Ter Harmsel sterk, huiswerk Weusthof

HORST – Herman ter Harmsel bewees zichzelf een prima dienst tijdens de international menwedstrijden in het Limburgse Horst door bij de vierspannen niet alleen knap als negende te eindigen in het sterke internationale deelnemersveld, maar ook nog eens achter de al jaren gevestigde top drie vierde te worden in de strijd om het nationaal kampioenschap. Mark Weusthof kwam met een flinke pak huiswerk terug uit het zuiden van het land. Zijn rentree in de international top leverde verre van het gewenste resultaat op.

Weusthof finishte in Horst als twintigste in het deelnemersveld en moest daarbij liefst acht landgenoten laten voorgaan. Het klassement werd aangevoerd door IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman. Voor Chardon betekende het zijn alweer 27ste nationale titel, een reeks die vermoedelijk nooit meer door een andere menner zal worden overtroffen.

Herman ter Harmsel was na afloop een tevreden man. “Super zelfs. Ik ben het seizoen begonnen met een nieuw span, waarin ook nog eens twee maar zesjarige paarden meelopen. Maar het ging heel goed, ook in de marathon. Aan het begin waren ze nog wat kijkerig, maar hoe verder we kwamen, hoe makkelijker ze te sturen waren en hoe sneller ze werden. Het is een mooie basis om mee verder te werken. Met dit span kan ik schakelen en er veel beweging in houden. Ik hoop dat dit een beetje stand houdt.”

Mark Weusthof daarentegen had weinig reden tot juichen. Op zijn sterkste onderdeel, de marathon, kon hij opmerkelijk genoeg geen winst boeken tegen zijn opponenten. “Toch was het minder slecht dan het er papier uitziet”, reageerde Weusthof. “Hoe noem je dat ook al weer, scorebordjournalistiek? Eigenlijk reden we in de marathon heel mooi, tot de laatste hindernis. Twilight wilde daar een andere poort in dan Charley, waardoor het tuig over de paal terecht kwam en bijrijder Edwin van de koets moest. Dat paste wel een beetje in de afgelopen week, waarin het allemaal niet geweldig liep. Verder ging het zondag fantastisch, maar de realiteit is dat we maar negende Nederlander zijn geworden in een voor ons belangrijke wedstrijd. Dit was voor de bondscoach een van de twee observatiemomenten, de volgende is over enkele maanden in Tsjechië. We willen graag het WK in Breda halen dit jaar, dat wordt nog een zwaar karwei.”

Raymond Letteboer sloot de wedstrijd voor de tweespannen in Horst als vijfde af. De koetsier uit Oud Ootmarsum werd zevende in de afsluitende vaardigheidsproef.

Foto Herman ter Harmsel van Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)
MINDEN – Voor Marijke Hammink komt het uur van de waarheid dichterbij. Vrijdag om 15.42 uur debuteert ze in het Duitse Minden in de strijd om het... (16-08-2017)
ERMELO - Tom Engbers maakt zoals verwacht deel uit van de Nederlandse equipe, die van 20 tot en met 24 september deelneemt aan het... (08-08-2017)
BEEKBERGEN – Tom Engbers (foto) lijkt zich te mogen opmaken voor het wereldkampioenschap mennen voor tweespannen in het Sloveense Lipica. De menner... (06-08-2017)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof is na de dressuur de beste Nederlander in de internationale vierspanwedstrijd in Beekbergen. De Rossumer kreeg voor zijn... (04-08-2017)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden.... (10-07-2017)
RIESENBECK – Met één foutje in de winning round van de vaardigheidsproef sloot Mark Weusthof zondag een voor hem geslaagd weekendje Riesenbeck af. De... (25-06-2017)
RIESENBECK – Mark Weusthof sloot zaterdag de marathon van de internationale menwedstrijden in het Duitse Riesenbeck af met een vijfde plaats. Behalve... (25-06-2017)
RIESENBECK - Mark Weusthof is de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck begonnen met een negende plaats in de dressuur. De Rossumer... (23-06-2017)