IJsbrand Chardon op de praatstoel

ROSSUM - IJsbrand Chardon zat zaterdag op de praatstoel tijdens de jubileumavond van de stichting Twents Vierspan. Het levende monument van de Nederlandse mensport mocht zich verheugen in een grote belangstelling. De bezoekers in de bomvolle tent genoten van zijn boeiende verhalen, waarbij vooral zijn ervaringen met eerst Theo Weusthof en daarna diens zoon Mark de revue passeerden. Met beiden veroverde Chardon, zelf vier keer individueel wereldkampioen, twee keer een mondiale titel.

Het werd zaterdag, in samenspraak met Mark Weusthof, een mooi avondje op de terreinen van de menner uit Rossum, waarbij prachtige anekdotes en emotievolle momenten uit het verleden aan de orde kwamen. Zo keek IJsbrand Chardon met veel plezier terug op de tijd dat hij als jong talent in een equipe terecht kwam met de gelouterde Tjeerd Velstra en Theo Weusthof.

“Met Theo klikte het heel goed”, liet de 28-voudig nationaal kampioen uit Den Hoorn zijn gehoor weten. “Hij was een soort vaderfiguur voor me, die het meest rustig was van allemaal. Hij presteerde vooral in de marathon ook nog eens dingen die voor ons onmogelijk leken en zag altijd wel een gaatje naar de kortste weg. Voor ons team was hij echt goud waard, als mens maar ook omdat hij ijzersterk was in de marathon en de vaardigheid.  Met heel veel dank ook aan Martin Bossink, die ongelooflijk belangrijk was voor het span van Theo en enorm goed kon bekijken waar in de marathon de winst te halen viel.”

Nadat Theo Weusthof de teugels van zijn vierspan had overgedragen aan zijn zoon Mark en vervolgens door een noodlottig ongeval overleed, bleef de innige band met Rossum intact. “Bij wedstrijden verkennen we vaak samen het parcours, we weten precies wat we aan elkaar hebben en helpen elkaar waar dat kan.”

Geweldige marathon
Volgens Chardon moet Mark Weusthof, al is hij geen full prof, in staat worden geacht de sprong naar de nationale top drie weer te maken. “Omdat hij net als Theo een geweldige marathon kan rijden en in de vaardigheid foutloos kan blijven. Dan kun je een belangrijke inbreng hebben in een team. Vergeet trouwens bovendien niet dat geen land zoveel goede menners heeft als Nederland. Ook als je zoals Mark en Herman ter Harmsel hier bij de top vijf of zes van ons land hoort, ben je gewoon een van de beste rijders ter wereld.”

Voorlopig gaat IJsbrand  Chardon er overigens niet van uit dat een eventuele terugkeer van Mark Weusthof in Oranje ten koste gaat van zijn eigen plek. Want aan stoppen denkt de maestro van het vierspan rijden nog bepaald niet, liet hij weten op een vraag van gespreksleider Willem Pfeiffer van Hippisch Twente. “Dat ga ik pas doen als ik in de gaten krijg dat ik geen kans meer heb om te winnen. Ik ben te veel sportman om anoniem rond te rijden, daar voel ik helemaal  niets voor. Maar zoals het nu nog steeds gaat, zijn ze nog niet van me af. Want winnen blijft leuk.”

Pijlen richting WK 2020
Mark Weusthof richt zijn pijlen vooral op het WK van 2020, dat vrijwel zeker in het Limburgse Horst wordt verreden. Dan moet zijn nu nog jonge span in opbouw geroutineerd genoeg zijn om weer een rol van betekenis te kunnen spelen in de international schijnwerpers. “Ik ga door met de paarden die ik vorig seizoen al had”, beloofde de lange koetsier aan zijn trouwe volgers.

“Ze hebben toen al veel meer gepresteerd dan ik zelf voor mogelijk had gehouden en geven me veel vertrouwen dat we nog een mooie toekomst voor ons hebben. Reëel gezien komen het EK van dit jaar in Göteborg en het WK van volgend jaar in Amerika nog wat te vroeg. Maar als ik de kans krijg me daarvoor te plaatsen, zal ik die natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan.”

Topsport en gezelligheid
Hij mag daarbij op de volledige steun rekenen van Alfons Engbers, die ondertussen heeft toegezegd zijn bijdrage aan het Twentse Vierspan te verhogen, nu de Amerikaanse hoofdsponsor Heather Briggs van de Belle Grey Farm om persoonlijke redenen is afgehaakt. Engbers, ook zelf nog volop actief in de mensport, was al een van de sponsors van het eerste uur, net als Johan Spenkelink. Beiden verhaalden zaterdag onder leiding van Erik Eshuis op smeuïge wijze over 25 jaar Twents Vierspan.

Een stichting, die ook na 25 jaar nog springlevend is en een onmisbare bijdrage levert aan de rol die Mark Weusthof in de vierspansport vervult en wil blijven spelen. En die zoals Weusthof het uitdrukt, een schoolvoorbeeld is van hoe topsport en gezelligheid hand in hand kunnen gaan.

Meer Mennen

WINDSOR – Mark Weusthof had zich na een goede seizoenouverture in Kronenberg veel voorgesteld van zijn eerste internationale wedstrijd van dit... (13-05-2018)
KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)
MINDEN – Voor Marijke Hammink komt het uur van de waarheid dichterbij. Vrijdag om 15.42 uur debuteert ze in het Duitse Minden in de strijd om het... (16-08-2017)
ERMELO - Tom Engbers maakt zoals verwacht deel uit van de Nederlandse equipe, die van 20 tot en met 24 september deelneemt aan het... (08-08-2017)
BEEKBERGEN – Tom Engbers (foto) lijkt zich te mogen opmaken voor het wereldkampioenschap mennen voor tweespannen in het Sloveense Lipica. De menner... (06-08-2017)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof is na de dressuur de beste Nederlander in de internationale vierspanwedstrijd in Beekbergen. De Rossumer kreeg voor zijn... (04-08-2017)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is zondag in Hulsberg voor het eerst in zijn menloopbaan nationaal kampioen in klasse 4 bij de tweespannen geworden.... (10-07-2017)
RIESENBECK – Met één foutje in de winning round van de vaardigheidsproef sloot Mark Weusthof zondag een voor hem geslaagd weekendje Riesenbeck af. De... (25-06-2017)
RIESENBECK – Mark Weusthof sloot zaterdag de marathon van de internationale menwedstrijden in het Duitse Riesenbeck af met een vijfde plaats. Behalve... (25-06-2017)