Dubbel goud lonkt voor paramenners

BREDA - Ook na de marathon hebben de Nederlandse menners met een lichamelijke beperking nog altijd prima uitzichten op zowel het teamgoud als de overwinning in de individuele rangschikking. Jacques Poppen (Froombosch) handhaafde zich als leider van het klassement, al voelt hij nu wel de hete adem van de Duitse titelverdediger Heiner Lehrter in zijn nek. Op enige afstand volgt Jan Ranzijn (Warmenhuizen) op plaats drie. De equipe van bondscoach Ad Aarts (Liessel) leverde een flink deel van de ruime voorsprong op de Duitsers in, maar is ook na twee van de drie onderdelen lijstaanvoerder.

door Willem Pfeiffer voor KNHS

“Het was een afmatpartij”, vond Jacques Poppen, in 2008 al eens gekroond tot wereldkampioen. “Het was overal kort wenden en erg technisch. Meestal geef je de paarden na een hindernis wat lucht, maar daar kregen we vandaag geen ruimte voor. Maar zo moet een WK ook zijn. Voor mij was het lastig dat ik nog maar zes maanden een combinatie vorm met PP. Daardoor kon ik minder fijn door het hout sturen dan ik had gehoopt. Het was niet de bedoeling dat Heiner zo dicht bij zou komen. Maar we staan nog steeds op twee fronten voor. Het wordt heel spannend, want Duitsers geven nooit op voor het fluitsignaal heeft geklonken ten teken dat de wedstrijd is afgelopen.”

Poppen gaat met vertrouwen de vaardigheidsproef tegemoet. “Van mij mag die zo moeilijk mogelijk worden. We hebben er veel op getraind. Een betere bondscoach als Ad Aarts hebben we nooit gehad, hij doet het fantastisch en is enorm betrokken bij wat we doen. Hij staat er ook 's morgens om half zeven als je gaat trainen, zonder dat je daarom vraagt. Dat voelt hij gewoon aan.”

Ook Jan Ranzijn, met zijn 67 lentes de nestor van de ploeg, doet nog volop mee om de medailles. “De hindernissen zelf liepen goed, maar ik was wel bang dat we net teveel tijd hadden laten liggen. Achteraf viel me dat mee. Er waren er meer die de pijp leeg hadden aan het eind. Het was jammer dat mijn paard (de achtjarige Friese ruin Nico van de Haffriehoeve) twee weken geleden weer last kreeg van een wervel, die hem aan het begin van het seizoen ook al parten speelde. Daardoor konden we zijn fitheid niet echt op peil houden en niet lekker doortrainen. Maar ik ben best trots op mijn Friesje, de enige die hier loopt.”

Adriaan Struyk (Hellendoorn) stelde vast dat zijn vijftienjarige pony Marko de frisheid van eerder dit seizoen miste. “Achteraf was ik wat te vroeg in vorm en was het seizoen te lang voor Marko. Hij was op het eind gewoon moe. Jammer, want zo'n WK blijft iets bijzonders, ook als je er voor de vijfde keer aan meedoet. Ik heb altijd nog last van zenuwen en heb nog steeds vlinders in mijn buik. Ik hoop dat we onze plek (eerste bij de teams en zesde individueel) zondag in de vaardigheid kunnen vasthouden.”

De Hellendoorner, vanaf zijn geboorte geplaagd door dystrofie die hem alleen maar meer parten gaat spelen, denkt er nog niet aan te stoppen. “Ik ga net zo lang door tot ik echt niet meer kan. Ik kan nog lang genoeg achter de geraniums zitten.”

Albert Dussel (Assen), individueel deelnemer voor Nederland, begon uitermate voortvarend aan zijn marathon. Hij werd daarin uiteindelijk zesde en staat achtste in het klassement.

Uitslag marathon
1) Heiner Lehnert (Dui) 71,67 punt
2) Jacques Poppen (Froombosch) 77,95
3) Hubert Markett (Dui) 77,97
6) Albert Dussel (Assen) 83,69
7) Jan Ranzijn (Warmenhuizen) 84,67
9) Adriaan Struyk (Hellendoorn) 88,27

Tussenstand na dressuur en marathon
1) Jacques Poppen 114,95 punt
2) Heiner Lehrter 116,67
3) Jan Ranzijn 123,07
6) Adriaan Struyk 134,87
8. Albert Dussel 137,09

Stand landenklassement
1) Nederland 238,02
2) Duitsland 244,64
3) Groot Brittannië 281,45

Programma zondag 2 september
11.45 uur Vaardigheidsproef
13.30 Prijsuitreiking

Zie voor meer informatie www.outdoorbrabant.nl

Adriaan Struyk onderweg op de watercombinatie

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)