. Saffraan) en dan moet Foppe wijken.

“Iedereen wil graag bij de eerste tien rijden”, beseft de Rijssenaar. “Maar of dat lukt? Daar kan ik niks zinnigs over zeggen."

Stand na eerste dag dressuur
1.   IJsbrand Chardon 36,87
2.   Theo Timmerman 45,95
3.   Zoltan Lazar (Hon) 46,66
8.   Bram Chardon 54,80
11. Mark Weusthof 57,22
25. Hans Heus 66,01

Foto Mark Weusthof van Krisztina Hotvath/www.hoefnet.com 

Meer Mennen

HORST - De Twentse menners zijn er bij de internationale wedstrijden in Horst niet in geslaagd een hoofdrol op te eisen. Bij de vierspannen eindigde... (23-04-2017)
HORST – Mark Weusthof bezet na twee onderdelen van de internationale menwedstrijden in het Limburgse Horst de dertiende plaats in het... (23-04-2017)
ROSSUM - IJsbrand Chardon zat zaterdag op de praatstoel tijdens de jubileumavond van de stichting Twents Vierspan. Het levende monument van de... (09-04-2017)
ROSSUM - IJsbrand Chardon, met afstand Nederlands beste menner aller tijden, is zaterdagavond te gast op de jaarlijkse sponsoravond van de Stichting... (07-04-2017)
LONNEKER - De 24-jarige bruine ruin Lord (v. Goodtimes x Acteur) was afgelopen weekend het middelpunt van een feestje, waarbij hoefsmid Ronald Dokman... (18-03-2017)
BREDA - Voor Herman ter Harmsel en Mark Weusthof is het WK vierspannen in Breda op een forse deceptie uitgelopen. Beiden haalden het eindklassement... (04-09-2016)
BREDA – Herman ter Harmsel reed vrijdag een nette dressuurproef tijdens zijn eerste optreden bij het WK vierspannen in Breda. De Rijssenaar kreeg van... (03-09-2016)
ERMELO - Herman ter Harmsel uit Rijssen en Mark Weusthof uit Rossum nemen zoals verwacht deel aan het WK voor vierspanrijders, dat van 31 augustus... (03-08-2016)
NEBANICE - Het Nederlandse vierspanteam, bestaande uit Herman ter Harmsel, Peter de Ronde en Theo Timmerman is tijdens de eerste editie van de... (01-08-2016)
HORST – Herman ter Harmsel bewees zichzelf een prima dienst tijdens de international menwedstrijden in het Limburgse Horst door bij de vierspannen... (18-04-2016)
HORST – Herman ter Harmsel en Mark Weusthof zijn er tijdens de vaardigheid, het tweede onderdeel van de vierspanwedstrijden in het Limburgse Horst,... (17-04-2016)
HORST  - Herman ter Harmsel sloot vrijdag het onderdeel dressuur van de internationale  menwedstrijden in Horst af op de tiende plaats. De Rijssenaar... (15-04-2016)
ROSSUM - Vierspanrijder Mark Weusthof houdt zaterdag weer zijn jaarlijkse sponsor- en relatiedag aan de Weeldbaan 1 in Rossum. De menner presenteert... (08-04-2016)
ROSSUM – Mark Weusthof keert volgens planning in 2016 terug op het hoogste niveau bij de vierspanrijders. Dankzij de toezegging van zijn nieuwe... (01-12-2015)
DENEKAMP – Glenn Geerts ontpopte zich zaterdagavond in een prima gevulde manege De Zonnebeek in Denekamp tot de grote uitblinker van de... (16-11-2015)
WIERDEN – Na de eerste ronde had Mark Weusthof vrijdag in manege De Vossenbos als nummer drie van de tussenstand nog de illusie op een topklassering... (31-10-2015)
FABIANSEBESTYEN – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer smaakten in elk geval nog het genoegen in het eindklassement de twee beste Nederlanders te... (13-09-2015)
FABIANSEBESTYEN – Het WK mennen voor tweespannen draait zondag voor de Oranje-delegatie niet uit op een feestje. In de marathon van zaterdag werden... (13-09-2015)
FABIANSEBESTYEN – Antonie ter Harmsel staat na het eerste onderdeel van het WK tweespannen op de vijftiende plaats in het klassement. De Rijssense... (11-09-2015)
HAAKSBERGEN - Marijke Hammink met haar vierspan Welsh pony's (foto) en Dennis Peters bij de vierspannen paarden veroverden zaterdag de KNHS-titel... (30-08-2015)