Goud en zilver voor menteam bij WK

KENTUCKY - Het Nederlandse vierspanteam, bestaande uit IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) heeft zondag goud gehaald in de landenwedstrijd van de Wereldruiterspelen in Kentucky. Chardon moest genoegen nemen met zilver, achter de nieuwe Wereldkampioen Boyd Exell uit Australië. Het brons ging naar de Amerikaan Tucker Johnson. De Ronde eindigde op de vijfde plaats, nipt voor Timmerman die zesde werd.

Het was wederom een enerverende dag in het menstadion want halverwege de startlijst viel de tijdwaarneming uit waardoor er twee deelnemers het stadion uitgestuurd moesten worden en later weer binnen werden geroepen. Na ruim een uur was de tijdwaarneming gerepareerd en kon de wedstrijd vervolgd worden. Koos de Ronde betrad als eerste Nederlander het volgepakte menstadion, waarin de temperaturen inmiddels waren opgelopen tot zo’n 30 graden. De Ronde was goed op weg naar een foutloze ronde binnen de tijd toen het linkervoorpaard met zijn achterbeen een balletje aantikte in de laatste, maar moeilijkste fase van het parcours: “Het parcours was goed te doen en 1 balletje is natuurlijk niet slecht, maar ik heb bijna het hele seizoen foutloos gereden. Het is gewoon jammer dat het hier gebeurde,” vertelt een balende de Ronde.
Ook Theo Timmerman reed er een balletje af en liet tijdfouten noteren, zodat zijn kansen op een bronzen medaille waren verkeken. De op brons staande Tucker Johnson tikte eveneens een balletje van de gele menkegels, maar dit bracht zijn eerste individuele WK-medaille niet in gevaar. De 46-jarige Johnson reed in Kentucky zijn laatste wedstrijd en een mooier afscheid had hij zich niet kunnen wensen.

Alle ogen waren gericht op IJsbrand Chardon die na een spectaculaire marathon het gat met de leider Boyd Exell had weten te beperken tot slechts 1,72 strafpunten. Chardon slaagde er door een afgereden balletje echter niet in de druk op Exell op te voeren. Exell reed vervolgens een foutloze vaardigheid, maar haalde de toegestane tijd net niet. Dit kon de professionele menner en trainer zich echter veroorloven en hij behaalde hiermee zijn eerste gouden WK-medaille. Chardon baalde verschrikkelijk na afloop van zijn vaardigheidsproef: “Ik kwam hier voor de overwinning en heb alles gegeven in de dressuur. Hier heb ik net de punten niet gekregen. In de marathon heb ik alles uit de kast gehaald om binnen een balletje van Boyd te komen. Het liep vandaag formidabel en ik heb het niet aan zien komen, anders had ik kunnen corrigeren. Toen ik over de finish ging, dacht ik dat ik foutloos was, “ aldus Chardon die zijn nederlaag met enige moeite aanvaardde.

Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) was een gelukkig man: “We stonden er goed voor na de marathon en het goud kon ons eigenlijk niet meer ontgaan. Het was jammer dat de menners alle drie een foutje hadden in de vaardigheid, normaal doen ze dat niet. Maar we konden ons dit gelukkig veroorloven. IJsbrand, Koos en Theo hebben zeer goed hun best gedaan.” (Bron KNHS)

Op de archieffoto IJsbrand Chardon in actie tijdens Horse Driving Twente in Oldenzaal. Foto Carlo ter Ellen/TC Tubantia.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)