RIJSSENAAR VEROVERT ZIJN EERSTE WK-MEDAILLE BIJ DE TWEESPANNEN

Teamzilver Antonie ter Harmsel

DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de equipe maakte dat voor Antonie ter Harmsel meer dan goed.

Het WK voor tweespannen in Drebkau ging de geschiedenisboeken onverwacht alsnog in als een thriller, want pas in de allerlaatste seconde werd op twee fronten over de bezetting van het podium beslist. Daarop stond voor het eerst sinds 2013 ook weer het Nederlandse team. De mannen van bondscoach Ad Aarts begonnen in Drebkau aan de vaardigheid vanaf de bronzen positie. Maar ze passeerden Duitsland dankzij vooral de geweldige ritten van Stan van Eijk -die individueel brons pakte- en Geert Dijkhof. Antonie ter Harmsel droeg met goede prestaties in dressuur en marathon bij aan het knappe eindresultaat van Oranje. Het was voor de Rijssenaar, die uiteindelijk negende werd, zijn eerste plak ooit bij een WK. De gouden medailles gingen naar Martin Hölle en zijn Hongaarse teamgenoten.

Ter Harmsel zag 9,62 strafpunten op het scorebord verschijnen, “De vos was vandaag een beetje heet toen hij de baan in ging, waardoor er enkele balletjes vielen en ik ook net de vereiste tijd niet haalde”, luidde zijn verklaring. “Ik kon er jammer genoeg niet meer uithalen. Het zit in deze sport zo dicht bij elkaar dat het allemaal een beetje moet meezitten en dat deed het vandaag helaas niet. Maar ik ben hartstikke blij met de medaille en ook met de manier waarop Geert het vandaag voor ons zo geweldig afmaakte.”

Zoals Ter Harmsel natuurlijk ook best tevreden mocht zijn met zijn prestaties in de eerste twee onderdelen. “Natuurlijk, het is fijn als je ook zelf een bijdrage hebt kunnen leveren. De marathon hier was geen Nederlandse, maar een echte. Lang en heel zwaar. Er moest echt wat gebeuren in de hindernissen en de trajecten waren ook pittig.”

Raymond Letteboer noteerde in de vaardigheid strafpunt en leverde daarmee nog een plekje in op de ranglijst. Hij werd tenslotte 21ste.

Nog heel spannend
De afsluitende vaardigheidsproef werd spannender dan menigeen had durven dromen. Martin Hölle had na zijn overwinningen in de dressuur en de marathon ruim vijftien strafpunten voorsprong op de Duitse WK-gastheer Sandro Koalick en kon zich veel fouten permitteren in het kegeltjesparcours.

In de laatste rit kon Hölle zijn zenuwen echter niet in bedwang houden. Hij reed op de eerste poort al een bal naar de grond, om vervolgens halverwege en op het einde er nog één te laten vallen. Ook zijn tijd was langzaam. Uiteindelijk kwam hij met 14,49 strafpunten de ring uit en hield hij van zijn riante voorsprong slechts een schamele 0,68 punt over, net genoeg om zijn wereldtitel te prolongeren.

UITSLAG INDIVIDUEEL

UITSLAG LANDENTEAMS

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)