Alfons Engbers verrast elite

DRACHTEN - Alfons Engbers (foto) verraste woensdag in Drachten de nationale top bij de tweespanrijders. De menner uit Vasse reed in beide manches met Zelle en Silas de snelste tijd en verzekerde zich ondanks een vallend balletje in de tweede rit onbedreigd van de totaalzege. Achter Ben Gosschalk eindigden zijn zoon Tom Engbers en Raymond Letteboer als derde en vierde, terwijl Antonie ter Harmsel genoegen moest nemen met de zesde positie.

"Het was wel goed", relativeerde Alfons Engbers na zijn indrukwekkende triomf. Zelfs eigen zoon Tom, toch de nummer drie van het afgelopen WK, was overdonderd. "Blij dat ik mijn eigen span niet bij me had, want ik had vanavond tegen pa toch geen lkans gehad". Tom  Engbers reed rond met twee paarden, die hij op het laatste moment had geleend van Leendert Veerman. "Knap dat hij daarmee dan toch zomaar derde wordt", vond vader Alfons. "Dat lukt iemand anders echt niet."

Maar de grootste aandacht gold dit keer toch terecht de 53-jarige melktransporteur uit Vasse, die zelf echter nauwelijk verrast oogde. "Wie in Hengelo goed heeft gekeken, kon toen al zien dat ik een snel span heb. Daar heb ik voor het eerst voluit gereden, nadat ik in Denekamp er nog niet het laatste uit wilde halen. Door een foutje, dat iedereen kan overkomen, werd ik in Hengelo nog derde. Geluk heb ik nooit, ik moet er altijd hard voor vechten. Maar ik vind het gewoon nog altijd een heel mooi spelletje. Ik heb er veel lol in en dit span is technisch zo mooi afgericht dat ik er vol mee kan gaan en dat ik ze, pats, ook zo weer terug heb. Met deze twee kan ik ook indoor netjes rijden en dat bevalt me heerlijk. Ik wil niet als een wildebras in de rondte."

Hij had vorig jaar best naar het WK gewild, maar gaf voorrang aan zijn zoon die hem niet teleurstelde. "Ik heb een jaar lang enorm hard gewerkt om een span klaar te krijgen voor het WK. Maar met twee spannen tegelijk, dat wil niet. En Tom is er ver mee gekomen. Ik durf best te stellen dat wat we op stal hebben staan de concurrentie vooruit is. En als je dat goed hebt, kijken we wel wie er het best mee kan rijden. Mijn dressuur is beter dan die van Tom, maar in de marathon maak ik nog wel eens een foutje en hij nooit."

De tijd dat hij zelf de strijd zal moeten staken, komt echter steeds dichterbij voor Alfons Engbers. "Fysiek is het niet altijd even gemakkelijk. Ik geniet ervan dat ik de trainingsarbeid met de paarden en de ontwikkeling kan doen. Maar ik heb last van mijn nek en rug en heb steeds meer last van verlammingsverschijnselen in mijn handen. De dokter zegt ook heel vaak tegen me dat het veel beter is ermee te stoppen, maar iedere keer knoop ik er toch weer een jaartje aan vast. De problemen worden steeds groter en het zal ook niet altijd zo door kunnen gaan. Daarom zou ik het heel erg leuk vinden om behalve Tom nog iemand te kunnen begeleiden die ambitieus is in deze sport."

Herman ter Harmsel kende een prima start bij de vierspannen. Hij won de eerste ronde, maar raakte het spoor bijster in de tweede omloop. Daarin liep hij liefst 25 strafpunten op, waardoor hij alsnog naar de vierde plek duikelde. De zege was voor favoriet Theo Timmerman, die Hans Heus en de Duitse topper Christoph Sandmann het nakijken gaf.

Marijke Hammink moest bij de vierspannen pony's buigen voor Wout van Veluw, die ook in Hengelo op dit onderdeel al de beste was. Beiden maakten geen enkele fout in de indernissen. Woutera van de Kamp werd derde.

Uitslag tweespannen paarden: 1. Alfons Engbers (Vasse) 197,93 punten; 2. Ben Gosschalk 205,48; 3. Tom Engbers (Vasse) 215,58; 4. Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum) 220,71; 6. Antonie ter Harmsel (Rijssen) 230,19.

Vierspannen paarden: 1. Theo Timmerman 223,01; 2. Hans Heus 234,02; 3. Christoph Sandmann 235,75; 4. Herman ter Harmsel (Rijssen) 246,63.

Vierspannen pony's: 1. Wout van Veluw 198,18; 2. Marijke Hammink (Bornerbroek) 203,33; 3. Woutera van der Kamp 207,37. 

Meer Mennen

DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)
BEEKBERGEN – In de aanloop naar het WK tweespannen in het Duitse Drebkau heeft Antonie ter Harmsel zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven.   (30-06-2019)
ALMELO - De organisatie van de Almeloe Ruiterdagen heeft besloten de voor zondag geplande koetsentocht af te gelasten en deze te verplaatsen naar... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Twee Twentse menners heersten zaterdag in de marathon bij de tweespannen tijdens het CAI Beekbergen. Raymond Letteboer zegevierde op het... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof klom zaterdag in Beekbergen door een vijfde plaats in de marathon naar de zevende positie in de rangschikking. (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof heeft na de dressuur bij het CAI Beekbergen de absolute topfavoriet voor de nationale titel Koos de Ronde nog aardig in... (29-06-2019)
ALMELO – De vierde editie van de koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen gaat zondag 30 juni dwars door het centrum van Almelo, met zelfs een pauze... (28-06-2019)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel is voorlopig de beste Nederlander bij de tweespanrijders in Beekbergen. De Rijssenaar sloot de dressuur donderdag... (27-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)