Geen hoofdrol voor Twentse menners

HORST - De Twentse menners zijn er bij de internationale wedstrijden in Horst niet in geslaagd een hoofdrol op te eisen. Bij de vierspannen eindigde Mark Weusthof als veertiende en als vijfde in de strijd om het nationaal kampioenschap. In de afsluitende kegeltjesproef zakte hij een plek. Antonie ter Harmsel kon zijn vierde positie bij de tweespannen in de vaardigheid niet vasthouden en eindigde als achtste, twee plaatsen hoger dan Raymond Letteboer.

De medailles bij het NK werden verdeeld door Koos de Ronde (goud), Bram Chardon (zilver) en diens vader IJsbrand (brons). De 28-voudig titelhouder van Nederland werd op de laatste dag gepasseerd door zijn zoon, die zaterdag al de marathon al had gewonnen en ook in de vaardigheid de beste Nederlander was.  Het drietal was echter niet opgewassen tegen de superieure Boyd Exell, die in het afsluitende onderdeel ruim voldoende had aan zijn vierde plek. Opmerkelijk was wel dat Theo Timmerman, de laatste jaren vaste keus in Oranje, een flink gat moest toestaan ten opzichte van coming-man Bram Chardon en als twaalfde in het eindklassement Mark Weusthof maar amper de baas bleef. 

Nog wat te doen
Mark Weusthof, die zijn vizier vooral richt op het WK van 2020 dat vrijwel zeker in Horst wordt gehouden, toonde zich realistisch. “We moeten het ermee doen. Het was niet slecht hoor, maar ook niet echt top. In de marathon stond ik twintig seconden stil in de eerste hindernis, de dressuur was iets te matig en de vaardigheid hield ook niet bepaald over. Dus ik heb op drie onderdelen nog wel wat te doen. Voor de marathon en de vaardigheid had ik eerlijk gezegd ook wel een beetje verwacht dat ik het wat zwaar zou krijgen. In de vaardigheid, waar het parcours moeilijk was en niemand foutloos was, viel een balletje op een poort waar dat niet had gehoeven.”

Weusthof keek wel vol bewondering naar de concurrentie, waarbij natuurlijk Bram Chardon in het oog viel. “Die reed heel goed en is natuurlijk iemand waar we de komende jaren echt rekening mee moeten houden. Maar ook buitenlanders, onder wie veel jonge menners, hebben soms geweldig mooie spannen. Daar zal ik toch tegen op moeten boksen. Tegelijk weet ik dat ik ook weer niet zo gek ver van die top af zit. Drie van mijn vier paarden, Jack, Charly en Follow, hebben het enorm goed gedaan. Eigenlijk bleef alleen Allure dit weekend op alle drie onderdelen bij die drie achter. Hij was niet slecht hoor, maar als ik hem kan vervangen zit ik meteen op alle drie onderdelen een flinke stap hoger.”

Eindstand Horst
1.   Boyd Exell (Aus) 136,90
2.   (en eerste NK) Koos de Ronde 148,22
3.   (en tweede NK) Bram Chardon 152,45
4.   (en derde NK) IJsbrand Chardon 153,71
12. (en vierde NK) Theo Timmerman 177,17

Omdat Antonie ter Harmsel  in de kegeltjesproef niet verder kwam dan de zestiende plaats, kelderde hij bij de tweespanrijders van de vierde naar de achtste stek. Raymond Letteboer gaf één plekje prijs en eindigde tenslotte als tiende.

Foto: Kampioen Koos de Ronde wordt op handen gedragen door links Bram en rechts IJsbrand Chardon. Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)
KEISPELT – Marijke Hammink was dit weekend een klasse apart bij de vierspannen pony’s tijdens internationale wedstrijden in het Luxemburgse Keispelt... (28-05-2018)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer en Herman ter Harmsel zijn er in Valkenswaard niet in geslaagd een hoge klassering te realiseren tijdens de... (28-05-2018)
WINDSOR – Mark Weusthof had zich na een goede seizoenouverture in Kronenberg veel voorgesteld van zijn eerste internationale wedstrijd van dit... (13-05-2018)
KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)