Twente Cup dressuur voor Chantal Rauws

RIJSSEN - Chantal Rauws mag zich sinds zaterdagavond de nieuwe houder van de Twente Cup dressuur noemen. De amazone uit Enschede was in de manege van de vijftigjarige Oosterhoffruiters in de finale te sterk voor Janneke Punte, Vai Bruntink en Bart Veeze die in deze volgorde tweede tot en met vierde werden. Chantal Rauws leverde haar prestatie, goed voor een score van 68,33 procent, met de pas zesjarige Bright Star (v. Johnson x Jetset) waarmee ze een combinatie in de klasse L2 vormt. 

Chantal Rauws had voor de eindstrijd de keuze uit twee merries. Behalve Bright Star was dat haar vijfjarige halfzusje Catwalk, uit dezelfde Jetset-moeder. Beide zijn eigendom van fokker Diny Markhorst uit het onder de rook van Hardenberg gelegen Brucht. "Uiteindelijk was het niet moeilijk om te kiezen met welke van de twee ik zou rijden", aldus een vrolijke Chantal Rauws. "Bright Star had de laatste tijd heel goede punten gelopen en Catwalk is nog wat jonger en nerveuzer."

Ze leefde ontspannen richting eindstrijd. "Ik wilde gewoon lekker rijden en ging hier zonder echte verwachtingen naar toe. Je weet vooraf niet hoe de ruiters in andere klassen presteren en bovendien moet je het eerst ook zelf maar weer goed doen. Ik vond het al leuk om mee te doen. Maar hier ben ik natuurlijk heel blij mee."

Chantal Rauws imponeerde de jury met een puik optreden. Het oordeel van de beoordelaars: "Een fijn bewegend paard met een geweldige draf. De galop mist vooral linksvoor nog wel wat kracht. We zijn erg onder de indruk van de sympathieke manier van voorstellen, de afwerking en overgangen. Achterwaarts is er nog wel verbetering mogelijk, maar vooral links was de schaar los en ruim."

Chantal Rauws, die haar paarden heeft ondergebracht bij pensionstal Erve Vleerboer in Albergen, vindt zelf in Bright Star een behoorlijk compleet dressuurpaard te hebben. "Ik denk dat ze niet zoveel beperkingen heeft. Maar ze moet zich natuurlijk nog enorm ontwikkelen. Waar het dan toe kan leiden, weet ik niet. Ik hoop alleen dat ik met deze twee fijne paarden nog flink verder kom. Maar dat kost tijd."

Met de Twente Cup in handen kan ze voorlopig alleen maar tevreden zijn. Ze klopte tenslotte niet de eersten de besten en de imposante beker wil elke deelnemer wel graag winnen. De opvolgster van Linda Mars en Caesar: "Het leuke is de hele competitie. Drie wedstrijden op mooie locaties met goede bodems en prima prijzen, dat is aantrekkelijk. En het is allemaal ook nog eens heel goed georganiseerd."

Genieten kan de amazone van de Looleeruiters ook van Bright Star, die ze liefkozend Jippie noemt. "Omdat ze altijd zo blij is. als je de stal binnenkomt is ze altijd vrolijk en erg aanwezig. Daar word je ook zelf blij van."

Janneke Punte (M1), de beste in 2010, moest met precies een procent achterstand op Chantal Rauws (67,33) met Meyboom's Limbo genoegen nemen met de tweede plek. Vai Bruntink (M2) pakte de derde plek met Chardonnay (66,83). Z1-ruiter Bart Veeze werd met Bachelor Ddh gewaardeerd met 66,62 procent.

Opmerkelijk was de prestatie van de pas negentienjarige Iris Kosters, die als representante van de klasse B in haar debuutseizoen tot een score van 64 procent kwam. Ze deed dat met de tuigpaardgefokte Alino (v. Manno) die linksvoor meeloopt in het vierspan van Dennis Peters. Ze werd knap zevende.

Tekst en foto van © Willem Pfeiffer/www.hippischtwente.nl
 
Foto: Chantal Rauws is blij met haar zesjarige Bright Star

Meer Dressuur

»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)
»
ERMELO – Frank Hosmar, Lotte Krijnsen en Loes Cevaal maken deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Europees kampioenschap paradressuur voor... (04-08-2023)