Alfons Engbers verrast elite

DRACHTEN - Alfons Engbers (foto) verraste woensdag in Drachten de nationale top bij de tweespanrijders. De menner uit Vasse reed in beide manches met Zelle en Silas de snelste tijd en verzekerde zich ondanks een vallend balletje in de tweede rit onbedreigd van de totaalzege. Achter Ben Gosschalk eindigden zijn zoon Tom Engbers en Raymond Letteboer als derde en vierde, terwijl Antonie ter Harmsel genoegen moest nemen met de zesde positie.

"Het was wel goed", relativeerde Alfons Engbers na zijn indrukwekkende triomf. Zelfs eigen zoon Tom, toch de nummer drie van het afgelopen WK, was overdonderd. "Blij dat ik mijn eigen span niet bij me had, want ik had vanavond tegen pa toch geen lkans gehad". Tom  Engbers reed rond met twee paarden, die hij op het laatste moment had geleend van Leendert Veerman. "Knap dat hij daarmee dan toch zomaar derde wordt", vond vader Alfons. "Dat lukt iemand anders echt niet."

Maar de grootste aandacht gold dit keer toch terecht de 53-jarige melktransporteur uit Vasse, die zelf echter nauwelijk verrast oogde. "Wie in Hengelo goed heeft gekeken, kon toen al zien dat ik een snel span heb. Daar heb ik voor het eerst voluit gereden, nadat ik in Denekamp er nog niet het laatste uit wilde halen. Door een foutje, dat iedereen kan overkomen, werd ik in Hengelo nog derde. Geluk heb ik nooit, ik moet er altijd hard voor vechten. Maar ik vind het gewoon nog altijd een heel mooi spelletje. Ik heb er veel lol in en dit span is technisch zo mooi afgericht dat ik er vol mee kan gaan en dat ik ze, pats, ook zo weer terug heb. Met deze twee kan ik ook indoor netjes rijden en dat bevalt me heerlijk. Ik wil niet als een wildebras in de rondte."

Hij had vorig jaar best naar het WK gewild, maar gaf voorrang aan zijn zoon die hem niet teleurstelde. "Ik heb een jaar lang enorm hard gewerkt om een span klaar te krijgen voor het WK. Maar met twee spannen tegelijk, dat wil niet. En Tom is er ver mee gekomen. Ik durf best te stellen dat wat we op stal hebben staan de concurrentie vooruit is. En als je dat goed hebt, kijken we wel wie er het best mee kan rijden. Mijn dressuur is beter dan die van Tom, maar in de marathon maak ik nog wel eens een foutje en hij nooit."

De tijd dat hij zelf de strijd zal moeten staken, komt echter steeds dichterbij voor Alfons Engbers. "Fysiek is het niet altijd even gemakkelijk. Ik geniet ervan dat ik de trainingsarbeid met de paarden en de ontwikkeling kan doen. Maar ik heb last van mijn nek en rug en heb steeds meer last van verlammingsverschijnselen in mijn handen. De dokter zegt ook heel vaak tegen me dat het veel beter is ermee te stoppen, maar iedere keer knoop ik er toch weer een jaartje aan vast. De problemen worden steeds groter en het zal ook niet altijd zo door kunnen gaan. Daarom zou ik het heel erg leuk vinden om behalve Tom nog iemand te kunnen begeleiden die ambitieus is in deze sport."

Herman ter Harmsel kende een prima start bij de vierspannen. Hij won de eerste ronde, maar raakte het spoor bijster in de tweede omloop. Daarin liep hij liefst 25 strafpunten op, waardoor hij alsnog naar de vierde plek duikelde. De zege was voor favoriet Theo Timmerman, die Hans Heus en de Duitse topper Christoph Sandmann het nakijken gaf.

Marijke Hammink moest bij de vierspannen pony's buigen voor Wout van Veluw, die ook in Hengelo op dit onderdeel al de beste was. Beiden maakten geen enkele fout in de indernissen. Woutera van de Kamp werd derde.

Uitslag tweespannen paarden: 1. Alfons Engbers (Vasse) 197,93 punten; 2. Ben Gosschalk 205,48; 3. Tom Engbers (Vasse) 215,58; 4. Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum) 220,71; 6. Antonie ter Harmsel (Rijssen) 230,19.

Vierspannen paarden: 1. Theo Timmerman 223,01; 2. Hans Heus 234,02; 3. Christoph Sandmann 235,75; 4. Herman ter Harmsel (Rijssen) 246,63.

Vierspannen pony's: 1. Wout van Veluw 198,18; 2. Marijke Hammink (Bornerbroek) 203,33; 3. Woutera van der Kamp 207,37. 

Meer Mennen

WINDSOR – Mark Weusthof heeft zijn positie bij de vierspannen in het Engelse Windsor op de laatste dag niet kunnen verbeteren. De koetsier uit Rossum... (12-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof is door een zesde plaats in de marathon opgeschoven naar de tiende plek tijdens de internationale wedstrijd voor vierspannen... (11-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof mocht donderdag op de ‘koninklijke’ terreinen van Windsor opnieuw veel hoop putten uit zijn prestaties in de dressuurproef.... (09-05-2019)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)