IJsbrand Chardon op de praatstoel

ROSSUM - IJsbrand Chardon zat zaterdag op de praatstoel tijdens de jubileumavond van de stichting Twents Vierspan. Het levende monument van de Nederlandse mensport mocht zich verheugen in een grote belangstelling. De bezoekers in de bomvolle tent genoten van zijn boeiende verhalen, waarbij vooral zijn ervaringen met eerst Theo Weusthof en daarna diens zoon Mark de revue passeerden. Met beiden veroverde Chardon, zelf vier keer individueel wereldkampioen, twee keer een mondiale titel.

Het werd zaterdag, in samenspraak met Mark Weusthof, een mooi avondje op de terreinen van de menner uit Rossum, waarbij prachtige anekdotes en emotievolle momenten uit het verleden aan de orde kwamen. Zo keek IJsbrand Chardon met veel plezier terug op de tijd dat hij als jong talent in een equipe terecht kwam met de gelouterde Tjeerd Velstra en Theo Weusthof.

“Met Theo klikte het heel goed”, liet de 28-voudig nationaal kampioen uit Den Hoorn zijn gehoor weten. “Hij was een soort vaderfiguur voor me, die het meest rustig was van allemaal. Hij presteerde vooral in de marathon ook nog eens dingen die voor ons onmogelijk leken en zag altijd wel een gaatje naar de kortste weg. Voor ons team was hij echt goud waard, als mens maar ook omdat hij ijzersterk was in de marathon en de vaardigheid.  Met heel veel dank ook aan Martin Bossink, die ongelooflijk belangrijk was voor het span van Theo en enorm goed kon bekijken waar in de marathon de winst te halen viel.”

Nadat Theo Weusthof de teugels van zijn vierspan had overgedragen aan zijn zoon Mark en vervolgens door een noodlottig ongeval overleed, bleef de innige band met Rossum intact. “Bij wedstrijden verkennen we vaak samen het parcours, we weten precies wat we aan elkaar hebben en helpen elkaar waar dat kan.”

Geweldige marathon
Volgens Chardon moet Mark Weusthof, al is hij geen full prof, in staat worden geacht de sprong naar de nationale top drie weer te maken. “Omdat hij net als Theo een geweldige marathon kan rijden en in de vaardigheid foutloos kan blijven. Dan kun je een belangrijke inbreng hebben in een team. Vergeet trouwens bovendien niet dat geen land zoveel goede menners heeft als Nederland. Ook als je zoals Mark en Herman ter Harmsel hier bij de top vijf of zes van ons land hoort, ben je gewoon een van de beste rijders ter wereld.”

Voorlopig gaat IJsbrand  Chardon er overigens niet van uit dat een eventuele terugkeer van Mark Weusthof in Oranje ten koste gaat van zijn eigen plek. Want aan stoppen denkt de maestro van het vierspan rijden nog bepaald niet, liet hij weten op een vraag van gespreksleider Willem Pfeiffer van Hippisch Twente. “Dat ga ik pas doen als ik in de gaten krijg dat ik geen kans meer heb om te winnen. Ik ben te veel sportman om anoniem rond te rijden, daar voel ik helemaal  niets voor. Maar zoals het nu nog steeds gaat, zijn ze nog niet van me af. Want winnen blijft leuk.”

Pijlen richting WK 2020
Mark Weusthof richt zijn pijlen vooral op het WK van 2020, dat vrijwel zeker in het Limburgse Horst wordt verreden. Dan moet zijn nu nog jonge span in opbouw geroutineerd genoeg zijn om weer een rol van betekenis te kunnen spelen in de international schijnwerpers. “Ik ga door met de paarden die ik vorig seizoen al had”, beloofde de lange koetsier aan zijn trouwe volgers.

“Ze hebben toen al veel meer gepresteerd dan ik zelf voor mogelijk had gehouden en geven me veel vertrouwen dat we nog een mooie toekomst voor ons hebben. Reëel gezien komen het EK van dit jaar in Göteborg en het WK van volgend jaar in Amerika nog wat te vroeg. Maar als ik de kans krijg me daarvoor te plaatsen, zal ik die natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan.”

Topsport en gezelligheid
Hij mag daarbij op de volledige steun rekenen van Alfons Engbers, die ondertussen heeft toegezegd zijn bijdrage aan het Twentse Vierspan te verhogen, nu de Amerikaanse hoofdsponsor Heather Briggs van de Belle Grey Farm om persoonlijke redenen is afgehaakt. Engbers, ook zelf nog volop actief in de mensport, was al een van de sponsors van het eerste uur, net als Johan Spenkelink. Beiden verhaalden zaterdag onder leiding van Erik Eshuis op smeuïge wijze over 25 jaar Twents Vierspan.

Een stichting, die ook na 25 jaar nog springlevend is en een onmisbare bijdrage levert aan de rol die Mark Weusthof in de vierspansport vervult en wil blijven spelen. En die zoals Weusthof het uitdrukt, een schoolvoorbeeld is van hoe topsport en gezelligheid hand in hand kunnen gaan.

Meer Mennen

HORST - De Twentse menners zijn er bij de internationale wedstrijden in Horst niet in geslaagd een hoofdrol op te eisen. Bij de vierspannen eindigde... (23-04-2017)
HORST – Mark Weusthof bezet na twee onderdelen van de internationale menwedstrijden in het Limburgse Horst de dertiende plaats in het... (23-04-2017)
ROSSUM - IJsbrand Chardon, met afstand Nederlands beste menner aller tijden, is zaterdagavond te gast op de jaarlijkse sponsoravond van de Stichting... (07-04-2017)
LONNEKER - De 24-jarige bruine ruin Lord (v. Goodtimes x Acteur) was afgelopen weekend het middelpunt van een feestje, waarbij hoefsmid Ronald Dokman... (18-03-2017)
BREDA - Voor Herman ter Harmsel en Mark Weusthof is het WK vierspannen in Breda op een forse deceptie uitgelopen. Beiden haalden het eindklassement... (04-09-2016)
BREDA – Herman ter Harmsel reed vrijdag een nette dressuurproef tijdens zijn eerste optreden bij het WK vierspannen in Breda. De Rijssenaar kreeg van... (03-09-2016)
BREDA - Mark Weusthof is het WK vierspannen in Breda verdienstelijk begonnen. De menner uit Rossum scoorde in zijn dressuurproef 57,22 punt en... (02-09-2016)
ERMELO - Herman ter Harmsel uit Rijssen en Mark Weusthof uit Rossum nemen zoals verwacht deel aan het WK voor vierspanrijders, dat van 31 augustus... (03-08-2016)
NEBANICE - Het Nederlandse vierspanteam, bestaande uit Herman ter Harmsel, Peter de Ronde en Theo Timmerman is tijdens de eerste editie van de... (01-08-2016)
HORST – Herman ter Harmsel bewees zichzelf een prima dienst tijdens de international menwedstrijden in het Limburgse Horst door bij de vierspannen... (18-04-2016)
HORST – Herman ter Harmsel en Mark Weusthof zijn er tijdens de vaardigheid, het tweede onderdeel van de vierspanwedstrijden in het Limburgse Horst,... (17-04-2016)
HORST  - Herman ter Harmsel sloot vrijdag het onderdeel dressuur van de internationale  menwedstrijden in Horst af op de tiende plaats. De Rijssenaar... (15-04-2016)
ROSSUM - Vierspanrijder Mark Weusthof houdt zaterdag weer zijn jaarlijkse sponsor- en relatiedag aan de Weeldbaan 1 in Rossum. De menner presenteert... (08-04-2016)
ROSSUM – Mark Weusthof keert volgens planning in 2016 terug op het hoogste niveau bij de vierspanrijders. Dankzij de toezegging van zijn nieuwe... (01-12-2015)
DENEKAMP – Glenn Geerts ontpopte zich zaterdagavond in een prima gevulde manege De Zonnebeek in Denekamp tot de grote uitblinker van de... (16-11-2015)
WIERDEN – Na de eerste ronde had Mark Weusthof vrijdag in manege De Vossenbos als nummer drie van de tussenstand nog de illusie op een topklassering... (31-10-2015)
FABIANSEBESTYEN – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer smaakten in elk geval nog het genoegen in het eindklassement de twee beste Nederlanders te... (13-09-2015)
FABIANSEBESTYEN – Het WK mennen voor tweespannen draait zondag voor de Oranje-delegatie niet uit op een feestje. In de marathon van zaterdag werden... (13-09-2015)
FABIANSEBESTYEN – Antonie ter Harmsel staat na het eerste onderdeel van het WK tweespannen op de vijftiende plaats in het klassement. De Rijssense... (11-09-2015)
HAAKSBERGEN - Marijke Hammink met haar vierspan Welsh pony's (foto) en Dennis Peters bij de vierspannen paarden veroverden zaterdag de KNHS-titel... (30-08-2015)