Bettina Hoy bondscoach eventing

ERMELO - De KNHS is er in geslaagd de Duitse topamazone en -trainer Bettina Hoy vast te leggen als bondscoach voor de Nederlandse eventingruiters. Hoy was vier maal Duits kampioene, nam voor eventing topland Duitsland deel aan drie Olympische Spelen, vijf wereldkampioenschappen en negen Europese kampioenschappen. Ze won in 2002 en 2004 de Military van Boekelo met respectievelijk Ringwood Cockatoo en Diamond Magic.

Bettina Hoy draait al ruim dertig jaar mee in de internationale topsport en heeft haar sporen als ruiter en trainer ruimschoots verdiend. Al in 1984 was ze met Peacetime lid van Duitse team dat teambrons won op de Olympische Spelen van Los Angeles. Via tal van geweldige internationale successen in de tussenliggende jaren kende Hoy ook in 2016 weer een zeer goed jaar met een overwinning in het CCI4 van Blenheim met Seigneur Medicott en een zesde plaats in de beroemde viersterren wedstrijd van Burghley met Designer.

In de rol van trainer heeft Bettina Hoy gewerkt met vele topruiters uit landen die al decennia lang mee draaien in de internationale top. Een kleine greep uit de indrukwekkende lijst topruiters met wie Hoy heeft gewerkt: Paul Tapner, Andrew Hoy, Jonelle en Tim Price, Caroline Powell, Sinead Halpin, Buck Davidson, Boyd Martin, Tiana Coudray, Will Coleman, Rebecca Howard, Yoshiaki Oiwa en Liam Böckmann. Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was Hoy betrokken bij de begeleiding van de Russische ruiters.

Combinatie met zelf rijden
Hoy is gevestigd in het dicht bij de Nederlandse grens gelegen Duitse Rheine. Dit jaar wil Bettina Hoy zelf ook nog meedraaien op het hoogste niveau in de eventingsport en zal deze sportieve ambitie combineren met haar bondscoachschap. Vanaf volgend jaar zal Hoy zich volledig toeleggen op het coachen. Over haar nieuwe uitdaging als bondscoach van de Nederlandse ruiters zegt ze: “De KNHS geeft mij de kans om al mijn ervaring aan te wenden om het Nederlandse eventingteam te coachen naar succes. Ik ben dankbaar dat ik dit vertrouwen krijg en kijk uit naar de nieuwe taken en de samenwerking met de Nederlandse ruiters. Voor de lange termijn is het streven dat de Nederlandse eventers de zelfde status krijgen en vergelijkbaar succes gaan boeken als de spring- en dressuurruiters. Over de weg daar naar toe heb ik zeker ideeën, maar die ga ik natuurlijk eerst met de ruiters bespreken voordat ik daarmee naar buiten kom. Voor dit jaar is het Europees kampioenschap een goede graadmeter voor ons om de balans op te maken en te kijken waar we nu internationaal staan.”

Brede expertise
Maarten van der Heijden directeur topsport van de KNHS is erg blij met de aanstelling van Hoy. “Bettina Hoy is een absolute topamazone en topcoach. We waren voor de opvolging van Martin Lips op zoek naar iemand die de Nederlandse eventingruiters kan helpen een volgende stap te maken. Wij denken dat we in Bettina iemand hebben gevonden met een zeer brede expertise die dat kan. We zijn Martin Lips heel veel dank verschuldigd dat hij de Nederlandse eventingsport terug op de kaart heeft gezet en tot dit niveau heeft gebracht. Bettina Hoy zal zo snel mogelijk met de betrokken ruiters kennismaken en een plan maken voor dit jaar en vooral voor de komende jaren. Het doel is uiteindelijk Tokyo 2020.”

Meer Eventing

»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
RIJSSEN – Jordy Wilken heeft afstand gedaan van de veertienjarige zwartbruine ruin Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX), het paard waarmee hij van... (23-10-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in... (07-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
VARSSEVELD – Nina Hut pakte dit weekend zilver bij het NK eventing in het CCI3-S tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld. De amazone... (25-09-2023)
»
MONTELIBRETTI – Caresse Kolkman uit Hengelo sloot zondag het EK eventing voor young riders in het Italiaanse Montelibretti af op een keurige tiende... (18-09-2023)
»
HENGELO – Ze is pas zeventien en dus nog junior. Maar bij het EK eventing in het Italiaanse Montelibretti, op een half uurtje rijden van Rome, start... (13-09-2023)
»
SEGERSJÖ – Het Nederlandse team eventing voor landelijke ruiters kwam afgelopen weekend in het Zweedse Segersjö erg dicht bij goud tijdens de strijd... (29-08-2023)
»
HARAS DU PIN - De eventingruiters van TeamNL mogen naar Parijs. Met een ijzersterke slotdag op het FEI Europees kampioenschap sleepten Andrew... (13-08-2023)
»
RIJSSEN – Nina Hut met Carthageno en Tarik van Boggelen met Conquest maken deel uit van de nationale selectie voor de strijd om de European Cup... (10-08-2023)
»
ERMELO – Jordy Wilken gaat als individueel deelnemers van start bij het EK eventing, dat van 9 tot en met 13 augustus wordt verreden in het Franse Le... (25-07-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)