Verdienstelijke WK-opening Mark Weusthof

BREDA - Mark Weusthof is het WK vierspannen in Breda verdienstelijk begonnen. De menner uit Rossum scoorde in zijn dressuurproef 57,22 punt en daarmee staat hij voorlopig elfde. Op de eerste dag kwamen 28 combinaties in actie. Herman ter Harmsel uit Rijssen komt vrijdagochtend in de ring. 

Het klassement wordt halverwege aangevoerd door meervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon met 36,87 punt. Theo Timmerman staat op behoorlijke achterstand tweede (45,95). 

“Het was goed, niet meer of minder”, stelde Weusthof na afloop tot zijn genoegen vast. “Het is afwachten wat de tweede dag van de dressuur brengt, maar we doen mee voor de plek waarvoor we gekomen zijn. De paarden lieten zich goed zien, de presentatie was prima. Alleen het uitstrekken had wel wat beter gekund, maar voor de rest was het dik in orde.”

Jong en onervaren
Mark Weusthof viert zijn rentree op het hoogste podium met een span dat vooral jong en onervaren is. “Daarom zou ik ook niet weten wat we van dit WK mogen verwachten. Daarvoor heb ik te lang niet op dit niveau gereden. Bovendien had ik bij voorgaande WK’s altijd een span bij me waarmee ik de marathon kon winnen, ook al is dat nooit gebeurd. Een WK is net iets langer dan een gewone wedstrijd en daarvoor heeft dit span de power nog niet. Ze moeten nu laten zien dat ze die toch in zich hebben. We zijn wel in goede vorm, maar waar het eindigt? We hebben nog geen topzware marathon gereden, dus eerlijk gezegd weet ik niet echt waar ik aan toe ben.”

De Rossumer zette donderdag voorin de achtjarige Dorion Fortuna (v. Furore) en de zesjarige First One (v. Alexandro P) in. Achter moesten de zesjarige Ferdinand (v. Alexandro P) en de elfjarige Allure(v. Fleming), de enige routinier, het werk doen. In de marathon en vaardigheid komt de zesjarige hackney Paarzens Romeo rechts voor te lopen en verhuist First One naar de positierechts achterin.

Nog een beetje wisselvallig
Voor Herman ter Harmsel begint het WK vrijdagochtend om 11.17 uur met de dressuur. Na de verkoop van de meeste toppaarden begint ook hij met een onervaren kwartet paarden aan de titelstrijd. “Die keus heb ik gemaakt en daar moet ik dan ook genoegen mee nemen. Ik ben al blij dat ik hier ben. Ik denk dat het er wel goed voor staat, maar het gaat allemaal nog wel een beetje wisselvallig. Woensdag liep het prima, donderdag een stuk minder. Dat is het risico met zulke jonge paarden, het is allemaal nog niet standvastig genoeg, daar ben ik eerlijk in.”

Een extra dag voor de start kwam hem niet slecht van pas. “Zo kunnen ze toch nog een dagje meer leren. Ze beleven de entourage van zo’n WK, ze krijgen wat te zien. Ze moeten in de gaten hebben dat het een andere wedstrijd is dan normaal, het is een wenverhaal.”

De tienjarige Adios (v. Euromast) is als enige overgebleven uit zijn oude span en staat op alle onderdelen links achter opgesteld. Hij heeft steeds gezelschap van de zesjarige Dario (v. Manno) op rechts. Voorin moeten de achtjarige Zardonis (v. Patijn) en de twee jaar jongere Foppe (v. Zabilio) het karwei klaren. Alleen voor de marathon doet Ter Harmsel een beroep op de negenjarige Bacardi (v. Saffraan) en dan moet Foppe wijken.

“Iedereen wil graag bij de eerste tien rijden”, beseft de Rijssenaar. “Maar of dat lukt? Daar kan ik niks zinnigs over zeggen."

Stand na eerste dag dressuur
1.   IJsbrand Chardon 36,87
2.   Theo Timmerman 45,95
3.   Zoltan Lazar (Hon) 46,66
8.   Bram Chardon 54,80
11. Mark Weusthof 57,22
25. Hans Heus 66,01

Foto Mark Weusthof van Krisztina Hotvath/www.hoefnet.com 

Meer Mennen

WINDSOR – Mark Weusthof had zich na een goede seizoenouverture in Kronenberg veel voorgesteld van zijn eerste internationale wedstrijd van dit... (13-05-2018)
KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)
MINDEN – Voor Marijke Hammink komt het uur van de waarheid dichterbij. Vrijdag om 15.42 uur debuteert ze in het Duitse Minden in de strijd om het... (16-08-2017)
ERMELO - Tom Engbers maakt zoals verwacht deel uit van de Nederlandse equipe, die van 20 tot en met 24 september deelneemt aan het... (08-08-2017)
BEEKBERGEN – Tom Engbers (foto) lijkt zich te mogen opmaken voor het wereldkampioenschap mennen voor tweespannen in het Sloveense Lipica. De menner... (06-08-2017)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof is na de dressuur de beste Nederlander in de internationale vierspanwedstrijd in Beekbergen. De Rossumer kreeg voor zijn... (04-08-2017)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden.... (10-07-2017)
RIESENBECK – Met één foutje in de winning round van de vaardigheidsproef sloot Mark Weusthof zondag een voor hem geslaagd weekendje Riesenbeck af. De... (25-06-2017)
RIESENBECK – Mark Weusthof sloot zaterdag de marathon van de internationale menwedstrijden in het Duitse Riesenbeck af met een vijfde plaats. Behalve... (25-06-2017)