Menteam maakt karwei af in Aken

AKEN – De menners van Oranje maakten zondag in Aken hun karwei keurig af. Met alle drie koetsiers bij de eerste zes in de afsluitende vaardigheidsproef kwam de leidende positie van de equipe van bondscoach Harry de Ruyter (Kessel) geen moment in gevaar. De zesde opeenvolgende zege van de landenploeg in Aken en de negende in totaal stond al vast voordat IJsbrand Chardon (Schipluiden) als laatste starter van het veld aan het slotonderdeel begon. Duitsland handhaafde zich als nummer twee, Zweden bleef derde.

Tekst en foto van Willem Pfeiffer

Het werd alleen nog even spannend, toen een van de paarden van Koos de Ronde over de streng sprong en een groom van het rijtuig moest. Maar de menner uit Zwartewaal raakte geen moment in paniek en reed de wedstrijd gecontroleerd uit. “Ik probeerde gelijk voor de tijd te rijden en dat is goed gelukt. Er zijn geen ballen gevallen en de paarden deden het prima. Eigenlijk ben ik ondanks dat pechgevalletje heel tevreden. Dit moet ik vasthouden, dan kunnen we met een goed gevoel richting WK.”

Het is verleidelijk en terecht de Nederlandse koetsiers tot de torenhoge favoriet uit te roepen voor de komende wereldkampioenschap in het Duitse Riesenbeck. Oranje heeft immers wat andere landen niet hebben: drie allround menners die stuk voor stuk hun bijdrage aan een topresultaat voor het team kunnen leveren.

Koos de Ronde, met zijn tweede plaats in de individuele rangschikking beter dan ooit in Aken en ook bezig aan zijn sterkste seizoen aller tijden, dreigde er bijna overmoedig van te worden. “Ik denk dat Duitsland in Riesenbeck tweede wordt”, voorspelde hij maar vast. Welk land daar volgens hem met de titel aan de haal gaat, behoeft geen betoog. “Als je realist bent, kun je niet anders dan vaststellen dat wij de belangrijkste favoriet zijn. Als één van ons een fout maakt op een onderdeel, vangt een van de anderen het op. Die luxe hebben andere landen niet.”

IJsbrand Chardon, die in de afsluitende kegeltjesproef de schade tot één vallende bal beperkt hield, zorgde voor de relativerende ondertoon. “Natuurlijk zijn we erg sterk, maar in Riesenbeck begint het voor iedereen weer bij nul. En als er daar toevallig twee van ons op hetzelfde onderdeel wat overkomt, sta je met lege handen. We moeten ons gewoon vanaf het begin focussen en geen fouten maken.”

Theo Timmerman (Putten) was zondag de beste Nederlander in Aken en was daarmee opnieuw op alle drie onderdelen van belang voor het resultaat van het drietal van Harry de Ruyter. Hij is misschien de minst opvallende van de drie, ook in zijn reacties, maar momenteel wel de meest stabiele factor. Hij bleef in de slotproef opnieuw foutloos en nam alleen iets te veel tijd. “Dit was een mooie afsluiting, super”, vond Timmerman, die uitgerekend de ring in moest toen een ware hoosbui boven Aken ontplofte. “Het is mooi om op alle onderdelen van waarde te zijn voor de ploeg. Ik moet nu gewoon rustig doorwerken richting Riesenbeck. Misschien dat ik daar opnieuw Boris opstel in plaats van Nemo.”

De Nederlandse equipe voor Riesenbeck staat na Aken wel vast. Harry de Ruyter zei wel: “Ik kan niet meer zeggen dan dat je een winnend team nooit moet veranderen”. En daarmee dus in feite genoeg. Voor de keuzeheer blijft IJsbrand Chardon ook na een minder toernooi in Aken de kopman. “En dat is hij ook in de ogen van de andere menners”, meent De Ruyter. “IJsbrand blijft de kar trekken, Hij staat er straks in Riesenbeck, daar ben ik voor de volle honderd procent van overtuigd. Ik laat hem mooi op zijn eigen manier voorbereiden op het WK. Hij is een vakman en gemotiveerd, daar gaan we niet aan knagen.”

Ook IJsbrand Chardon zelf was de vertwijfeling van een dag eerder alweer voorbij: “Dit team is geweldig sterk. Dat zie je vandaag. In een veld met nauwelijks foutlozen staan we met drie man bij de eerste zes. We hebben drie heel ervaren menners en die heb je in een wereldkampioenschap nodig. Dat zag je vandaag weer aan Koos. Een van zijn paarden kreeg een streng over het achterbeen, maar hij bleef gewoon rustig en liep toch maar ruim vijf strafpunten op. Dat is puur de ervaring. Met zo'n team mag je alleen maar voor goud gaan. Al is dat wat anders dan dat je er vooraf al zeker van bent.”

Ook individueel voelt IJsbrand Chardon zich nog allerminst kansloos. “Ook na Aken ga ik ervan uit dat ik de belangrijkste uitdager van Boyd Exell ben. En ga ik nog steeds naar Riesenbeck om te winnen.”

Over twee weken wacht nog eerst de internationale wedstrijd in Beekbergen. Van het vaderlandse toptrio is daar alleen Koos de Ronde van de partij. De vierspanrubrieken op de terreinen van Mieke van Tergouw zullen dan vooral in het teken staan van de strijd om de vierde – individuele – Nederlandse startplaats in Riesenbeck. Die gaat tussen de Twentse koetsiers Mark Weusthof en Herman ter Harmsel.

Uitslag vaardigheid tellend voor het landenklassement
1) Fredrik Persson (Swe) 0
2) Christoph Sandmann (Dui) 0
3) Theo Timmerman (Putten) 1,44
4) Ijsbrand Chardon (Schipluiden) 3,00
5) Daniel Schneiders (Dui) 3,81
6) Koos de Ronde (Zwartewaal) 5,99

Eindstand landenklassement CHIO Aken
1) Nederland 286,53
2) Duitsland 304,74
3) Zweden 325,01

Theo Timmerman is een stabiele factor in Oranje. Bondscoach Harry de Ruyter rijdt met de beker met hem mee tijdens de prijsuitreiking.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)