Ter Harmsen content, Weusthof baalt

ZELHEM - Waar Herman ter Harmsel met een score van 50,50 punten als zevende nog aardig in het spoor bleef van de nummers twee en drie van de dressuur, zijn de kansen van Mark Weusthof op een hoge klassering bij het NK vierspannen al na de dressuur compleet verkeken. De Rossummer zag zijn proef gehonoreerd met een uiterst magere 68,35 punten en is daardoor aangewezen op een bijna buitensporig goede marathon wil hij van de titelstrijd in Zelhem nog iets maken.

Weusthof draaide er niet omheen: "Het was gewoon een drama, echt slecht. Vooral Rolendus maakte er helemaal niets van. Hij had zijn mond niet helemaal in orde, dat was kennelijk reden om een beetje gek te doen. Bij het losrijden kreeg ik hem al niet aan de gang, toen wist ik al dat het niks zou worden. Dan kun je er ook niks meer aan veranderen. Dit is ongelooflijk balen. Uitgerekend hier in Zelhem, waar je toch je zinnen hebt gezet op een mooi NK. Dat boek is nu al dicht, heel jammer. We moeten maar zien dat we ons later dit seizoen herpakken."
Om er al snel op te laten volgen: "Maar morgen in de marathon wil ik me natuurlijk nu helemaal van mijn goede kant laten zien. En waarom zou dat niet kunnen?"

Tegenover de deceptie van Weusthof stond de trots van Herman ter Harmsel. "Een topproef", vatte de Rijssenaar zijn optreden samen. "Ik heb nog niet eerder zo goed gereden in de dressuur, met zoveel uitstraling." Ter Harmsel miste echter de unanieme erkenning bij de jury. Een van de beoordelaars waardeerde hem liefst 22 punten minder dan de andere. "Hij zette me pas op de elfde plaats, ongelooflijk. Dat kost me vier plaatsen in het klassement. Maar daar kun je niets aan veranderen, het zij zo. Het is nu eenmaal een jurysport. Voor mezelf heb ik er echter een heel goed gevoel aan overgehouden. Zoals het er nu uitkwam, was het bijna perfect.  En ook Tjeerd Velstra (de bondscoach, red.) vond het top. Gelukkig sta ik nog niet ver achter in het klassement, ik zie nog wel kansen wat op te schuiven."
 
Bijna als gewoonlijk gaat IJsbrand Chardon al zijn concurrenten in de nationale titelstrijd een straatlengte vooraf. Met 34,18 punten zette hij weer eens een puik optreden neer. Theo Timmerman (41,34) en Koos de Ronde (44,16) bleven als verwacht het dichtst in zijn buurt. Maar ook zij moeten van erg goede huize komen, wil Chardon niet opnieuw tot de beste vierspankoetsier van het land worden gekroond.

Bij de tweespanrijders, die niet om de nationale titel strijden, staat Raymond Letteboer na de eerste dag keurig vierde met uitzicht op een hogere klassering. De menner uit Oud Ootmnarsum scoorde 50,35 punten in de dressuur. Alfons Engbers staat met 55,25 punten achtste. Riny Rutjens voert de lijst aan met 45,23 punten.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)