De Ronde tweede, Timmerman zesde

AKEN – Op eerbiedwaardige afstand van de superieure WK-favoriet nummer één Boyd Exell uit Australie reden Koos de Ronde (foto, Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) zaterdag naar hoge posities bij het CHIO in Aken. Met respectievelijk de vierde en de zesde plaats in de selectieve marathon bezetten ze in het eindklassement de tweede en de vierde plek.

 

Die resultaten zullen er ongetwijfeld toe bijdragen dat het duo in augustus Oranje mag vertegenwoordigen tijdens het WK in het Duitse Riesenbeck.

Ze zullen daarbij in gezelschap zijn van IJsbrand Chardon, viervoudig wereldkampioen en al elf keer winnaar in de Duitse grensplaats. Voor hem liep de wedstrijd echter dit keer op een ongekende deceptie uit. Zijn negentiende positie in de uithoudingsproef was ver beneden zijn gebruikelijke niveau. 

In het landenklassement, waarvoor zondag nog de kegeltjesproef wacht, ligt Oranje wel op goudkoers. Duitsland knabbelde wel wat van de achterstand af, maar nog royaal te weinig om de equipe van Harry de Ruyter echt te bedreigen. 

Koos de Ronde had na zijn marathon niet het idee zijn beste wedstrijd van het seizoen te hebben gereden. “Het was medium”, liet hij een buitenlandse collega weten. “Het ging redelijk”, verklaarde hij zich nader, maar het stuurde niet zo fijn als een paar weken geleden in Lähden, waar ik won. Het was nu veel meer werken. Maar ik wilde toch blijven rijden, ik wist immers ook niet wat de anderen zouden doen. Bij hindernis vier kregen we de smaak aardig te pakken, vanaf dat moment ging het wel weer lekker.” 

Theo Timmerman glunderde wel. “Als er geen twee ballen gevallen waren, zou ik in de marathon onder de honderd punten zijn gebleven. Het gebeurde ook beide keren bij een buitenwending. Vandaag heb ik Boris buiten het span gelaten. Die heeft sinds 2004 alle marathons gelopen. Voor Boy was het na Windsor pas de tweede keer dat hij meeliep. Daar heb ik Draco noodgedwongen rechts voor gezet. Dat is mooi uitgepakt. Hem heb ik daar nu weer gebruikt. Als ik mijn normale vaste opstelling heb, ben ik denk ik nog sterker dan nu.” 

IJsbrand Chardon keek na afloop enkele minuten versuft voor zich uit. “Het ging niet, maar dan ook helemaal niet”, aldus de Schipluidenaar. “Al in de eerste hindernis schoot een van de paarden naar links en was er geen corrigeren meer aan. De hele aanspanning sprong door de D in plaats van de A. Dan kun je alles wel proberen terug te murwen, maar dan ben je ook anderhalve minuut kwijt. Ik ben daarna maar doorgereden, heb dingen geprobeerd, ze getest voor het WK . Ik heb de wedstrijd afgemaakt voor het team. Als ik was uitgevallen, zouden mijn dressuurpunten immers niet meer tellen voor het landenklassement. Vandaag kwam al het slechte tegelijk en misschien is dat maar goed ook. In de waterbak was ik veruit de snelste, maar zat mijn lijn vast. Ik ging hier naar toe om te winnen, maar ik krijg weer geen goed gevoel. Aan mijn voorpaarden ligt het niet, die blijven staan. Ze zijn een droom voor elke rijder. Nee, ik ga nu niet forceren door meer wedstrijden te rijden. Beekbergen zat niet in mijn planning en dan laat ik zo. Ik weet precies wat ik nodig heb en daar ga ik de komende zes weken keihard aan werken. Ik moet wel rustig blijven. Wat slecht is, is slecht en heb hier een vreselijk gevoel over, maar er is niets aan de hand. Ik kan een keurige dressuur rijden en ook in de marathon en vaardigheid uit de voeten. Ik moet nu even terugtreden, alles goed op de rails zetten en gefocust blijven.” 

Ook bondscoach Harry de Ruyter laat de niet-alledaagse situatie van Chardon een paar dagen op zich inwerken. Als het niet wil lukken, kun je alles doen, maar dan levert het niets op. IJsbrand zal nu een verschrikkelijk slechte dag hebben, maar morgen is er weer een nieuwe en dan moet je toch weer richting WK in Riesenbeck werken. Dit verwacht je niet. Daarom moet je alles rustig overdenken, bijvoorbeeld hoe het komt dat zijn paarden de verkeerde kant opsprongen. En vanaf maandag moet het vizier weer richting Beekbergen en het WK.” 

Over de twee andere menners uit zijn team was De Ruyter goed te spreken. “Koos en Theo hebben het prima gedaan. Ze zijn niet extreem vertrokken op de eerste hindernis en hebben onderweg alleen maar vertrouwen opgedaan.” 

Uitslag marathon CHIO Aken
1) Boyd Exell (Aus) 91,07 punt
2) Michael Brauchle (Dui) 98,28
3) Georg von Stein (Dui) 99,93
4) Koos de Ronde (Zwartewaal) 100,13
5) Werner Ulrich (Zwi) 101,08
6. Theo Timmerman (Putten) 101,58
19. IJsbrand Chardon (Schipluiden) 131,93

Eindstand CHIO Aken, individueel
1) Boyd Exell (Aus) 139,49 punt
2) Koos de Ronde (Ned) 151,59
3) Christoph Sandmann (Dui) 151,64
4) Theo Timmerman (Ned) 152,52
5) Georg von Stein (Dui) 152,92
16) IJsbrand Chardon (Ned) 182,50

Landenklassement, na dressuur en marathon
1) Nederland 282,09 punt
2) Duitsland 294,59
3) Zweden 318,54

Zondag volgt nog de vaardigheid, het laatste onderdeel tellend voor het landenklassement 

 

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)