Venijn crosscountry in de staart

BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten voor de eindzege. Het venijn tijdens de crosscountry zat echter in de staart.

De Duitser Andreas Dibowski met FRH Butts Avadon (45,40 punt) en de Nieuw-Zeelander Mark Todd met Kiltubrid Rhapsody (46,70) moesten toezien hoe de Duitse Stephanie Böhe met Haytom (42,10) en de Amerikaanse Lauren Kieffer met Meadowbrook’s Scarlett (44,50) na de crosscountry de eerste twee posities innamen.

Oranje knap tweede
De Nederlandse deelnemers deden het zaterdag aanzienlijk beter in de crosscountry dan de dagen ervoor in de dressuur. Alice Naber-Lozeman klom naar een twaalfde plaats via een foutloos optreden met Coral Estate Belafonte (foto) en heeft daardoor prima uitzichten op prolongatie van haar nationale titel. Ze wordt echter met 53,90 punt redelijk dicht op de hielen gezeten door Elaine Pen met Dostowjeski, die met een score van 56,60 punt zeventiende staat. 

Met haar twee andere paarden, ACSI Zamzam en Coral Estate Curacao, bezet Naber de plekken 19 en 21 in het klassement, goed voor de derde en vierde positie in de tussenstand van het NK. Daarin is Tim Lips vijfde met Keyflow, waarmee hij internationaal als 23ste staat geklasseerd.

De jonge Duitse Stephanie Böhe was razend enthousiast over de zaterdag in Boekelo. “Het was fantastisch en het ging heel erg goed, van de eerste tot en met de laatste sprong. Haytom was heel zeker en snel, dat gaf een heel goed gevoel. Het leek allemaal erg eenvoudig op die manier, maar dat komt vooral omdat hij er veel plezier in heeft en erg meedenkt. Daar komt nog bij dat het ook geweldig is om voor zoveel publiek te mogen rijden, dat klapt al als je eraan komt. Daar krijg je vleugels van.”

Laura Kieffer kende dat al uit ervaring. In 2013 heb ik hier voor het eerst meegedaan en vorig jaar was ik hier met twee paarden. Het is een fantastisch evenement, de crosscountry is echt een test voor paarden die straks vier sterren wedstrijden moeten lopen. En die atmosfeer hier, daarvoor kom ik uit Amerika hier naar toe.”

“Ik kom pas twintig jaar hier”, haakt Andreas Diboswki lachend in. “Het is altijd een feest om hier te zijn. Ze hebben hier geweldige party’s en maken enorm veel plezier. Het hele dorp dat hier wordt gebouwd vind ik indrukwekkend. En donderdag die Meet the Stars was gewoon heerlijk entertainment. Vandaag was het ook nog eens heerlijk om rond te rijden, ik kan me niet herinneren hier ooit eerder zulke goede omstandigheden te hebben meegemaakt. En als het dan in de sport ook nog functioneert, heb je helemaal niks te klagen.”

Drie keer foutloos
Alice Naber-Lozeman reed met al haar drie paarden foutloos naar de finish. “Ze zijn allemaal heel anders, maar ik ben blij hoe ze het hebben gedaan. Belafonte reed twee jaar geleden al maar drie seconden buiten de tijd. Die is gemakkelijk te rijden en wordt elke keer beter. In de rit met Curaçao was er meer muziek  en leek het wel alsof we in de disco waren en konden we de hitte van de barbecues voelen.  Daar kun je thuis niet op oefenen. Maar het ging prima, net als met Zamzam. Het was heerlijk."

STAND NA DRESSUUR EN CROSSCOUNTRY

Meer Eventing

ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft zich voor de vierde keer op rij verzekerd van de nationale eventing. De amazone kon al niet meer worden ingehaald... (09-10-2016)
BOEKELO – Drie deelnemers van de Military Boekelo werden zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Ze raakten alle drie gewond... (09-10-2016)
BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van... (07-10-2016)
BOEKELO - De vijf Nederlandse ruiters die op de eerste dag van de Military Boekelo Enschede de dressuurring binnenreden hebben geen grootse indruk... (06-10-2016)
BOEKELO – Op de startlijst van de Military Boekelo-Enschede staan na de veterinaire inspectie van woensdag de namen van 94 combinaties uit veertien... (05-10-2016)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)