Sharon de Groot sterk bij EK

WIENER NEUSTADT - Sharon de Groot uit Haaksbergen is woensdag tijdens de Europese kampioenschappen reining voor young riders met het Nederlandse team als vijfde geëindigd. Met haar paard Conquistador Sis overtrof De Groot haar gemiddelde niveau. Het leverde haar persoonlijk de twintigste plek en kwalificatie voor de individuele titelstrijd van donderdag op. Ook Mariska Hak uit Dussen (achttiende) mag daaraan deelnemen.

De vijfde plaats in het landenklassement van de young riders mag teleurstellend worden genoemd. "Maar qua rijden hebben ze de verwachtingen eigenlijk overtroffen", aldus bondscoach Caspar de Jonge uit Lochem. Domme pech voor twee amazones deed de teamprestatie echter de das om.

“Sharon de Groot  heeft het met haar paard Conquistador Sis eigenlijk heel goed gedaan”, vertelt De Jonge. “Ook Mariska Hak (Dussen) haalde eruit wat erin zat. Haar paard Topsail Ricochet is geen gemakkelijke, maar Mariska haalde hem op een knappe manier door haar run.”

De pech sloeg echter toe tijdens de run van Sharon Hooijkaas (Almere), toen haar paard Commander Riminic zichzelf raakte op de hoefbal. “Geen ernstige gevolgen, maar wel een bloedend wondje aan de voorvoet”, vertelt De Jonge. “En dan is je proef weg. Zoiets gebeurt natuurlijk nooit op een moment dat je het kunt gebruiken, maar vandaag hadden ze geen slechter moment kunnen kiezen.”

Ook Liza Groot-Severt (Ruurlo) kreeg een domper te verwerken, tijdens het laatste onderdeel van haar run: de stop. De Jonge: “Het was de jury niet duidelijk of haar paard Expressed by Starlite stilstond. Ze hebben de videobanden erop nagekeken en besloten dat hij niet heeft stilgestaan. Met een nulscore als gevolg en dat nekt je teamresultaat.”

Toch was er niet alleen sprake van teleurstelling, want er waren wel degelijk Nederlandse successen op dit EK. Zo bleken alle leden van het bronzen juniorenteam van dinsdag zich te hebben gekwalificeerd voor de individuele finale op 28 juli. Ook Rieky Young met het paard Brady Chex reed met een zevende plaats een mooie kwalificatie, waarmee ze zich rechtsreeks plaatste voor de individuele finale senioren. :

1: Italië
2: België 
3: Duitsland
4: Oostenrijk
5: Nederland
- Mariska Hak (Dussen), Topsail Ricochet: 18e
- Sharon de Groot (Haaksbergen), Conquistador Sis: 20ste
- Sharon Hooijkaas (Almere), Commander Riminic: 22ste
- Liza Groot-Severt (Ruurlo), Expressed by Starlite: niet geplaatst

Meer Dressuur

»
WAREGEM – Loes Cevaal eindigde afgelopen weekend bij wedstrijden paradressuur in het Belgische Waregem met haar paard Dolce Gabana (v. Sunny Boy)... (23-04-2024)
»
HELLENDOORN – Linda Verwaal zorgde zaterdag voor de met afstand beste prestatie tijdens de wedstrijden subtop dressuur in manege ’t Oale Spoor in... (13-03-2024)
»
DEN BOSCH – Loes Cevaal en Maud Haarhuis lieten zich vrijdag van hun beste kant zien tijdens de finale van de strijd om de KNHS Para Dressuur Trophy... (09-03-2024)
»
DOHA - De amazones Claire Overweg, Maud Haarhuis, Lotte Krijnsen waren afgelopen week succesvol tijdens het internationale concours paradressuur in... (25-02-2024)
»
HELLENDOORN – Ashley Langevoort en Anouck Nuyen wisselden afgelopen weekend stuivertje in de klasse ZZ Licht tijdens de wedstrijden dressuur van De... (12-02-2024)
»
AMBT DELDEN – Bij de wedstrijden voor de subtop dressuur van De Zeven Buurtschappen was de hoogste score maandag voor Linda Verwaal. Met haar... (01-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Nické Miskotte mag zich sinds zaterdag met de negenjarige donkerbruine merrie Kacie Vita (v. Goldberg x Welt Hit 2) kampioene dressuur... (29-01-2024)
»
AMSTERDAM – Frank Hosmar sloot zaterdag de kwalificatiewedstrijd van de KNHS Para Dressuur Trophy tijdens Jumping Amsterdam op Alphaville NOP (v.... (28-01-2024)
»
ERMELO – Voor de topcombinaties uit de Olympische en Paralympische disciplines van de paardensport staat 2024 in het teken van de Spelen in Parijs.... (22-01-2024)
»
HELLENDOORN – Frank Hosmar is er afgelopen weekend in eigen omgeving niet in geslaagd de vijfde selectiewedstrijd in de strijd om de Para Dressuur... (27-12-2023)
»
GENEMUIDEN – Frank Hosmar boekte afgelopen weekend twee zeges tijdens de internationale wedstrijden paradressuur in de fraaie accommodatie van De... (18-12-2023)
»
KOOTWIJKERBROEK – Loes Cevaal, Claire Overweg en Maud Haarhuis konden ook in de vierde selectiewedstrijd van de strijd om de Para Dressuur Trophy... (10-12-2023)
»
KRONENBERG - Loes Cevaal en Marloes Haarhuis bezetten vrijdag de vierde en vijfde plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de KNHS Para Dressuur... (02-12-2023)
»
DENEKAMP - Met de dressuurrubrieken voor paarden en pony’s is afgelopen weekend Euregio Indoor Denekamp 2023 van start gegaan. Er werden liefst ruim... (16-10-2023)
»
HAAKSBERGEN – Romy van der Schaft was zondag een klasse apart in de hoogste categorie van de strijd om de Zilveren Ster in Haaksbergen. Met Kenzi (v... (18-09-2023)
»
RIESENBECK – Frank Hosmar en Lotte Krijnsen sloten het EK paradressuur zaterdag in Riesenbeck beiden af met een medaille. In de kür op muziek... (09-09-2023)
»
RIESENBECK – De Nederlandse equipe paradressuur won vrijdag goud in de landenwedstrijd van het EK. Demi Haerkens verheugde de feestvreugde nog met... (08-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
RIESENBECK - Frank Hosmar voegde woensdag met het zilver op het EK in Riesenbeck weer een medaille toe aan zijn imposante palmares. In Grade V moest... (07-09-2023)
»
ERMELO – PSV De Hertruiters uit Hellendoorn mocht zaterdag liefst twee nationale kampioenen begroeten na het NK dressuur pony's voor viertallen in... (22-08-2023)