Oranje weer achterop in dressuur

BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van de paardensport veel moeite hebben met het onderdeel dressuur. Elaine Pen, Nederlands kampioen in 2012 en lid van het bronzen WK-team in Caen 2014, leverde met Dostowjeski van het Nederlandse tiental de beste prestatie met een voorlopige 27ste plaats in de rangschikking.

De koppositie van de Britse Isabelle Innes Ker kwam op de tweede dag niet in gevaar. Toch leek het er even op dat de Amerikaanse Lauren Kieffer met Meadowbrook’s Scarlett als laatste starter van de tweede dag roet in het eten van de Engelse zou strooien. Uiteindelijk strandde de Amerikaanse op 0,1 punt achterstand van Lady Roxburghe, zoals de adellijke naam van Ker luidt.

De Australiër Paul Tapner zakte met Bonza King of Rouges naar de derde plaats en op de vierde plaats staat nu tweevoudig Olympisch kampioen Mark Todd uit Nieuw-Zeeland met de negenjarige Kiltubrid Rhapsody. Met vier Australische combinaties in de top zes is het logisch dat de ruiters uit Down Under aan de leiding gaan in de landenwedstrijd, voor Duitsland en de Britten.

Tien Nederlandse combinaties in plaats van elf strijden nog om de Nederlandse titel, want Jan van Beek trok Diamond Dancer terug na de dressuur omdat zijn paard niet helemaal topfit bleek te zijn. Elaine Pen gaat aan de leiding in het NK met Dostowjeski, voor Alice Naber-Lozeman met Coral Estate Curaçao.

Tim Lips is derde met Keyflow derde staat. Lips, die vrijdag 31 jaar werd, had mogelijk gehoopt dat de jury hem als presentje voor zijn verjaardag hoog zou waarderen met Brent, waarmee hij vrijdag van start ging. Die hoop bleek ijdel, want hij vond zichzelf terug op de 57ste plaats. 

De cross wordt in zijn algemeenheid als technisch lastig beoordeeld, maar lijkt beter te rijden te zijn dan ooit tevoren. Waren vroeger de akkers van Boekelo nog wel eens doorweekt van de regen in de voorafgaande weken, nu zijn de weiden en akkers kurkdroog. Zo droog zelfs dat de beken die het Twentse coulisselandschap doorsnijden droog staan en dat er water aangevoerd moest worden om de watercombinatie van voldoende water te voorzien.

Daardoor is het voor het eerst in de 46-jarige historie van de military van Boekelo mogelijk dat dames op naaldhakken en gekleed in witte broeken de cross kunnen lopen.

De eerste deelnemer gaat op zaterdag om 10.00 uur van start in de cross. (Bron Military Boekelo)

TUSSENSTAND NA DRESSUUR

STARTLIJST CROSSCOUNTRY

Foto Sir Mark Todd met Kiltubrid Rhapsody van Jet Bonvanie/Kiek4Fun

Meer Eventing

ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters.... (24-01-2017)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft zich voor de vierde keer op rij verzekerd van de nationale eventing. De amazone kon al niet meer worden ingehaald... (09-10-2016)
BOEKELO – Drie deelnemers van de Military Boekelo werden zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Ze raakten alle drie gewond... (09-10-2016)
BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten... (08-10-2016)
BOEKELO - De vijf Nederlandse ruiters die op de eerste dag van de Military Boekelo Enschede de dressuurring binnenreden hebben geen grootse indruk... (06-10-2016)
BOEKELO – Op de startlijst van de Military Boekelo-Enschede staan na de veterinaire inspectie van woensdag de namen van 94 combinaties uit veertien... (05-10-2016)
BOEKELO - De 45ste editie van Military Boekelo-Enschede is zondag een prooi geworden voor de Engelse amazone Nicola Wilson (foto) en haar Nederlands... (11-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondagmiddag voor de derde keer op rij nationaal kampioen eventing geworden. In Boekelo pakte ze ondanks twee... (11-10-2015)
BOEKELO - Tim Lips, links op de foto naast zijn vader en bondscoach Martin Lips, is zaterdagochtend niet van start gegaan voor de crosscountry... (10-10-2015)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft een prima basis gelegd om zondag voor de derde achtereenvolgende maal gehuldigd te worden als Nederlands kampioen... (09-10-2015)
BOEKELO - Richard Meade, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede, is vrijdag op de leeftijd van 76 jaar na een vergeefse strijd tegen kanker... (10-01-2015)
BOEKELO - Thomas Carlile kan zondag nauwelijks geloven dat zijn naam en die van zijn Sirocco du Gers worden bijgeschreven op de lijst van winnaars ... (12-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman is zondag in Boekelo voor de vijfde keer in haar loopbaan nationaal kampioen eventing geworden. Met ACSI Peter Parker... (12-10-2014)
BOEKELO - De Ground Jury van Military Boekelo-Enschede heeft alsnog besloten Tim Lips en zijn paard Bayro niet te straffen voor het vallen van de... (12-10-2014)
BOEKELO –Bondscoach Martin Lips (foto) maakte er zaterdag geen geheim van dat hij minder goed te spreken was dan vrijdag. Met zijn nationale equipe... (11-10-2014)
BOEKELO – De Fransman Thomas Carlile mag zondag met een riante voorsprong van 4,1 strafpunt proberen de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede op... (11-10-2014)
BOEKELO – Regerend nationaal kampioene Alice Naber (foto) was zaterdagochtend de tweede van de overgebleven 88 starters in de selectieve crosscountry... (11-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber moest vrijdag toezien dat een plek bij de eerste tien in het klassement van de dressuur er tijdens de Internationale Military... (10-10-2014)
BOEKELO - Alice Naber en Tim Lips zijn uitstekend begonnen aan de 44ste editie van Military Boekelo-Enschede. Naber staat na de eerste dag van de... (09-10-2014)
BOEKELO - Het Nederlands kampioenschap eventing voor senioren zal ook de komende drie jaar verreden worden tijdens Military Boekelo-Enschede.... (09-10-2014)