Menners bevestigen favorietenrol

CAEN – Het Nederlandse vierspanteam staat na het eerste onderdeel van het WK vierspannen tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games in Normandië op goud. Regerend Europees kampioen Theo Timmerman zette het beste Nederlandse resultaat neer en staat momenteel op brons in de individuele rangschikking, die wordt aangevoerd door de Amerikaan Chester Weber, gevolgd door tweevoudig wereldkampioen Boyd Exell uit Australië. IJsbrand Chardon is vierde, Koos de Ronde vijfde.

 Nadat IJsbrand Chardon en Koos de Ronde al donderdag hun beste benen hadden voorgezet in de dressuur op de prachtige renbaan La Prairie in het centrum van Caen, waar zij in het tussenklassement na 23 deelnemers de top twee bezetten, was het vrijdag de beurt aan derde teamlid Timmerman.

“Theo begin iets terughoudend,” vertelt een zeer tevreden bondscoach Harry de Ruyter. “Maar hij groeide in de proef en liet echt vakmanschap zien. Vooral de verruimingen in de draf, de overgangen, de stapgedeeltes en het achterwaarts gaan waren zeer goed. Ik kan heel goed leven met de punten die hij heeft gekregen.”

Timmerman zelf was ook dik tevreden: “Dit is zo’n ervaren span, zodra ik de ring in rijd, doen ze hun werk, ze zijn heel erg makkelijk. Morgen in de marathon ga ik gewoon rijden voor wat ik waard ben.”

Voor Theo Timmerman wordt het WK in Normandië waarschijnlijk zijn laatste WK met dit vierspan. De menner uit Putten is bezig om zijn span te verkopen, maar hij heeft al een aantal andere goede paarden op stal staan om een nieuw vierspan mee te vormen.
 
Regerend wereldkampioen Boyd Exell startte vrijdag voor Timmerman en nam de leiding over in het tussenklassement. Chester Weber liet het hele wedstrijdseizoen al zien in bloedvorm te zijn in de dressuur en was ook vrijdag ongenaakbaar. Weber zette een prachtige proef neer en werd beloond met de eerste plaats. Het verschil tussen Weber en Timmerman bedraagt iets meer dan vijf strafpunten, wat omgerekend 25 seconden is.
 
De marathon op de renbaan bestaat uit acht mooie en solide gebouwde, deels verplaatsbare hindernissen, die zowel techniek als snelheid vragen van de vierspanrijders. Er zijn overigens ter plaatse geen kaarten meer verkrijgbaar voor dit vierspanspektakel, de organisatie verwacht 16.000 toeschouwers.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)